Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 22
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Europski parlament

Petir: Smirila sam grčke neonaciste i spriječila incident

Marijana Petir
Foto: Goran Jakuš/Pixsell
29.01.2016.
u 00:15

Grčka radikalna desnica iz Zlatne zore nezadovoljna je osnivanjem skupine “Prijatelji Makedonije” čija je inicijatorica Marijana Petir

Grčki neonacisti iz radikalno desne stranke Zlatna zora pokušali su izazvati incident na preksinoćnjem osnivanju neformalne skupine pod nazivom “Prijatelji Makedonije” u Europskom parlamentu u Bruxellesu, no skupina je ipak osnovana na inicijativu hrvatske europarlamentarke Marijane Petir (HSS).

Troje europarlamentaraca iz redova Zlatne zore, zajedno sa svojim asistentima prijetećeg izgleda, stajalo je odmah pokraj ulaznih vrata u dvorani EP-a i svakome tko je ulazio na osnivački sastanak Prijatelja Makedonije dobacivali kako se zemlja o kojoj je riječ ne zove Makedonija, nego bi se trebala zvati “Vardarska”, ili Skoplje, ili FYROM, što je engleska kratica za naziv “bivša jugoslavenska republika Makedonija”.

Ljudska reakcija

Zatim su željeli prekinuti govor Marijane Petir, no ona ih je, prema vlastitim riječima, preduhitrila porazgovaravši s njima prije svog govora.

– Došli su s namjerom da naprave incident, ali su ustuknuli nakon moje ljudske reakcije. Da sam drugačije reagirala, tko zna što bi sve izveli s obzirom na njihov ekstremistički stav – kaže eurozastupnica Petir.

Na osnivanju skupine kojom europarlamentarci žele pomoći Makedoniji na europskom putu pojavilo se tridesetak zastupnika, uglavnom hrvatskih i slovenskih. No Petir kao inicijatorica navukla je najveći bijes grčkih zastupnika, i to ne samo onih najradikalnijih iz Zlatne zore, među čijim članovima ima ljudi optuženih za kriminalna djela poput ubojstava, nego i iz redova centrističke Nove demokracije i radikalno lijeve Syrize. Zastupnici Syrize pisali su predsjedniku EP-a Martinu Schulzu žaleći se da inicijativa Marijane Petir “krši odluke EU i UN-a” o upotrebi naziva FYROM, a zastupnici ND-a pisali su da će “vrata Europe ostati zatvorena za Skoplje”.

Neprimjerena blokada

– Republika Makedonija pod svojim ustavnim imenom priznata je i u Hrvatskoj. Ja koristim taj naziv i nastavit ću ga koristiti, a njihove primjedbe uopće nisu utemeljene. Grčka blokada Makedonije na njezinu putu prema EU nije primjerena – kaže Petir i dodaje kako bilateralna pitanja ne smiju biti prepreka za otvaranje pregovora, nego trebaju biti rješavana tijekom pregovora zemlje kandidatkinje s EU.  

>> EP raspravljao o zločinima Islamske države nad vjerskim manjinama u Siriji i Iraku 

>> Petir razljutila grčke zastupnike: 'Potkopava pregovore u sporu oko imena'

Komentara 8

Avatar Arkandjel
Arkandjel
04:35 29.01.2016.

Petir radi za Hrvatsku vise nego svi ostali zastupnici skupa a pohvalno je sto nalazi vremena i za ovakve stvari.

Avatar littleMORGEN
littleMORGEN
08:29 29.01.2016.

Bravo hrabra nasa Marijana!

KI
kinez14
05:41 29.01.2016.

Tamo gdje zlatno sunce sja tamo je ....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije