Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Nemamo ništa s europskim uhidbenim nalogom za Hernádija

Mađarsko državno odvjetništvo tvrdi da trenutačno nema nikakvih dužnosti niti odgovornosti u navedenom slučaju
28. srpnja 2018. u 22:45 5 komentara 997 prikaza
Mađari su Hernadija i MOL proglasili nacionalnim interesom, odbili pružiti pravnu pomoć i obustavili istragu
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL

Ne pitajte nas, nismo mi odgovorni i nemamo ništa ni s presudom Suda EU i s europskim uhidbenim nalogom (EUN) za Zsolta Hernádija. Navlaš isti odgovor stigao nam je iz svih mađarskih institucija kojima smo postavili pitanje mogu li komentirati odluku suda o tome da se EUN mora provesti i planiraju li što u tom smislu. Vlada, odnosno ministarstvo pravosuđa, državno odvjetništvo i Okružni sud u Budimpešti peru ruke. Odgovor iz mađarske policije još čekamo.

Davor Derenčinović, profesor s Pravnog fakulteta u Zagrebu Davor Derenčinović Sad je pravo vrijeme za politički i diplomatski pritisak oko Hernádija

Da bi zavrzlama – slučajna ili namjerna – bila gora, svaka od institucija upućuje nas na onu drugu. Ministarstvo pravosuđa poručilo je da se obratimo nadležnim pravosudnim institucijama, dok nas je sud uputio na državno odvjetništvo. No od tamo nam stiže znakovit odgovor.

– Mađarsko državno odvjetništvo trenutačno nema nikakvih dužnosti niti odgovornosti u navedenom slučaju – kažu te prilažu izvješće o okončanju istrage koje su izdali 20. siječnja 2012. Mađarsko državno tužiteljstvo obustavilo je istragu o navodnom podmićivanju u slučaju djelomičnog preuzimanja Ine od MOL-a, kaže se u tom izvješću. Glavni tužitelj Imre Keresztes rekao je da istragom nije pronađeno ništa što bi upućivalo na kriminalnu aktivnost.

Hernadi Davanje mita Hernadijeva odvjetnica: Europski sud nije rekao da Mađarska mora izručiti Hernadija

U lipnju 2011. hrvatsko je državno odvjetništvo, a na temelju međunarodnoga ugovora o pravnoj pomoći, pokrenulo istragu o ponašanju predsjednika uprave i direktora MOL-a Zsolta Hernádija. Hrvatsko državno odvjetništvo optužilo je dvije tvrtke registrirane na Cipru da su podmitile tadašnjega hrvatskog premijera Ivu Sanadera s deset milijuna eura kako bi olakšao MOL-ovo preuzimanje Ine.

– Mađarsko državno odvjetništvo provelo je široku istragu u nekoliko banaka, a proučili su podatke i dokumente zaplijenjene od ciparske tvrtke te su saslušali nekoliko svjedoka iz Mađarske i Rusije – piše u izvješću. Ono što je ured mađarskog glavnog tužitelja otkrio u istrazi, jest da navedeno mito koje je prebačeno s računa dvije ciparske tvrtke, nema veze s MOL-om, kao niti da nemaju poslovnih odnosa.

Zsolt Hernádi mito od 10 milijuna eura Mađari Hernadija vjerojatno neće izručiti, a on iz Mađarske ne može

Mađarski su istražitelji počeli istragu 14. srpnja 2011. i otkrili da dvije ciparske tvrtke, koje su navodno prenijele novac od mita, nisu u MOL-ovoj interesnoj sferi, nego da pripadaju jednom velikom ruskom investitoru.

IZ ISTANBULA STIGLI U ZAGREB
Svaki dan pripremamo 30 vrsta baklava, nismo ih mogli napeći ni usred krize
Otok Rab
Kraljevska oaza
Otok Rab: Istražite otok sreće koji skriva najljepše pješčane plaže na kojima se kupao i britanski kralj Edward VIII.
 • Avatar Speedy Gonzales
  Speedy Gonzales:

  Hernadi je svugdje slobodan, i nakakvog uhićenja neće biti. Ovo je novinski spin.

 • AAAAAA:

  Ustani Bane!!

 • Avatar prahrvat
  prahrvat:

  Ne da država čovjeka koji je za nju radio. Mađarska tajna služba je, pretpostavljam, rekla s kim je zgodno razgovarati i donijeti svojoj zemlji veliku korist. Samo na koji način..?