Naslovnica Vijesti Svijet

Pejčinović Burić obratila se Stalnom vijeću OESS-a u Beču, sastala se s hrvatskom zajednicom

Govoreći o boravku u Beču napomenula je kako je na sjednici Stalnog vijeća OESS-a sudjelovala u svojstvu predsjedavajuće Odborom ministara Vijeća Europe.
15. lipnja 2018. u 07:22 4 komentara 926 prikaza
Marija Pejčinović Burić
Foto: Snježana Herek
Pogledajte galeriju 1/4

Na kraju jednodnevnog boravka u Austriji, gdje je u četvrtak prijepodne u Beču sudjelovala na sastanku Stalnog vijeća država članica Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS), potpredsjednica hrvatske Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić se je predvečer u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Beču sastala s predstavnicima hrvatske i gradišćansko-hrvatske zajednice u Austriji.

Marija Pejčinović Burić Pejčinović Burić: 'Proširenje EU-a jedan je od glavnih prioriteta hrvatskog predsjedanja SEI-jem'

Nazočna je bila i stalna predstavnica RH pri OESS-u, UN-u i ostalim međunarodnim organizacijama u Beču Dubravka Plejić Marković. Bili su to ne samo trenuci srdačnog upoznavanja sa šeficom hrvatske diplomacije, kojoj je hrvatska veleposlanica u Austriji dr. Vesna Cvjetković uvodno predstavila hrvatske udruge i njihove aktivnosti nego i mogućnost da predstavnici hrvatske zajednice iz prve ruke čuju što im ima za kazati hrvatska ministrica.

Govoreći o boravku u Beču napomenula je kako je na sjednici Stalnog vijeća OESS-a sudjelovala u svojstvu predsjedavajuće Odborom ministara Vijeća Europe. Istakla je da je u svom obraćanju stalnim predstavnicima država članica OESS-a predstavila prioritete hrvatskog predsjedanja, te kako su oni izrazili potporu kako hrvatskom predsjedanju i predstavljenom programu, tako i spremnosti Hrvatske na daljnje unapređenje aktivnosti na promociji zajedničkih europskih vrijednosti.

„Prioriteti šestomjesečnog hrvatskog predsjedanja Vijećem Europe su borba protiv korupcije, zaštita narodnih manjina i ranjivih skupina, decentralizacija i jačanje lokalnih i regionalnih vlasti, kao i njihove apsorpcijske mogućnost te zaštita kulturne baštine“, rekla je ministrica Pejčinović Burić za Večernji list na marginama sastanka s Hrvatima u Austriji.

Vijeće Europe Hrvatska na čelu Sastanak Stalnog odbora Parlamentarne skupštine Vijeća Europe u Saboru

Dodala je kako je pohvalila zajedničku suradnju Vijeća Europe i OESS-a, pozvavši ih na daljnje unapređenje i usklađivanje međusobnih odnosa. U svojoj ocjeni susreta s hrvatskom zajednicom šefica hrvatske diplomacije je rekla kako je „izuzetno važno održavati izravnu vezu između domovinske i iseljene Hrvatske, uključujući hrvatske manjinske zajednice, kao to su gradišćanski Hrvati u Austriji. „Oni su vrlo važna spona između Hrvatske i Austrije“ ocijenila je, dodavši: „Zato su ovakvi izravni susreti i ta izgovorena živa riječ dragocjeni i nezamjenljivi. Samo tako možemo saznati što oni rade, s kojim se problemima susreću i kako oni zamišljaju suradnju s nama“.

Istakla je kako Vlada RH na poseban način želi naglasiti važnost suradnje sa svim Hrvatima izvan Hrvatske, ma gdje oni bili, i kako će Hrvatska nastaviti srbiti o Hrvatima izvan domovine, u očuvanju identiteta, kulture i jezika te manjinskih prava kroz rad Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske, Ministarstva vanjskih i europskih poslova i kroz rad hrvatske diplomatske mreže. Ministrica je također zahvalila svim nazočnima na njihovim dosadašnjim aktivnostima. Među njima i voditelju Hrvatske katoličke misije u Beču fra Josipu Korenu i njegovim suradnicima i časnim sestrama, koje je posjetila uoči susreta s predstavnicima hrvatskih udruga. 

Marija Pejčinović Burić PO PRVI PUT Hrvatska preuzela predsjedanje Vijećem Europe

„Duboko sam dirnuta i zadovoljna radom i ljubavi koju ulaže fra Josip Koren i ostali iz Misije koja okuplja mnoštvo Hrvata. Mnogi mu mogu zavidjeti na tom impozantnom broju vjernika“, ustvrdila je ministrica Pejčinović Burić, napomenuvši kako hrvatska Katolička crkva u domovini i izvan nje ima „velike zasluge za očuvanje hrvatskog jezika, kulture i identiteta“.

Vezano uz hrvatski jezik, ocijenila je kako Austrija spada u malobrojne države koje još nisu na svim mjestima, gdje bi mi to željeli, uzela u obzir da je hrvatski samostalni jezik i da na tome treba zajednički dalje raditi kako bi dobio status koji mu pripada.

„Tim više sam sretna i zadovoljna da je na Pedagoškoj visokoj školi u Gradišću otvoren prvi studij hrvatskog jezika“, zaključila je ministrica vanjskih i europskih poslova RH Marija Pejčinović Burić.

Pejčinović Burić Ministrica vanjskih i europskih poslova 'Želimo da skup EU-zapadni Balkan u Zagrebu 2020. bude summit proširenja' NAPETI ODNOSI Pejčinović Burić: Vulinove izjave ne pridonose razvoju boljih odnosa sa Srbijom
VR Pole
EU FONDOVI
“Odlučili smo spojiti virtualnu stvarnost s turizmom i ponuditi svima pogled u prošlost”
  • bakulušić:

    Da li je vlč. Korenu i vjernicima Hrvatima objasnila na koji način treba čitati Istanbulsku konvenciju?

  • Deleted user:

    gdjo ministrice prioritet politike u hrvata je zaustavljanje egzodusa stanovnistva na zapad ....hrvatska nije neka africka zemlja ...sluzbena politika vasa i vasih nalogodavaca je stalna mrznja prema iseljenim hrvatima ...dokazao bih vam to na sto primjera ali manjka prostora ...MVP ... prikaži još!P SA VAMA NA CELU JE SAMO SEBI SVRHA I NISTA VISE..

  • Lujo123:

    ova baba nema izborni legitimitet predstavljati RH bilo gdje! Može bito samo privatna izaslanica anemičnog dezertera kao dugogodišnja obiteljska prijateljica u koju anemični dezerter "ima povjerenje"!! Ja babi ne vjerujem!!