Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

EU daje 2,6 milijuna eura za besplatne zdrave obroke u hrvatskim školama

Proizvodi ne smiju sadržavati zaslađivače i pojačivače umjetnog okusa, te bi trebali imati što manje šećera, soli ili masti
01. kolovoza 2017. u 08:37 7 komentara 558 prikaza
školska hrana
Foto: Damir Špehar/PIXSELL

Školska shema besplatnih obroka voća, povrća i mlijeka za školsku djecu stupa danas na snagu te od 1. kolovoza objedinjuje dosadašnju Shemu školskog voća i povrća i Program mlijeka u školama kako bi se povećala učinkovitost, usmjerila podrška i poboljšala obrazovna dimenzija te vrlo popularne mjere EU. Za besplatne zdrave obroke mlijeka, voća i povrća u školama Europska komisija osigurala je 250 milijuna eura od čega je za financiranje provedbe Školske sheme Hrvatskoj dodijelila 1.720.946 eura za voće i povrće te 800.354 eura za mlijeko i mliječne proizvode. Prema toj shemi države članice mogu u okviru tematskih obrazovnih mjera uključiti i druge poljoprivredne proizvode, kao što su masline i maslinovo ulje i med. Izbor proizvoda države članice temelje na zdravstvenim i ekološkim razlozima, sezonskoj dostupnosti, raznolikosti i raspoloživosti prioritetnih proizvoda. Proizvodi ne smiju sadržavati zaslađivače i pojačivače umjetnog okusa, te bi trebali imati što manje šećera, soli ili masti.

Marijana Petir Problem Petir: Govor mržnje i dalje prisutan u srbijanskim medijima

- Važno je da se djeca hrane zdravo i da jedu domaće lokalne proizvode. Ujedno, tako škole otvaraju svoja vrata za poljoprivrednike i postaju za njih novo tržište što nije zanemarivo s obzirom na štetu koju su poljoprivrednici pretrpjeli zbog ruskog embarga i elementarnih nepogoda - pojašnjava hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir čijim je zalaganjem, kako navodi njezin ured, Hrvatska dobila subvencije EU za zdrave obroke u školama.

- Europska komisija prihvatila je prijedlog nas zastupnika da se namirnice trebaju dobavljati od lokalnih OPG-ova jer mlijeko, voće i povrće koje je stizalo u škole preko velikih dobavljača uglavnom nije bilo domaće proizvodnje već mahom iz uvoza što je suprotno ideji projekta - ističe Petir. Ona napominje da je Uredba osim mlijeka, mliječnih proizvoda, voća i povrća obuhvatila na inicijativu zastupnika i masline, maslinovo ulje i med za sada kao obrazovnu mjeru, no države članice mogu ako žele sufinancirati uvođenje i tih proizvoda u jelovnike naših škola.

Marijana petir Marijana Petir govorila o upitnoj kvaliteti mesa Europarlamentarci raspravljali o prijevarama u sektoru mesa u Brazilu

Petir je u travnju ove godine ministru poljoprivrede Tomislavu Tolušiću predložila decentralizaciju natječaja za provedbu Školske sheme – besplatnih obroka voća, povrća i mlijeka za školsku djecu što je Ministarstvo i prihvatilo u lipnju. Njezin je prijedlog podržalo i Ministarstvo znanosti i obrazovanja RH. Ona je nakon razgovora s ravnateljima škola upozorila nadležne da se krši Uredba jer u škole stiže voće iz uvoza, a mlijeko isključivo od velikih dobavljača pa će se voće, povrće i mliječni proizvodi od nove školske godine dobavljati od domaćih lokalnih proizvođača, kako je i propisano Uredbom. Republika Hrvatska je radi povijesnih kriterija bila onemogućena u sudjelovanju u programu korištenja subvencija Europske unije za zdrave obroke mlijeka, voća i povrća u školama te su oni zahvaljujući pravovremenoj intervenciji zastupnice Petir u Europskom parlamentu ukinuti. Hrvatska je tako dobila priliku sudjelovati u programu kojim je predviđeno da su obroci za učenike u osnovnim školama besplatni, a namirnice se trebaju dobavljati od domaćih lokalnih proizvođača.

Marijana Petir KORAK NAPRIJED Usvojeno izvješće Marijane Petir o ženama u ruralnim područjima Europska unija Silvije Tomašević U EU od 2018. više neće biti važni samo nacionalni interesi Dubrovnik: Andrej Plenković sastao se s predsjednicom MMF-a Christine Lagarde konferencija hnb-a i mmf-a 'Nijedna zemlja nove Europe neće se 25 godina približiti standardu Njemačke'
PRSATA CLAUDIA
Bujna Slavonka o kojoj pišu svjetski mediji: 'Žene se zgražaju kad me vide'
Croatia osiguranje
Podrška poljoprivrednicima
Kako domaće osiguranje podupire razvoj poljoprivrednika i domaće proizvodnje
  • Boaz:

    To do djece nazalost nece doci. Kvaliteta prehrane u skoli je ispod svake prihvatljive razine kao za stoku. Sramota da nekim ljudima u korupciji nista nije sveto, pa cak ni djeca. Taj novac ce podjeliti u trokutu dobavljac-ministarstvo-skola.

  • centirion:

    Fake news!!!!!

  • dalibor.hren:

    To je sve samo papirnato!