Naslovnica Vijesti Svijet

Parlament izglasao neovisnost i priključenje Rusiji prije referenduma!

Ne isključujemo ni rat kao opciju: provodimo mobilizaciju i pripremamo se odbiti ruskog agresora, kaže ukrajinski radikal Dmitro Jaroš
12. ožujka 2014. u 13:27 14 komentara 2422 prikaza
Ukrajina
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
Pogledajte galeriju 1/3

Demokratska farsa se nastavlja: krimski parlament jučer je prihvatio deklaraciju o nezavisnosti pokrajine, pet dana prije referenduma kojim se o tome odlučuje. “Pripreme za prijam Krima u Rusku Federaciju već su počele”, izjavljuje ushićeni proruski krimski premijer Sergej Aksjonov, čija je proklamacija trenutačno izazvala reakciju na ulicama prijestolnice Simferopolja na koje je izišlo nekoliko stotina ukrajinskih domoljuba. Onih koji su na Krimu, valja to reći, tiha manjina.

Prosvjed je prošao mirno, ponajprije zahvaljujući jakim snagama policije koji su ih hitro okružili. Istodobno, u dva sata vožnje udaljenom Sevastopolju, proruski orijentiranom sjedištu Crnomorske flote, ruski je brže bolje već proglašen službenim jezikom.

Pronašli 400 kg trotila

Na ulicama grada odluka parlamenta nije izazvala posebno oduševljenje. Pitate li stanovnike, drukčije nije moglo ni biti pa sada mirno čekaju nedjeljni referendum, posve uvjereni u svoju pripadnost “majci Rusiji”. Na ulicama nema povorki automobila koji trube i mašu zastavama, barem ne više no što je to uobičajeno. Tek jedan osamljeni jahač na trokolici nalik onoj Grunfovoj iz Alan Forda, istaknuo je jarbol s dvije zastave – ruskom i onom Crnomorske flote – pa se razdragan, skriven iza kacige i avijatičarskih naočala, vozi središtem grada, burno pozdravljen od prolaznika i vozača.

Upućeni kažu da postoji debeo razlog koji, barem zasad, poziva na suzdržanost od svake euforije. Zovu se Desni sektor, a iz perspektive proruski orijentiranih stanovnika Krima, riječ je o ukrajinskim radikalima, zloglasnom ultradesničarskom pokretu za cjelovitu Ukrajinu, koji ozbiljno prijeti sigurnosti i stabilnosti poluotoka.

O njima smo prvi put čuli proteklih dana na jednom od kontrolnih punktova na ulazu u Sevastopolj iz smjera Jalte, gdje dobrovoljački odredi danonoćno zaustavljaju vozila i legitimiraju putnike.

– Mnogi se pitaju koja je svrha ovih punktova s kojih čuvamo ulaz u grad. Tko zna što bi od njega ostalo da neki dan nismo zaustavili auto u čijem smo prtljažniku pronašli 400 kilograma trotila. Vozača i dvojicu putnika predali smo policiji, a poslije smo saznali da su pripadnici Desnog sektora – tumači Mašenka, kako je dozivaju prijatelji s barikade, jedina žena u skupini od desetak “čuvara reda”.

Je li ovakav strah posijala moskovska propagandna mašinerija ili je strah opravdan? Ako je suditi po izjavama lidera pokreta, možda ipak ovo potonje.

Ukrajina VEČERNJI U KIJEVU 'Ne priznajemo Putinove odluke, dajte oružje pa idemo na Krim'  zbog krima EU uvodi sankcije Rusiji i olakšice Ukrajini! ukrajina Večernji na Krimu Putin minskim poljima crta nove granice Krima

– Pokret Desni sektor ne isključuje svoje sudjelovanje u sukobu na Krimu ako Rusija i dalje bude pridonosila eskalaciji krize, ne krijući pretenzije na ukrajinski teritorij. Ne isključujemo ni rat kao opciju: provodimo mobilizaciju i pripremamo se odbiti agresora. Bude li nas Kremlj gazio i dalje, mi ćemo se boriti i braniti našu neovisnost dokraja – rekao je na konferenciji za novinare 42-godišnji Dmitro Jaroš, predvodnik radikala s Majdana. Jaroš pred stranim novinarima tijekom borbi za glavni kijevski trg nije krio da Desni sektor posjeduje arsenal oružja “koji može obraniti cjelovitost teritorija Ukrajine”.

Pobit će “gadove”

Jedan od vođa ovog dobro organiziranog, naoružanog i fokusiranog pokreta, Aleksandr Muzičko obećao je da će se boriti protiv “Židova i Rusa do smrti.” Janukovičev bijeg i svrgavanje vlasti u Kijevu popratio je riječima da će “sada vladati red i disciplina ili će Desni sektor ubijati gadove na licu mjesta”. Eto zašto su barikade na prilazima krimskih gradova svakim danom sve brojnije.

Upadaju u kuće i pale ukrajinske putovnice

Za deklaraciju je glasovalo 78 od stotinu članova parlamenta, a krimski premijer već je najavio da će građani nakon referenduma moći zatražiti ukrajinske ili ruske putovnice, prema vlastitoj želji. Govoreći o putovnicama, krimske su vlasti objavile kako su u gradovima Simferopolj i Saki uhićene veće skupine muškaraca prerušene u policajce, koji su proukrajinskim građanima uništavale osobne dokumente.

“Upadali su u kuće i građane tjerali ih da im predaju svoje putovnice, koje su potom palili”, izvijestili su. Lokalni mediji izvijestili su da veće skupine presreću građane i, lažno se predstavljajući, nude im zamjenu ukrajinskih putovnica za ruske.

POSLOVNA RJEŠENJA
Pogledajte kako je karlovački slatkovodni akvarij postao primjer uspješnog poslovanja

A1 izdvaja za Vas

 • Avatar EI Indio
  EI Indio:

  najopasniji su fašisti sa belim zvezdicama

 • Avatar EI Indio
  EI Indio:

  Nadam se da Galicija neće biti deo nove Ukrajne, jer tamo su 40.000 života položili hrvatski domobrani

 • Avatar Ross_Komersant
  Ross_Komersant:

  STRAH – Angela Merkel upozorava EU da ne narušava odnose sa Rusijom Politika Evrope prema Rusiji – s obzirom na situaciju u Ukrajini – mora da bude „razumnija, ali sa određenim kursom”. Kolegama iz vrha EU i država koje je ... prikaži još! je čine – ovo je poručila nemačka kancelarka Angela Merkel. Pritom je upozorila da je „neophodno učiniti sve što je potrebno da se ne prekine nit pregovora sa Rusijom”. Merkelova je ovakav odnos prema Rusiji nazvala „pokazivanjem delikatnosti”, ali je istovremeno naglasila da Evropska unija u svom delovanju povodom Ukrajine mora demonstrirati takođe i „određenu tvrdoću” jer to, kako je rekla, nalaže zaštita evropskih vrednosti. Uvođenje daljih sankcija Rusiji – upozorila je Merkelova – može se negativno odraziti i na „drugu stranu”. Nema sumnje da je pod „drugom stranom” imala u vidu i svoju zemlju i ostale članice EU. Zato je pozvala sve zemlje EU – „od Lisabona do Rige”, kako je rekla – da deluju združeno i složno”.