Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Večernji na Krimu:

Parlament izglasao neovisnost i priključenje Rusiji prije referenduma!

Ukrajina
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
1/3
12.03.2014.
u 13:27

Ne isključujemo ni rat kao opciju: provodimo mobilizaciju i pripremamo se odbiti ruskog agresora, kaže ukrajinski radikal Dmitro Jaroš

Demokratska farsa se nastavlja: krimski parlament jučer je prihvatio deklaraciju o nezavisnosti pokrajine, pet dana prije referenduma kojim se o tome odlučuje. “Pripreme za prijam Krima u Rusku Federaciju već su počele”, izjavljuje ushićeni proruski krimski premijer Sergej Aksjonov, čija je proklamacija trenutačno izazvala reakciju na ulicama prijestolnice Simferopolja na koje je izišlo nekoliko stotina ukrajinskih domoljuba. Onih koji su na Krimu, valja to reći, tiha manjina.

Prosvjed je prošao mirno, ponajprije zahvaljujući jakim snagama policije koji su ih hitro okružili. Istodobno, u dva sata vožnje udaljenom Sevastopolju, proruski orijentiranom sjedištu Crnomorske flote, ruski je brže bolje već proglašen službenim jezikom.

Pronašli 400 kg trotila

Na ulicama grada odluka parlamenta nije izazvala posebno oduševljenje. Pitate li stanovnike, drukčije nije moglo ni biti pa sada mirno čekaju nedjeljni referendum, posve uvjereni u svoju pripadnost “majci Rusiji”. Na ulicama nema povorki automobila koji trube i mašu zastavama, barem ne više no što je to uobičajeno. Tek jedan osamljeni jahač na trokolici nalik onoj Grunfovoj iz Alan Forda, istaknuo je jarbol s dvije zastave – ruskom i onom Crnomorske flote – pa se razdragan, skriven iza kacige i avijatičarskih naočala, vozi središtem grada, burno pozdravljen od prolaznika i vozača.

Upućeni kažu da postoji debeo razlog koji, barem zasad, poziva na suzdržanost od svake euforije. Zovu se Desni sektor, a iz perspektive proruski orijentiranih stanovnika Krima, riječ je o ukrajinskim radikalima, zloglasnom ultradesničarskom pokretu za cjelovitu Ukrajinu, koji ozbiljno prijeti sigurnosti i stabilnosti poluotoka.

O njima smo prvi put čuli proteklih dana na jednom od kontrolnih punktova na ulazu u Sevastopolj iz smjera Jalte, gdje dobrovoljački odredi danonoćno zaustavljaju vozila i legitimiraju putnike.

– Mnogi se pitaju koja je svrha ovih punktova s kojih čuvamo ulaz u grad. Tko zna što bi od njega ostalo da neki dan nismo zaustavili auto u čijem smo prtljažniku pronašli 400 kilograma trotila. Vozača i dvojicu putnika predali smo policiji, a poslije smo saznali da su pripadnici Desnog sektora – tumači Mašenka, kako je dozivaju prijatelji s barikade, jedina žena u skupini od desetak “čuvara reda”.

Je li ovakav strah posijala moskovska propagandna mašinerija ili je strah opravdan? Ako je suditi po izjavama lidera pokreta, možda ipak ovo potonje.

– Pokret Desni sektor ne isključuje svoje sudjelovanje u sukobu na Krimu ako Rusija i dalje bude pridonosila eskalaciji krize, ne krijući pretenzije na ukrajinski teritorij. Ne isključujemo ni rat kao opciju: provodimo mobilizaciju i pripremamo se odbiti agresora. Bude li nas Kremlj gazio i dalje, mi ćemo se boriti i braniti našu neovisnost dokraja – rekao je na konferenciji za novinare 42-godišnji Dmitro Jaroš, predvodnik radikala s Majdana. Jaroš pred stranim novinarima tijekom borbi za glavni kijevski trg nije krio da Desni sektor posjeduje arsenal oružja “koji može obraniti cjelovitost teritorija Ukrajine”.

Pobit će “gadove”

Jedan od vođa ovog dobro organiziranog, naoružanog i fokusiranog pokreta, Aleksandr Muzičko obećao je da će se boriti protiv “Židova i Rusa do smrti.” Janukovičev bijeg i svrgavanje vlasti u Kijevu popratio je riječima da će “sada vladati red i disciplina ili će Desni sektor ubijati gadove na licu mjesta”. Eto zašto su barikade na prilazima krimskih gradova svakim danom sve brojnije.

Komentara 14

Avatar EI Indio
EI Indio
14:32 12.03.2014.

najopasniji su fašisti sa belim zvezdicama

Avatar EI Indio
EI Indio
14:50 12.03.2014.

Nadam se da Galicija neće biti deo nove Ukrajne, jer tamo su 40.000 života položili hrvatski domobrani

Avatar Ross_Komersant
Ross_Komersant
14:43 12.03.2014.

Renata Rašović se osramotila ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije