Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Želimo da skup EU-zapadni Balkan u Zagrebu 2020. bude summit proširenja'

Ministrica je u emisiji najavila da Hrvatska ovog petka u Danskoj preuzima šestomjesečno predsjedanje Vijećem Europe, najstarijom europskom organizacijom
16. svibnja 2018. u 11:28 12 komentara 376 prikaza
Pejčinović Burić
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić u srijedu je kazala da Hrvatska želi tijekom svog predsjedanja Europskom unijom 2020. organizirati sastanak na vrhu EU-a i šest zemalja zapadnog Balkana (Zagreb summit 2) na kojem bi se proširenje Unije trebalo vratiti u prvi plan. 

EU Tomislav Krasnec EU nam ništa ne uzima, samo možemo mi njoj

Čelnici zemalja EU-a sastat će se u četvrtak u Sofiji s čelnicima zemalja zapadnog Balkana, što će biti prvi takav susret od solunskog summita 2003. godine.  Zbog poteškoća u koje je proteklih godina zapala Europska unija, proširenje je palo u drugi plan i još uvijek nema apetita za primanje novih članica u dogledno vrijeme, ali je bugarsko predsjedništvo odlučilo vratiti tu temu na dnevni red.

- Vratiti fokus na jugoistočnu Europu, šest zemalja koje još nisu članice europskog bloka, već je i to veliki pomak i Hrvatska zagovara isti pristup (...) Mi bismo željeli organizirati Zagreb Summit 2. Željeli bi da naš summit bude summit proširenja, da poruka o vraćanju fokusa na države u okruženju bude jača', kazala je ministrica u emisiji Hrvatskog radija 'A sada Vlada'.

Za summit u Sofiji je kazala da predstavlja važan iskorak jer će se poslati poruka da postoji jasna određenost Europske unije za svih šest zemalja, uključujući i Kosovo, zemlju koju pet članica Europske unije još uvijek ne priznaje.

- Prihvatilo se da perspektiva postoji za svih šest država, ali s jasnom porukom koje su njihove zadaće, a to prije svega znači udovoljiti političkim i gospodarskim kriterijima, ali će se inzistirati i na pomirbi, tj. rješavanju međusobnih problema', kazala je šefica hrvatske diplomacije.

Same pripreme za summit u Sofiji protekle su uz puno poteškoća zbog Španjolske koja odbija sudjelovati zbog nazočnosti Kosova. Španjolska je jedna od pet zemalja EU koja ne priznaje Kosovo, ali za razliku od ostale četiri - Rumunjske, Slovačke, Grčke i Cipra - ne želi sjediti za stolom na kojem su predstavnici Kosova.

Most na Krimu OPTUŽBE Putin naljutio EU: Krimski most je kršenje suvereniteta Ukrajine!

Kako bi se izišlo u susret Madridu, zemlje zapadnog Balkana nazivaju se 'partnerima', nijednom od čelnika šest zemalja ne navodi se funkcija nego samo ime i prezime. S obzirom na te poteškoće u Bruxellesu smatraju uspjehom već i to da je usuglašena zajednička deklaracija. 

Vijeće Europe

Ministrica je u emisiji najavila da Hrvatska ovog petka u Danskoj preuzima šestomjesečno predsjedanje Vijećem Europe, najstarijom europskom organizacijom. 

'Nakon 22 godina članstva u Vijeću Europe Hrvatska prvi puta predsjeda tom velikom paneuropskom organizacijom koja je bila u nizu institucija kojima smo pristupale i koje su bile važne za potvrdu naše neovisnosti i uključenosti u međunarodni sustav multilateralnih organizacija', kazala je ministrica.

Vijeće Europe organizacija je koja se prije svega zalaže za demokratsku stabilnost starog kontinenta i zaštitu ljudskih prava. Nijedna članica nije ušla u Europsku uniju a da prije toga nije bila članica Vijeća Europe. 

Hrvatska je ratificirala 93 konvencije Vijeća Europe, a zadnja među njima bila je Istanbulska konvencija, čiju ratifikaciju VE snažno zagovara.

- Hrvatska je pripremila program koji se sastoji od ukupno 26 događanja, od toga najviše iz područja zaštite ljudskih prava, dok će ih iz kulture biti 10', kazala je ministrica.

Većina skupova, njih 16, nastavila je, planirano je u Hrvatskoj, a osim Zagreba u aktivnosti će biti uključeni Rijeka, Dubrovnik, Zadar te Brijuni i Istra.

 - U Strasbourgu, sjedištu Vijeća Europe, predstavit ćemo 10 tema, od arhitekture do glazbene i filmske umjetnosti, as dobili smo dozvolu grada da jedan tramvaj 'obučemo' hrvatskim znakovljem', rekla je ministrica.

Osvrnula se i na najnovije izvješće Europske komisije protiv rasizma i netolerancije Vijeća Europe (ECRI) u kojem se zapaža porast govora mržnje u javnom diskursu u Hrvatskoj protiv manjinskih i ranjivih skupina, posebice Roma, Srba i LGBT osoba te kazala da je Hrvatska napravila pomake po tom pitanju te je osmislila planove i strategiju za borbu protiv tih neželjenih pojava, uključujući i akcijske planove za obrazovanje i zapošljavanje Roma. 

- Na području ljudskih prava nikada ne možete napraviti dovoljno', istaknula je Pejčinović Burić.

Vladimir Putin Otvoren prije vremena EU uvodi sankcije Rusima, a Putin otvara most kojim će povezati Rusiju i Krim Josip Juratović Pet godina članstva u EU Hrvatsku je učinilo boljim društvom Proizvodnja u Lepoglavi BDP EU 15.300 milijardi eura Hrvatska čini 0,3% europskog BDP-a, 11 članica ispod 1 posto
Hrvatska rukometna reprezentacija
Jeste li znali?
Zašto bi Kauboji mogli postati Dizelaši i zašto su Crnogorci i Makedonci zapeli za lavove?

A1 izdvaja za Vas

  • Manu@:

    Pejčinović-Burić i Metelko-Zgombić su perjanice Plenkovićeve konzervativne vlade desnog centra. Šteta što se nisu više puta udavale da naslažu još koje prezime. Dobro dođe za popuniti isprazni životopis.

  • ing-12345:

    Mi građani Hrvatske ne želimo da se EU proširi na zapadni Balkan i to ćemo premoćno reći na referendumu kada dođe vrijeme za to.

  • Deleted user:

    O cemu ova trabunja....srpska vojska polaze vijenac na grob djeenerala draze ...i ceka na okolnostj da osvoji sto nije uspjela...ona trabunja o balkanskom skupu u zagrebu.....svasta ima u tite muzu zena n.....dite.....