Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 48
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dr. Pavo Barišić:

Ne očekujem ispriku, ali tražit ću pravdu

Pavo Barišić
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
03.08.2017.
u 12:01

Bivši ministar obrazovanja o rješenju Sveučilišta prvog je obavijestio premijera Plenkovića. Kaže, on je branio njegov dignititet

Pavo Barišić, dojučerašnji ministar obrazovanja, miran je. Od predsjednice Sveučilišta Augsburg stigla mu je potvrda da nakon detaljno provedenog pregleda interne istraživačke komisije Sveučilišta u slučaju njegova doktorskog rada ne postoji znanstveni prekršaj.

Stručnim rječnikom, kaže Pavo Barišić u jučerašnjem razgovoru za Večernji list, potvrđeno mu je: “U njegovu slučaju nema nikakva znanstveno neprimjerena ponašanja. Doktorat nije autoplagijat.”

Takav se rasplet odvio dva mjeseca nakon što se Barišić oprostio od pozicije ministra i nastavio svoj rad na Institutu za filozofiju. Ipak, u dokumentu iz Augsburga piše da će konačnu odluku o tome hoće li se postupak protiv Barišića prekinuti, je li potrebna nova istraga ili će se ipak, neovisno o mišljenju istraživačkog povjerenstva, proglasiti znanstvenom prijevarom, donijeti uprava Sveučilišta. O tim i drugim temama razgovarali smo s Pavom Barišićem.

Riječ je o odluci interne istraživačke komisije?

Dobio sam obavijest predsjednice institucije Sabine Doering-Manteuffel u kojem me izvješćuje o postupku ispitivanja sumnji na znanstveno neprimjereno ponašanje. Rezultat toga zaključak je interne istraživačke komisije koja vjeruje da u ovom slučaju ne postoji znanstveni prekršaj. Odluka je, dakle, jasna i nedvosmislena, u mom slučaju nema znanstveno neprimjerenog ponašanja.

Jeste li vi osobno vidjeli prijavu koju su protiv nas podnijeli Đikić i Zovko?

Još u veljači ove godine ja sam detaljno opisao tko me prijavio i za što me terete i još se tada o tome očitovao. To sam i objavio na svojim stranicama poručivši da odlučno odbijam tvrdnju da je riječ o “kršenju akademske procedure pri izradi disertacije” ili ijednom drugom obliku neetičnosti. Cjelokupni je postupak prihvaćanja i objavljivanja disertacije proveden u skladu s “promocijskim pravilima” Sveučilišta u Augsburgu. Što se tiče prijave, vidio sam onu napisanu na hrvatskom jeziku, ne i onu na njemačkom jeziku.

Sada ste o raspletu slučaja prvo obavijestili premijera Andreja Plenkovića. Zašto njega prvog?

Javio sam mu prvom jer je od samog početka uključen u cijeli ovaj slučaj, uostalom njemu je i među prvima stigla prijava protiv mene. Prijava nije slana samo premijeru već i na mnoge druge adrese. Uostalom, dijeljena je i među zastupnicima, i to tri dana prije saborskog izglasavanja o povjerenju. Takva je lažna optužba imala svrhu na zastupnike ostaviti dojam da sam počinio ne znam kakvo “znanstveno zvjerstvo”. Na sreću, premijer Andrej Plenković nije podlegao takvom pritisku, nego je branio moj dignitet. Sve je to bilo dio organizirane kampanje protiv mene. Baš zato što je premijer Plenković stao uz mene, zaslužuje biti informiran, zato sam njemu i prvom javio. Drago mi je da sam mogao potvrditi da sam bio u pravu kada sam govorio da nije riječ o autoplagijatu, a da je time u pravu bio i sam premijer Plenković kada me odlučio podržati.

Što vam je premijer Plenković odgovorio?

To ću ipak zadržati za sebe, nisam osoba od prepričavanja razgovora. Nisam to nikada ni bio.

Da nije bilo te afere vezane uz vaš doktorat, vjerujete li da bi sektor obrazovanja teže bio prepušten HNS-u u koalicijskom preslagivanju, a da biste vi ostali ministar obrazovanja?

Naklapanjima što bi bilo kad bi bilo ja se ne bavim, ne radim na takav način. Prihvaćam stvari onakve kakve jesu. Uostalom, u tadašnjoj situaciji nuđeno mi je mjesto u Vladi, u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava, i premijer Plenković i tada mi je iskazao povjerenje, ali ja sam se zahvalio. Vratio sam se na Institut za filozofiju i nastavio se baviti svojim istraživanjima.

Očekujete li ispriku onih koji su protiv vas podnijeli prijave?

Ispriku ne očekujem niti je tražim. Dosadašnji način postupanja dovoljno govori o nečasnosti tih ljudi.

Razmišljate li o nekim pravnim koracima budući da kažete da ste lažno optuženi i da je sve ovo bila velika kampanja usmjerena protiv vas kao ministra?

Što se tiče pravnih koraka, konačnu odluku nisam donio. Posavjetovat ću se i vidjeti na koji bih način mogao zadovoljiti pravdu i onda ću donijeti konačnu odluku o tome hoću li po pitanju optužbi za plagijat nešto poduzeti ili ne.

Komentara 48

Avatar tituš
tituš
12:15 03.08.2017.

to bi DORH trebao goniti po službenoj dužnosti!

BE
beitsche
12:11 03.08.2017.

I trebas ih tuziti. Demokracija ne znaci da mozes nekom narusiti ugled iznositi neistine I blatiti covjeka bez ikakvih posljedica. .

DU
Deleted user
12:14 03.08.2017.

a što će tzv lijeva inteligencija i svi napadači na Barišića kao npr jovanović i ostali, budu li se makar ispričali...vidjet ćemo rekli su slijepci...ovo ima samo u našoj Lijepoj

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije