Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mađarske institucije:

Nemamo ništa s europskim uhidbenim nalogom za Hernádija

Mađari su Hernadija i MOL proglasili nacionalnim interesom, odbili pružiti pravnu pomoć i obustavili istragu
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
28.07.2018.
u 22:45

Mađarsko državno odvjetništvo tvrdi da trenutačno nema nikakvih dužnosti niti odgovornosti u navedenom slučaju

Ne pitajte nas, nismo mi odgovorni i nemamo ništa ni s presudom Suda EU i s europskim uhidbenim nalogom (EUN) za Zsolta Hernádija. Navlaš isti odgovor stigao nam je iz svih mađarskih institucija kojima smo postavili pitanje mogu li komentirati odluku suda o tome da se EUN mora provesti i planiraju li što u tom smislu. Vlada, odnosno ministarstvo pravosuđa, državno odvjetništvo i Okružni sud u Budimpešti peru ruke. Odgovor iz mađarske policije još čekamo.

Da bi zavrzlama – slučajna ili namjerna – bila gora, svaka od institucija upućuje nas na onu drugu. Ministarstvo pravosuđa poručilo je da se obratimo nadležnim pravosudnim institucijama, dok nas je sud uputio na državno odvjetništvo. No od tamo nam stiže znakovit odgovor.

– Mađarsko državno odvjetništvo trenutačno nema nikakvih dužnosti niti odgovornosti u navedenom slučaju – kažu te prilažu izvješće o okončanju istrage koje su izdali 20. siječnja 2012. Mađarsko državno tužiteljstvo obustavilo je istragu o navodnom podmićivanju u slučaju djelomičnog preuzimanja Ine od MOL-a, kaže se u tom izvješću. Glavni tužitelj Imre Keresztes rekao je da istragom nije pronađeno ništa što bi upućivalo na kriminalnu aktivnost.

U lipnju 2011. hrvatsko je državno odvjetništvo, a na temelju međunarodnoga ugovora o pravnoj pomoći, pokrenulo istragu o ponašanju predsjednika uprave i direktora MOL-a Zsolta Hernádija. Hrvatsko državno odvjetništvo optužilo je dvije tvrtke registrirane na Cipru da su podmitile tadašnjega hrvatskog premijera Ivu Sanadera s deset milijuna eura kako bi olakšao MOL-ovo preuzimanje Ine.

– Mađarsko državno odvjetništvo provelo je široku istragu u nekoliko banaka, a proučili su podatke i dokumente zaplijenjene od ciparske tvrtke te su saslušali nekoliko svjedoka iz Mađarske i Rusije – piše u izvješću. Ono što je ured mađarskog glavnog tužitelja otkrio u istrazi, jest da navedeno mito koje je prebačeno s računa dvije ciparske tvrtke, nema veze s MOL-om, kao niti da nemaju poslovnih odnosa.

Mađarski su istražitelji počeli istragu 14. srpnja 2011. i otkrili da dvije ciparske tvrtke, koje su navodno prenijele novac od mita, nisu u MOL-ovoj interesnoj sferi, nego da pripadaju jednom velikom ruskom investitoru.

Ključne riječi

Komentara 5

DU
Deleted user
23:23 28.07.2018.

Hernadi je svugdje slobodan, i nakakvog uhićenja neće biti. Ovo je novinski spin.

AA
AAAAAA
10:07 29.07.2018.

Ustani Bane!!

Avatar prahrvat
prahrvat
23:56 28.07.2018.

Ne da država čovjeka koji je za nju radio. Mađarska tajna služba je, pretpostavljam, rekla s kim je zgodno razgovarati i donijeti svojoj zemlji veliku korist. Samo na koji način..?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije