Naslovnica Vijesti Hrvatska

Do sredine prosinca s remonta u Ukrajini stiže pet MIG-ova

Iako se remont aviona odvija uz kašnjenja, ministar obrane Ante Kotromanović potvrdio je da će stići u Hrvatsku idućeg mjeseca. Usto je najavio prodaju MORH-ovih nekretnina, a tvrdi da će taj projekt uspjeti provesti, za razliku od prethodnika
06. studenoga 2013. u 13:30 16 komentara 770 prikaza
'29.10.2012., Zagreb - Mig 21 HRZ polijece s piste Zracne luke Zagreb. Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL'
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL

Do sredine prosinca u Hrvatsku će stići pet aviona MiG-21 iz Ukrajine, potvrdio je ministar obrane Ante Kotromanović na predstavljanju Plana nabave za 2014. i ostvarenja plana nabave za ovu godinu, čime je demantirao špekulacije da nijedan avion neće stići do siječnja iduće godine. Dio tih aviona već je trebao biti u Hrvatskoj, no ministar je objasnio da se kasni zato što je bilo problema s uvoznim i izvoznim dozvolama ukrajinske strane.

–  Naši piloti već su gore i rade na tome, ja idem uskoro to vidjeti. Tri aviona doći će do kraja ovog mjeseca, još dva do dana HRZ-a (12. prosinca, op.a.) i ostalo prema planu – rekao je ministar.
Hrvatska je na remont u Ukrajinu poslala sedam svojih aviona, a kupit će još pet polovnih. Ministar je najavio i da će sljedeći tjedan Vlada donijeti odluku po kojoj će se krenuti u prodaju nekretnina kojima upravlja MORH. Još uvijek se ne zna koliko točno ima takvih nekretnina, ali ministarstvo bi trebalo završiti popis do kraja godine. Prihod od prodaje išao bi za opremanje i modernizaciju Oružanih snaga. Ministar je, kaže, svjestan toga da su i njegovi prethodnici tijekom više od deset godina najavljivali prodaju ili iznajmljivanje nekretnina, a da taj projekt nikada nije zaživio.

–  Nije moj problem što se to godinama najavljivalo pa se nije ništa napravilo, moj će problem biti ako sad kažem pa ne napravim. Ali ja ću napraviti – poručio je Kotromanović.
Komentirao je činjenicu da se godinama tvrtki Đuro Đaković plaćala strateška zaliha rezervnih dijelova za tenkove, a da ti dijelovi nisu korišteni.

– To je jedna od stvari koje nisam sretan da sam zatekao, ali mi smo ispoštovali do kraja taj ugovor i isplatili ta sredstva. Za neke odluke koje su donesene prije volio bih da su bile transparentnije – rekao je Kotromanović i dodao da je riječ o iznosu od oko 40 milijuna kuna tijekom nekoliko godina kojim se pomagalo "Đuri Đakoviću".
Načelnik Samostalnog sektora za javnu nabavu u MORH-u Branko Pribolšan najavio je kako u sljedećoj godini MORH namjerava riješiti problem plaćanja PDV-a na donaciju 212 vozila koje smo dobili od Oružanih snaga SAD-a. Naime, od 1. srpnja se po direktivi Europske komisije PDV mora plaćati i na donacije.
Na prezentaciji je rečeno i da je prijedlog financijskog plana MORH-a za 2014. godinu 4,5 milijardi, da se nabava autonomnog podvodnog vozila prebacuje za sljedeću godinu, da će se oklopna vozila opremati topom kalibra 30mm te da će se nabava raznih vrsta vozila za potrebe vojske ostvariti temeljem ugovora s Njemačkom koja smanjuje količine vozila u svojoj vojsci. Tijekom sljedeće 3-4 godine planira se nabava PZO sustava kratkog dometa i onoga do 10 kilometara.

Detonantno izgaranje
Neželjeno detonantno izgaranje
Što je famozni „misfire“ koji često spominju u Top Gearu i The Grand touru

A1 izdvaja za Vas

 • chemica:

  Rvacki Mig na rvackom nebu! Hebate, odmah se osjećam "sigurnije".

 • Avatar birtijas
  birtijas:

  stiže 5 migova za odpad i to za teške pare. nebi ušao u to da kabina ne odpadne...strašno...

 • Avatar Naravno
  Naravno:

  kako otišli tako se i vratili . . Na kamionima