Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ivan Đikić:

'Barišić izbjegava govoriti o konkretnim problemima s necitiranjem'

Ivan Đikić
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
1/2
02.08.2017.
u 13:51

Gospodin Barišić namjerno ističe autoplagiranje kao glavnu temu u hrvatskim medijima jer zna da za to ne može biti okrivljen u Njemačkoj, kaže Đikić

Znanstvenik Ivan Đikić danas je na svom blogu komentirao novu informaciju o tome da rad bivšeg ministra znanosti i obrazovanja Pave Barišića nije plagijat.

- Osobno nisam upoznat sa službenim detaljima odluke istražnog povjerenstva Sveučilišta u Augsburgu, a očigledno nije niti gospodin Barišić jer ih nije objavio ili ih je primio ali ih ne želi javno objaviti. Stoga prije donošenja bilo kakvih javnih zaključaka treba pričekati objavljivanje službene odluke istražnog povjerenstva Sveučilišta u Augsburgu, a koja će sadržavati i obrazloženje donesenog stava - komentirao je Đikić.

Dodaje kako je, prema dosadašnjim spoznajama, glavni problem u izradi Barišićeva doktorata kopiranje i prevođenje paragrafa iz njegovog magisterija te objavljenih znanstvenih radova u Hrvatskoj za izradu njegovog doktorata u Njemačkoj, a bez citiranja originalnog izvora istih članaka unutar doktorata. Na taj način je stekao dvije akademske titule: magisterij i doktorat za skoro identični znanstveni doprinos, a takav postupak poznat je pod nazivom "autoplagijat", kaže Đikić. Dodaje da se Sveučilište u Augsburgu u svom postupanju u vezi s nepoštenjem u znanstvenom radu oslanja na preporuke Deutsche Forschung Gemeinschafta (DFG), u kojima nije obrađen autoplagijat kao vrsta neetičnog postupka u znanosti.

- Gospodin Barišić namjerno ističe autoplagiranje kao glavnu temu u hrvatskim medijima jer zna da za to ne može biti okrivljen u Njemačkoj. No u isto vrijeme izbjegava govoriti o konkretnim problemima s necitiranjem prije objavljenih radova koje su uočeni u izradi njegova doktorata - navodi Đikić.

Komentara 22

Avatar Ivan Grozni
Ivan Grozni
15:06 02.08.2017.

Đikiću , fakat si dosadan sa tim Barišicem . Ili namaš pametnijeg posla pa si ga "zajahao" ili si homić .

EL
EldersRealm
15:27 02.08.2017.

Sjasi Dikicu, jer imas veliku logicku pogresku u svojim stavovima. Cak i da si u pravu u svojim tvrdnjama, Barisic je doktorirao u Njemackoj, ne u Hrvatskoj, a sam kazes da tamo autoplagiranje nije plagijat. Prema tome, na temelju cega prozivas Barisica za plagiranje?

ZA
zaokica
15:41 02.08.2017.

SDP uz njegovu pomoc gubi li gubi u svakom pogledu eeee bas si ih dzika navukao .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije