Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PEJNOVIĆ

'Hernadi nema hrabrosti doći na sud pa se brani putem medija'

Mladen Pejnović
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
1/2
08.04.2014.
u 14:40

Intervju Zsolta Hernadija, čelnika MOL-a, uzburkao hrvatsku javnost

Intervju Zsolta Hernadija, predsjednika uprave MOL-a koji je optužio hrvatske institucije za lažiranje istrage i urotu, uzburkao je domaću javnost. U Vladi ne žele direktno komentirati intervju, ali kažu da su Hernadijeve izjave skandalozne, a izvori bliski Ini i stručnjaci koje je Hernadi prozvao komentiraju kako se Mađar poslužio dobro poznatom taktikom – napad je najbolja obrana. Tajming intervjua dobro je izabran jer je za prvo obraćanje Mađara kojeg podržava vlast Viktora Orbana MOL rezervirao nedjelju popodne, kada je već bilo jasno da Orban ima većinu na izborima, a i u danima kada se očekuje konačni pravorijek u slučaju Ina.

– Intervju je možda trebao biti određeni pritisak na hrvatska državna tijela, ali nema te osobe ni u Hrvatskoj ni izvan nje koja može pritiskati Vrhovni sud ili Državno odvjetništvo pri donošenju odluke – poručio je Hernadiju predsjednik Ivo Josipović. I zaista, Hernadi je optužio DORH da traži dokaze i vjeruje svjedočenjima koja bi se “uklopila u priču”, što je Josipović doživio kao pokušaj da se natjera Vrhovni sud da sruši prvostupanjsku presudu Ivi Sanaderu za slučaj Ina, a time i optužnicu protiv Hernadija, kojeg se tereti za davanje deset milijuna eura mita Sanaderu. Iako se očekivala reakcija DORH-a, do predaje ovog teksta priopćenje na službenim stranicama institucije nije osvanulo.

Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL

Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL

– To je bila njegova virtualna obrana pred sudom jer nema hrabrosti izaći pred njega – komentar je Mladena Pejnovića, predstojnika Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom i pregovarača u hrvatskom timu. Dodaje da je, iako MOL ima velik broj dionica u Ini, svakome jasno da bez 50 posto plus jednu dionicu nema pravo upravljati kompanijom samostalno. Pejnović naglašava da su pregovori u tijeku i kako su stavovi Hrvatske nepokolebljivi kad je u pitanju zahtjev da se vrati kontrola nad Inom. Tako tvrde i u Ministarstvu gospodarstva. Ministar Ivan Vrdoljak na službenom je putu u Houstonu, u kojem sudjeluje na energetskoj konferenciji s potencijalnim ulagačima u istraživanje Jadrana pa nije mogao direktno komentirati Hernadijeve navode, ali u Ministarstvu se pripremaju za novu rundu pregovora.

– Vrijednost Ine kontinuirano se smanjuje i zbog toga su i pokrenuti pregovori s MOL-om. Učinit će se sve da upravljanje bude u skladu sa zakonima i udjelom Hrvatske, a investicije u skladu s težnjom Hrvatske da Ina bude važna regionalna kompanija – poruka je MOL-u iz koje je razvidno da Hrvatska ne namjerava povući svoje zahtjeve te kako se njegov zahtjev Vladi “da se spusti na zemlju” nije primio na plodno tlo. Izvori upućeni u tijek pregovora i dokumentaciju koja se u njima koristila uvjeravaju da je Vrdoljak nekoliko puta inzistirao da mu se predaju svi podaci o Ininu poslovanju, ali je bio, kao i ostali članovi pregovaračkog tima, odbijen pa nije točno kako je “formula za plin” dana Ministarstvu ni da je resorno ministarstvo nekoliko puta zaredom tu dokumentaciju pogubilo.

Hernadi je prst uperio i u bivše Inine menadžere koje naziva kvazistručnjacima koji se žele vratiti u Inu i nastaviti gdje su stali.

– Čast mi je da me prozvao u društvu DORH-a, ali ne osjećam se prozvanim jer nemam aspiracije prema Ini – poruka je Davora Šterna koji je u Ini obavljao mnoge izvršne i nadzorne funkcije za što je imao i formalno obrazovanje i iskustvo.

Komentara 15

DU
Deleted user
15:07 08.04.2014.

Nije Hernadi predsjednik uprave Mol-a zato što je glupsan... koja bi to samo budala dobrovoljno došla u ruke ovakovog korumpiranog i ispolitiziranog krivosuđa, za iglu padaju glave, a za lokomotivu ide predstečajna nagodba

TM
tesla moj ponos
16:46 08.04.2014.

Shvatio je da se u Hrvatskoj sve rješava preko medija, pa i on hoće nas uvjeriti u nevinost. To je Bajićev stil i škola. Najvažnije je što se priča, a ne priča se i ne piše baš puno lijepo. Naročito o Bajiću!

RA
Rajmund
16:01 08.04.2014.

možete li probaviti sutkinju koja traži od ljudi (tužitelja) kojima je ubijena ćerka u saobraćajci da imaju razumijevanja prema učiniocu (tuženiku) .Proces traje i traje a Koji bi to hrvatski sudac posjeduje strčnost ,iskustvo i poznavanje jezika da bi mogaoao suditi velikim ribama. Vidje li ste da su čak iskompleksirani kod Sanadera zato što ne govore niti jedan strani jezik pa i to mu navode da je on prepotentan što zna a ne oni koji se muče i s hrvatskim. Bilo bi pošteno priznati i prepustiti suđenje Njemačkoj ili čak Mađarskoj.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije