Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Božo Petrov:

'U vezi slučaja Jerković činjenice govore da nije bilo sukoba interesa'

Božo Petrov
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
1/5
Autori: Tea Romić, Hina
24.08.2017.
u 14:40

Predsjednica Povjerenstva Dalija Orešković kazala je da se predsjedniku Mosta Petrovu ne može izreći sankcija već samo opomena

Predsjednik Mosta nezavisnih lista i potpredsjednik Hrvatskog sabora Božo Petrov, komentirajući odluku Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa u vezi s imenovanjem Pere Jerkovića u nadzorne odbore Čistoće Metković i regionalnog vodovoda, ustvrdio je kako je povjerenstvo zanemarilo činjenicu da Jerkovića nije postavio samovoljno, već je predložen zajedničkom odlukom gradova Metkovića i Opuzena, te općina Kula Norinska i Slivno.

Bez njihove suglasnosti Jerković nije mogao postati članom nadzornih odbora, a usuglasili su se svi spomenuti gradovi i općine, pa čak i HDZ-ovi gradonačelnici i načelnici, istaknuo je Petrov u priopćenju nakon što je povjerenstvo zaključilo da je imenovanjem svog šogora Pere Jerkovića u nadzorne odbore Čistoće Metković i lokalnog vodovoda narušio povjerenje u vjerodostojnost dužnosnika i povjerenje građana u obnašanje javne vlasti, te mu zbog toga izreklo opomenu.

Petrov tvrdi da je Jerković u to vrijeme bio županijski vijećnik, a ostali gradovi i općine su se usuglasile oko njegovog članstva jer ga poznaju i znali su da poznaje financije dovoljno da bude njihov predstavnik, s obzirom da je direktor tvrtke u realnom sektoru. Tražio se član koji će na adekvatan način zastupati interese naših gradova i općina, kaže Petrov.

Odrekao se novčane naknade

Jerković se, kao i svi Mostovi članovi nadzornih odbora i upravnih vijeća u Metkoviću, odrekao novčane naknade, kao i gradski vijećnici, čime je mostova gradska uprava bila jedinstvena u Hrvatskoj. Metković se svojevremeno očitovao o tome upravo na isti način kao i on osobno, podsjetio je Petrov i dodao da je to bila zajednička odluka pa smatra da nema nikakvog sukoba interesa. Napomenuo je kako se osobno nikad nije očitovao, jer nije smatrao potrebnim s obzirom da činjenice govore u prilog tome da nema sukoba interesa.

"Poštujem odluku Povjerenstva, ali ostaje nejasno temeljem kojih činjenica su donijeli upravo takvu odluku. Činjenica da mi je šogor potpuno postaje nebitna u odnosu na činjenicu da je on u tom trenutku županijski vijećnik Mosta za čije je imenovanje u NO regionalnog vodovoda bila potrebna suglasnost ostalih gradova i općina dok za sudjelovanje u NO Čistoće Metković nije imao nikakvu naknadu niti je ostvario bilo kakav privatni interes", istaknuo je Petrov.

Ustvrdio je kako je povjerenstvo dobilo prijavu protiv njega zbog podnošenja kaznene prijave protiv bivšeg predsjednika Uprave Agrokora Ivice Todorića. "Zanimljivo je kako se pokušava zaustaviti istina o Agrokoru, čije sam raščišćavanje osobno pokrenuo prijavom. Rasplet priče u vezi Agrokora rezultat je upravo moje kaznene prijave", naglasio je Petrov.

Bio u sukobu interesa

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa donijelo je odluku da je čelnik Mosta i potpredsjednik Sabora Božo Petrov bio u sukobu interesa kad je kao gradonačelnik Metkovića sudjelovao u donošenju odluka o imenovanju supruga svoje sestre Pere Jerkovića u nadzorne odbore gradske Čistoće i vodovoda u vlasništvu Grada Metkovića i niza okolnih općina.

Istodobno, Povjerenstvo je odlučilo i da neće pokrenuti novi postupak protiv Petrova temeljem prijave koju su zaprimili u travnju, a vezana je uz činjenicu da je Petrov DORH-u kazneno prijavio Ivicu Todorića jer, kako su ustvrdili, za to nisu nadležni.

Povjerenstvo je odlučilo da su na Petrova utjecali osobni interesi te da spomenuto imenovanje u sumnju dovodi njegovu nepristranost, pa je time povrijedio zakon. Predsjednica Povjerenstva Dalija Orešković dodala je  kako se Petrovu zbog toga ipak ne može izreći sankcija, odnosno novčana kazna, već samo opomena.  

"Jerković je jedan od 10 osnivača Mosta"

Podsjetimo, u ovom je slučaju Povjerenstvo postupalo na temelju neanonimne prijave iz srpnja 2015., a utvrdilo je da je Petrov 20. lipnja 2013., ni dva tjedna nakon imenovanja na dužnost gradonačelnika, Skupštini gradske Čistoće predložio da se njegov šogor imenuje u Nadzorni odbor, a dan poslije Petrov predlaže da se Jerkovića imenuje i u Nadzorni odbor Vodovoda. Nakon zaprimljene prijave, postupak protiv Petrova pokrenut je zbog “moguće povrede zakona tijekom obnašanja dužnosti gradonačelnika Metkovića koja proizlazi iz propusta zaštite vlastite vjerodostojnosti, nepristranosti i povjerenja građana u tijela javne vlasti”.

Tada je Petrov komentirajući odluku Povjerenstva da protiv njega pokrene postupak rekao kako je Jerković jedan od 10 osnivača Mosta i osoba kojoj stranka potpuno vjeruje.

– Tek nakon svega toga ta je osoba u mome srodstvu. Ja zaista vjerujem da to što je on meni u srodstvu neće imati nikakvog važnog značaja za Povjerenstvo u odlučivanju je li mogla ili nije ta osoba, barem po pitanju načela i moralnosti, biti upitna – rekao je tada Petrov.

Komentara 59

Avatar majmunranko
majmunranko
12:36 24.08.2017.

Pa to je ono isto povjerenstvo koje je presudilo Karamarku jer je privatna firma njegove djevojke poslovala s privatnom firmom nekog tipa koji je kao privatna osoba nešto radila za Mol, nakog čega je visokomoralni berač mandarina Božo Petrov ultimativno tražio njegovu političku likvidaciju. I što ćeš sad, Božo lopino? Kad će ta ostavka na mjesto čelnika Mosta i podpredsjednika Sabora, ha, junačino?

Avatar sniper
sniper
12:08 24.08.2017.

Ma nije on, ma nebi on, pa on je iz MOSTA, njima nije do fotelja, nije im ni do povlaštenih kredita, oni su za ukidanje povlastica i uhljebljivanja. ovo je neka pogreška!

ST
stric15
13:53 24.08.2017.

....da se petrov preziva Karamarko svi bi novinari bili oko njega i postavljali samo jedno pitanje : "kad ćete podnijeti ostavku"?...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije