Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 185
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hrvatska na čelu

Sastanak Stalnog odbora Parlamentarne skupštine Vijeća Europe u Saboru

Vijeće Europe
01.06.2018.
u 12:48

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković je izrazio zadovoljstvo što Hrvatska prvi put od svojega članstva 1996. u Vijeću Europe, predsjeda njegovim Odborom ministara te dodao da je pristupanje Vijeću Europe bio jedan od prvih velikih strateških ciljeva Hrvatske i uspjeha njezine vanjske politike

U okviru hrvatskog predsjedanja Odborom ministara Vijeća Europe od svibnja do studenoga ove godine u Hrvatskom saboru se danas održao sastanak Stalnog odbora Parlamentarne skupštine Vijeća Europe (PSVE). Teme u raspravi bile su usmjerene na prioritete Hrvatske tijekom predsjedanja te ostala pitanja u okviru trenutačnog političkog dijaloga Skupštine s Odborom ministara.

Na sastanku su sudjelovali i predsjednik Sabora Gordan Jandroković te potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić koja je poručila da su za vrijeme predsjedanja hrvatski prioriteti borba protiv korupcije, zaštita manjina, decentralizacija i jačanje lokalne samouprave, te zaštita kulturnog blaga i baštine.

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković je izrazio zadovoljstvo što Hrvatska prvi put od svojega članstva 1996. u Vijeću Europe, predsjeda njegovim Odborom ministara te dodao da je pristupanje Vijeću Europe bio jedan od prvih velikih strateških ciljeva Hrvatske i uspjeha njezine vanjske politike.

- Članstvo u Vijeću Europe omogućilo je hrvatskim građanima mogućnost zaštite njihovih prava u skladu s najvišim standardima europske pravne stečevine.Europska konvencija za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda kao i djelovanje Europskog suda za ljudska prava prepoznati su u svim segmentima društva. Njezina primjena kao i provedba presuda Europskog suda za ljudska prava dodatno osnažuju prije svega nacionalni, ali i zajednički demokratski i pravni prostor – utemeljen na poštivanju ljudskih prava i temeljenih sloboda. I stoga, svijest o njihovoj važnosti moramo trajno osnaživati - poručio je Jandroković.

Istaknuo je i da je danas, kada se Europa suočava s brojnim izazovima koji prijete demokraciji, ljudskim pravima i vladavini prava, uloga Vijeća Europe kao čuvara svih demokratski standarda koji proizlaze iz Europske konvencije o ljudskim pravima i temeljnim slobodama, važnija nego ikada.

Pogledajte galeriju: Stazić o statusu na fejsu: Pisao sam cinično, Jandroković: Sram vas bilo

Vijeće Europe
1/4

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije