Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Puknuće nasipa

Peticiju za pokretanje tužbe potpisalo oko 2.800 mještana Rajeva Sela i Gunje

Građani prikupljaju potpise za peticiju
Foto: Goran Ferbezar/PIXSELL
1/2
16.08.2014.
u 14:45

Peticiju kojom se traži pokretanje tužbe za odgovornost zbog puknuća nasipa, potpisalo oko 2 800 mještana Rajeva Sela i Gunje

- Prikupili smo između 2 700 i 2 800 potpisa na peticiju kojom zahtijevamo od županijskog državnog odvjetništva u Vukovaru pokretanje istrage kojom bi se utvrdio krivac što je 17. svibnja puknuo nasip na Savi kod Rajeva Sela i prouzročio katastrofalnu poplavu. Tražimo krivca za katastrofu koja nas je ostavila bez ičega, želimo da nam se isplati sva nastala materijalna šteta i naknada za pretrpljene boli. Ići ćemo do kraja i nećemo se zadovoljiti mrvicama koje nam sada daju. Krivci za ovu nesreću moraju odgovarati i isplatiti punu odštetu za sve ono što nam je uništeno - rekao je danas u Rajevu Selu Mladen Đaković, inicijator peticije i tužbe protiv, za sada, nepoznate osobe iako drži kako su glavni krivac Hrvatske vode.

Dodaje kako će u ponedjeljak odnijeti prikupljene potpise i kaznenu prijavu "protiv nepoznate fizičke i/ili pravne osobe" ŽDO u Vukovaru i očekuje da će temeljem istrage Odvjetništvo pronaći elemente za podizanje tužbe. Đaković dodaje kako je država odmah nakon što je bujica poplavila dobar dio županjske Posavine, poslala na teren psiho-socijalnu pomoć, ali ona očito nije imala uspjeha, tvrdi Đaković, a u tome mu se pridružuju i drugi mještani Rajeva Sela, jer jedan mještanin Gunje se objesio, a drugi se zapalio. - Nakon poplave jedan mještanin je počeo tući suprugu jer je "pukao", a sve zbog poplave iako je do tada bio uzoran suprug. Poplava nam je načinila puno štete, ne samo materijalne - kažu mještani mještani Gunje i Rajeva Sela, a Đaković dodaje kako ŽDO od ponedjeljka kada dobiju peticiju s potpisima i prijavu, ima rok od 90 dana istražiti i provjeriti sve navode iz njihove kaznene prijave i utvrditi krivca.

Mještani sumnjaju da je netko, čak, možda i namjerno minirao nasip kako bi se voda izlila upravo na Rajevo Selo u Gunju, a ne negdje drugdje. No, i to će ŽDO ispitati. U prijavi Rajevčana i Gunjanaca se navodi kako kazneno prijavljuju nepoznate osobe jer su od 14. do 19. svibnja ove godine propustili pravovremeno postupati prema posebnim mjerama zaštite od poplava, održavati nasip kod Rajeva sela i Račinovaca da bi mogao obraniti to područje od poplave. Zbog toga je, navodi se u kaznenoj prijavi " došlo do prodora (izlijevanja) vode iz rijeke Save u štićena naseljena i nenaseljena područja u mjestima Rajevo Selo, Račinovci, Gunja, Posavski Podgajci, Đurić, Soljani, Strošinci, Drenovci, Vrbanja, što je uzrokovalo smrt najmanje tri osobe, iseljavanje, povredu prava osobnosti mještana navedenim mjesta, te materijalnu štetu na imovini u navedenim mjestima, sve u ukupnoj visini od najmanje 50 milijuna kuna".

Pokazujući nam radove na mjestu puknuća nasipa gdje se gradi novi, zbog čega izvođač radova s puno pažnje rade na temelju nasipa, Đaković sumnja da će ikada biti saniran je drži kako je za to potrebno na tisuće i tisuće kubika kamenja, šljunka i zemlje.

>> Ministar Jakovina otkrio razlog pucanja nasipa u Rajevu Selu!

Komentara 1

DU
Deleted user
10:50 17.08.2014.

Dragi moji posavci trebate tuziti vladu republike Hrvatske. Oni su naredbodavaoci rusenja nasipa kod R.Sela i Racinovaca s Hrvatske strane a vlada republike srpske i republike Srbije stoji kao naredbodavac rusenja nasipa kod Bjeljine. Ovim cinom spasili su u RH,, S.Brod, Zupanju, Vinkovce i sva sela izmedju dok su s bosanske strane rusenjem nasipa spasili Balkan od ekoloske katastrofe jer bi stradao Sabac sa svojom kemiskom industrijom "Zorka". Nesumnjivo je da je to manje zlo od dva zla ali sada bi trebalo to adekvatno i rijesiti s nadoknadom stete koju su nacinili u R Hrvatskoj za oko 10 tisuca stanovnika Posavine i nekoliko hiljada bosanaca u i oko Bjeljine. Zelim Vam itrajanu i uspijesnu borbu protivu lopova s obadvije strane savskog nasipa.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije