Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 187
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Velika tragedija

Hrvatski planinar penjao se sa sinom na Triglav, pao u provaliju i poginuo

Slaven Sučević
Foto: HPD Malačka
05.08.2019.
u 21:17

Između Velikog i Malog Triglava postoji prijevoj tzv. kičma. Točno na početku tog prijevoja dogodila se ova tragedija, ispričao je njegov prijatelj  Zvonimir Perica

Slaven Sučević poginuo je ove subote tijekom uspona na Triglav. Ovaj je 49- godišnji planinar krenuo na penjanje s 15-godišnjim sinom i pao u provaliju duboku 100 metara.

- Radi se o osiguranom planinarskom putu koji ima sajle i klinove. Svi planinari posjedovali su odgovarajuću opremu za osigurani planinarski put i kacige. Vrijeme ih je poslužilo i dan je bio prekrasan, a Slaven se posebno tome radovao. Na vrh su stigli oko 14 sati. Nakon kraće pauze i okrijepe krenuli su natrag. Između Velikog i Malog Triglava postoji prijevoj tzv. kičma. Točno na početku tog prijevoja dogodila se ova tragedija - ispričao je njegov prijatelj  Zvonimir Perica za 24 sata.

Njegovi su se kolege, prijatelji i članovi HPD-a Malačka oprostili od njega u Facebook objavi u kojoj kažu kako su još uvijek u šoku te najavljuju odavanje počasti njihovom nesretno poginulom članu.

"Poštovani članovi HPD Malačka, planinari,prijatelji i predstavnici medija, Dana 3. kolovoza 2019. godine, u ranim popodnevnim satima, tijekom uspona na Triglav tragično je preminuo naš član, Slaven Sučević, sin, otac, brat,suprug, kapetan fregate HRM, profesor i nadasve divan čovjek i prijatelj. Tuga i bol su preveliki, jednostavno nestvarni.. Kako je većina članova u velikom šoku, molim da ih rasteretite bilo kakvih dodatnih pitanja o detaljima pogibije. Za sva vaša pitanja stojim vam na raspolaganju. HPD Malačka će iskazati počast Slavenu Sučeviću,a o svim detaljima i danu sprovoda dobit ćete pravovremenu informaciju. 
Hvala na razumijevanju.

Predsjednik HPD Malačka, Zvonimir Perica", stajalo je u objavi na Facebook profilu HP-aD Malačka iz Kaštel Starog.

Ključne riječi

Komentara 8

Avatar NenadNikolicZagreb
NenadNikolicZagreb
22:07 05.08.2019.

Na Triglav planinari idu poslije 25. kolovoza i sigurna sezona je do prvog snijega negdje 15. rujna. Gore je ledenjak, sada se već i topi od klimatskih promjena, svake godine netko pogine, sve iskusni planinari koji se opuste. Odlazak gore ranije znači puno više leda na putu, a to znači rizik od proklizavanja. Jedne godine na Tominškovoj stazi je udario grom u sajlu i nekoliko ljudi je stradalo, bilo je i mrtvih. Oprema mora biti za planinare s cepinima i dobrim gojzericama, uže obavezno. Ide se planinarski polako preko Pokljuke pa na Vodnikov dom ili okolo preko Komne na Sedam jezera, na Zasavsku koču, pa na Planiku i spust preko Vodnikove na Pokljuku. Može se i putem kojim idu konji za opskrbu domova ali taj najsigurniji uspon traje 8-9 sati do Kredarice. Tominškovu ne preporučam, opasna je i skliska, sjeverna je to strana, vremenski najkraća ali nije obiteljska. OK oprezan sam, pogotovo kada se ide obiteljski, treba biti lijepo a ne pogibeljno. Sada će me kritizirati da sam previše oprezan, ali sam živ i Triglav pamtim po lijepome, kako i treba.

Avatar Pepica.Pušić
Pepica.Pušić
21:35 05.08.2019.

Pokoj mu duši! Strava i užas, jadno to dijete, ostat će mu doživotna trauma. Eh, što ti je život!

DU
Deleted user
22:38 05.08.2019.

Eto, neki misle da su im komentari smiješni.. Po budali bi bilo bolje da je sina odveo u kladionicu ili birtiju.... Bio sam dvaput na Triglavu, jako naporan put.. A taj sporni dio je osiguran sajlom, ali uzak ponegdje ii samo 1 metar.. a lijevo i desno provalija...tu moraš SVE zaboraviti i dobro se koncentrirati... Jer, tim uskim grlom drugi planinari silaze dolje......

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije