Naslovnica Vijesti Svijet

Putin minskim poljima crta nove granice Krima

Ukrajinci mirno gledaju kako im zauzimaju teritorij pedalj po pedalj.
11. ožujka 2014. u 16:29 11 komentara 3803 prikaza
ukrajina
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
Pogledajte galeriju 1/3

I prije nego što glasači stignu do birališta i na referendumu odrede budućnost Autonomne Republike Krim, Rusi već uvelike crtaju novu kartu polutoka. U novinarskim krugovima jučer se pronio glas da ruski vojnici podižu granicu na sjeveru, kod grada Čonhara koji razdvaja Krim od ostatka Ukrajine, a informacija se ispostavila točnom. Konvoj vozila iskrcao je stotinjak ruskih dobro naoružanih vojnika koji su učas podigli kontrolne točke, izvjesili rusku zastavu i postavili oznaku koja upozorava na minska polja.

Da je opasnost od mina stvarna, mještani ovog inače mirnog gradića spoznali su ubrzo, kad je u minskom polju raznesen pas. Ljudi su, dakako, zgroženi, ali i uplašeni, pa se pitaju što će biti istrgne li se iz nečijeg dvorišta dijete.

Medijima ondje jučer nije bio dopušten pristup: ruski vojnici više nisu nijemi promatrači, pa novinare drže na sigurnoj udaljenosti i nemilosrdno im plijene opremu. Legitimiraju, pretražuju vozila, uzimaju sve što može zabilježiti situaciju na terenu. Nekoliko stotina metara dalje, ukrajinske snage sve su to mirno promatrale, što potvrđuje da ni s jedne strane još uvijek nema signala za intervenciju.

Takvo stanje stvari na terenu ruske snage itekako koriste, u tišini zauzimajući teritorij Krima pedalj po pedalj. Isto su učinili i na jugu poluotoka, u luci Sevastopolj, gdje su pokraj ruskog razarača, koji na izlazu iz zaljeva već danima blokira prolaz ukrajinskim ratnim brodovima iz sastava crnomorske flote, postavili tri golema plutajuća čelična pontona povezana lancem i tako “nacrtali” južnu krimsku granicu. U to smo se jučer i uvjerili uz pomoć lokalnog ribara, koji nas je, usprkos snažnom vjetru i visokim valovima, poveo na vožnju zaljevom. Nailazimo na nekoliko “parkiranih” ratnih brodova pod ukrajinskom zastavom. Ne pokazuju nikakve znakove pokretanja motora iako posada vrluda palubom.

ukrajina | Autor : Reuters/PIXSELL (Ilustracija) Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)

“Slava ukrajinskoj floti”, golem je natpis crvenim slovima ispisan na betonskoj obali luke, no odnos snaga u zaljevu pokazuje drukčije. U daljini, prema izlazu iz zaljeva na vjetru leprša ruska zastava.

Žena s portretom Trasa Ševčenka podijeljena zemlja U Kijevu se obilježava 200 godina od rođenja nacionalnog heroja Tarasa Ševčenka ukrajina UKRAJINSKA KRIZA NATO šalje zrakoplove na ukrajinsku granicu

- Pogledaj ovo, Rusi su dopremili i dvije podmornice”, pokazuje Eduard Altukov rukom prema grdosijama. A na izlazu iz zaljeva, ruski razarač postavljen kao barikada, čije su slike obišle svijet. Kada smo se približili na samo pedesetak metara, Eduard je okrenuo smjer.

“Mogli bi pomisliti da smo teroristi”, kaže okrećući brod dok nas prate pogledi naoružanih ruskih vojnika. Nešto kasnije, na kopnu se uzdiže impozantno sjedište crnomorske flote i mornaričkog pješaštva brigade. Otprije se zna da u sastavu imaju četiri obalne raketne pukovnije, u četiri različite baze. Vrata baze u Sevastopolju, međutim, čvrsto su zatvorena za medije i osim ledenog pogleda zakrabuljenog i naoružanog vojnika, ovdje se više ništa ne može dobiti.

NOVA KOLEKCIJA
Globalno popularna serija Igra prijestolja je završila, no čini se da je njezin utjecaj na modu itekako prisutan
 • Avatar agramica
  agramica:

  Ross_Komersant Ma tek je počeo... samo nek crta ! Kad mogu neki nikogovići da crtaju, pa tek ON može ! Kada može Volt Dizni zašto nebi i Putin

 • Avatar noemy-no
  noemy-no:

  Nekad su novinari bili ozbiljni profesionalci, korektni i savjesni, izvjestavali gradjane o dogadjajima sa obje '' zaracene'' strane, a danas im se odmah nakon prve recenice vidi, s koje strane vjetar puse. Tako da se i ne cudim sta ih ... prikaži još! gradjani na Krimu tjeraju.

 • NKVD:

  Nema vise turizma, a tek kad im dodju radnici iz uzbekistana i turkemnistana kao u Moskvu onda, a ma bas nista nece vise raditi na Krimu. Jedino u slucaju sankcija rusi ce dolaziti na Krim ljetovati a ako nebudu sankcije ... prikaži još! onda ce im biti jos gore. Sad imaju autonomiju i mogu se izraziti ali kad udju u Rusiju nema vise ni parvo glasa niti autonomije ....A rusija ce im pomoci financijski kao sto je i Abhaziji..hehehe ako i da pare ce pokupiti lokalni mocnici...uglavnom crno im se pise. Medjunarodni avioni nece letiti na Krim jel je to otrgnutio dio ukrajinske drzave. Oni su ionako dosad dobivali pare od Ukrajine jel su bili siromasniji od prosjeka.