Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 129
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Pelješki most je projekt bez kojeg je Hrvatska danas nezamisliva

Središnja agencija za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije
Foto: SAFU
1/4
11.12.2023.
u 12:41

U anketi koju je provela Središnja agencija za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije (SAFU) građani su između 32 ponuđena EU projekta odabrali tri bez kojih ne mogu zamisliti Hrvatsku

Budući da su projekti sufinancirani iz fondova Europske unije postali nezaobilazan dio naše svakodnevice i čiji rezultati su zasluženo prepoznati diljem Hrvatske, SAFU je proveo anketu bez kojih je EU projekata Hrvatska danas nezamisliva. Prema glasovima građana, uvjerljivo najznačajniji projekt za Hrvatsku je izgradnja Pelješkog mosta, na drugom mjestu je nabava novih elektromotornih vlakova, a treće mjesto pripalo je projektu rekonstrukcije Malog rimskog kazališta u Puli.

Još jednom smo potvrdili koliko su EU fondovi važna poluga za razvoj Hrvatske, a što potvrđuje i cijeli niz projekata koji su unaprijedili svaki kraj naše zemlje – milijarde eura uloženo je u prometnu infrastrukturu, poticanje poduzetništva, zdravstvo, obrazovanje, energetsku učinkovitost, očuvanje kulturne i prirodne baštine, te svakako i u budućem financijskom razdoblju očekujemo velike investicije u javnom i privatnom sektoru zahvaljujući europskim fondovima”, rekao je ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić.

Građani su pokazali da veliku važnost pridaju ulaganjima u prometnu infrastrukturu pa je tako jedan od najznačajnijih projekata ne samo u Hrvatskoj, već i u Europskoj uniji, osvojio najviše glasova građana – radi se o izgradnji Pelješkog mosta kojim je južna Dalmacija povezana s ostatkom Hrvatske te predstavlja najznačajniji projekt Hrvatskih cesta sufinanciran europskim sredstvima.

U ime Hrvatskih cesta zahvaljujem svima na ovom priznanju, posebice jer su građani iz cijele Hrvatske prepoznali važnost Pelješkog mosta, iznimnog građevinskog i infrastrukturnog projekta koji je zbližio ljude, ojačao gospodarske i kulturne veze te unaprijedio svakodnevni život brojnih lokalnih stanovnika”, rekao je predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić.

Foto: SAFU

Hrvatsku više ne možemo zamisliti ni bez novih elektromotornih vlakova. Njih 11 će biti za potrebe gradsko prigradskog prijevoza putnika, a deset vlakova za regionalni prijevoz putnika, i svi se nabavljaju u okviru obnove voznog parka HŽ Putničkog prijevoza novim elektromotornim vlakovima koji je u anketi zauzeo drugo mjesto.

Foto: SAFU

Osim cesta i željeznica, prema broju glasova, na trećem mjestu istaknuo se i projekt Arheološkog muzeja Istre kojim se rekonstruirala i revitalizirala iznimna lokacija naše kulturne baštine – Malo rimsko kazalište – simbol antičke povijesti, kulture i turizma.

Ponosni smo što je SAFU dio ovih uspješnih priča, što ste dokazali da se dobrom idejom i predanim radom svaki cilj može ostvariti. I što je najvažnije, svi ovi EU projekti pružili su hrvatskim građanima prosperitetniju, povezaniju, bolju i ljepšu Hrvatsku”, istaknuo je ravnatelj SAFU-a Dragan Jelić.

U okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“ SAFU je pratio provedbu više od 1200 projekata vrijednih više od šest milijardi eura koji su sufinancirani iz EU fondova.

Foto: SAFU

Proglašenje rezultata velike ankete održano je na konferenciji „Dani regionalnoga razvoja i EU fondova“ u organizaciji Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije na kojoj su se okupili predstavnici Vlade RH, institucija u sustavu provedbe EU projekata u Hrvatskoj te korisnici bespovratnih EU sredstava.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije