Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 79
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zbog krima

EU uvodi sankcije Rusiji i olakšice Ukrajini!

Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
1/2
11.03.2014.
u 17:15

Krimski parlament prihvatio deklaraciju neovisnosti. Janukovič: Još sam živ!

EU će počevši od ponedeljka uvesti sankcije prema Rusiji zbog "njene vojne intervencije u regiji Krim", priopćio je poljski premijer Donald Tusk.

Poljski premijer je napomenuo i kako je njegova vlada donijela nacrt zakona kojim bi se potaknula eksploatacija plina iz škriljaca i time smanjila ovisnost od opskrbe ruskim plinom.

Uz to, Europska komisija odobrila je trgovinske olakšice za Ukrajinu, čija se vrijednost procjenjuje na 500 milijuna eura. Ukinula je uvozne carine za širok spektar poljoprivrednih i drugih proizvoda iz Ukrajine, s ciljem pružanja poticaja njenom gospodarstvu.

Prihvaćena deklaracija neovisnosti

Parlament Autonomne Republike Krim prihvatio je deklaraciju neovisnosti koja je nužna za održavanje referenduma 16. ožujka.

Za deklaraciju je glasovalo 78 od stotinu članova parlamenta, a prema tvrdnjama jednog člana parlamenta Krim će, kao neovisna država, nakon referenduma od ruskih vlasti zatražiti pripajanje Rusiji.

U tekstu deklaracije osvrću se i na UN-ovo priznavanje Kosova te na odluku da se proglašenjem neovisnosti pojedinog dijela zemlje ne krše međunarodne norme.

Svrgnuti ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič obratio se javnosti u Rostovu na Donu, gradu na jugu Rusije.

Janukovič je rekao da ukrajinski časnici i vojnici lojalni svojim zakletvama neće slijediti kriminalne zapovijedi vlade u Kijevu te dodao kako je on još legitimni predsjednik Ukrajine i vrhovni zapovjednik oružanih snaga, javlja RT.

– Ja sam još živ i još sam legitimni predsjednik – rekao je Janukovič te osudio zapadne dužnosnike koji su priznali vladu u Kijevu, koju je nazvao "huntom".

– Jeste li slijepi? Jeste li zaboravili što je fašizam? – kazao je Janukovič.

Referendum na Krimu 16. ožujka, na kojem će se odlučivati o budućnosti poluotoka, nije ni osudio ni podržao.

Podsjetimo, to je bilo drugo Janukovičevo javno pojavljivanje u Rostovu na Donu nakon što je pobjegao iz Ukrajine prošlog mjeseca.

Kerry odbio sastanak s Putinom

Sastanak s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom neće se dogoditi sve dok se Moskva ne počne baviti američkim prijedlozima za rješavanje krize u Ukrajini, izjavio je američki državni tajnik John Kerry, prenosi BBC.

Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)

(Foto:Reuters/Pixsell)

Kerry je ruskom ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu rekao da je ruska vojna intervencija na Krimu učinila bilo kakve pregovore vrlo teškima. Američki dužnosnici također kažu da će biti malo toga za razgovor ako se na Krimu 16. ožujka održi referendum na kojem će se odlučivati o budućnosti poluotoka. Ukrajina i Zapad smatraju ga protuzakonitim.

Rusija je u ponedjeljak izjavila da izrađuje svoj prijedlog za rješavanje krize koji je u suprotnosti s američkim. Moskva je osudila novu ukrajinsku prozapadnu vladu te smatra da su se područja koja naginju Rusiji pretvorila u utočišta bezakonja.

>> NATO šalje zrakoplove na ukrajinsku granicu

>> Jalta – mjesto na kojem će se ponovno dijeliti svijet

Komentara 33

Avatar tigarbbb
tigarbbb
11:13 11.03.2014.

admine : srbinu ne briši ispravne komentare

ME
merdevina
11:01 11.03.2014.

Pa njega u ukrajini jedva čekaju!

ZD
zdepar
09:08 11.03.2014.

pa dobro se oporavio od nedavnog srčanog udara !!!!!!!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije