Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 86
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
razgovarali tri sata

Peres predložio Papi osnivanje organizacije Ujedinjenih religija

papa Franjo,Shimon Peres,El Hassan bin Talal
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
1/3
05.09.2014.
u 10:32

Papa Peresa smatra dalekovidnim ''čovjekom mira“ i velikih vidika, kazao je otac Lombardi

Osnivanje organizacije Ujedinjenih religija, predložio je bivši izraelski predsjednika Shimon Peres u susretu s papom Franjom jučer u Vatikanu. Organizacija Ujedinjenih naroda je načinila svoju ulogu, ali sada je za mir u svijetu potrebna religijska svjetska organizacija, drži Peres. Srednji istok, mir i međureligijski dijalog bili su u središtu susreta pape Franje najprije s bivšim predsjednikom Izraela Shimonom Peresom, a zatim i s jordanskim princem El Hassanom bin Talalom.

- Za sučeljavanje terorista koji ubijaju u ime vjere bila bi mnogo bolja svjetska organizacija ujedinjenih religija, jer većina ljudi ne dijeli njihovo mišljenje, njihov pogled na religiju. Većina izražava svoju religiju bez ubijanja i niti ne pomišljaju na to - objasnio je Peres, u razgovoru za talijanski katolički tjednik Famiglia Cristiana, svoju inicijativu. Šef ureda za tisak Svete Stolice otac Federico Lombardi kazao je kako je Papin susret s Peresom bio privatni i zbog toga je trajao jako dugo, gotovo tri sata. Peres je Papi iznio svoju ideju o osnivanju UR-a.

- Papa Peresa smatra dalekovidnim ''čovjekom mira“ i velikih vidika - kazao je otac Lombardi. Papa nije obećao ništa posebno, ali je zajamčio svoju pozornost, kao i Rimske kurije, a posebno Papinskoga vijeća za međureligijski dijalog, te Vijeća ''Pravda i mir“, koji su jako zauzeti na tom području, kazao je Lombardi.

- Papa mi je na kraju audijencije priopćio kako mu je Peres rekao da ne treba zajedničku molitvu za mir, koja je s Abu Mazenom i Peresom održana u Vatikanu, smatrati propalim pokušajem, nego otvorenim vratima za potporu i ohrabrenje mirovnim inicijativama koje se mogu razvijati i napredovati. Peres dakle zajedničku molitvu u Vatikanu smatra početkom mirovnih procesa - drži  Lombardi. Glede Papina susreta s jordanskim princem, Lombardi je rekao kako je bio sličan susretu s Peresom.

Jordanski princ predstavio je rad Zavoda koji je ustanovio i na čijem je čelu, a cilj mu je promicanje međureligijskog dijaloga i mira u sadašnjem kontekstu nasilja. Promicati dijalog među religijama korisno je za ljudsko dostojanstvo i mir, kao i pomoć siromašnima u doba globalizacije, te odgoj mladih za opće bratstvo i obrana dostojanstva osoba su vrijednosti u zajedništvu s drugim religijama koje priznaju kao svoje tzv. ''zlatno pravilo“, koje se nalazi i u Evanđelju: ''Ne čini drugome što ne bi htio da se tebi učini!“. Papa Franjo bio je vrlo zadovoljan susretima i smatra ih važnim, zaključio je otac Lombardi.   

Komentara 1

Avatar Draža
Draža
12:09 05.09.2014.

Braca blizanci konacno udruzuju poduzeca i profit?!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije