Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Protiv globalne krize

Pariške OI bez plastike za jednokratnu uporabu: Žele za 50 posto smanjiti 'ugljični otisak'

Production of the Paris 2024 Olympics and Paralympics mascot in Brittany
Foto: STEPHANE MAHE/REUTERS
1/3
Autori: Vecernji.hr, hina
26.05.2023.
u 20:36

Coca-Cola koja je i sponzor Olimpijskih igara u Parizu svoje proizvode pakirat će u staklne boce koje je moguće upotrebljavati više puta i više od 200 aparata koji će biti korišteni na drugim lokacijama i nakon završetka igara

Gradske vlasti u francuskom glavnom gradu Parizu objavile su kako tijekom Olimpijskih igara, koje će se održati od 26. srpnja do 11. kolovoza sljedeće godine, posjetitelji neće smjeti koristiti plastiku za jednokratnu uporabu. U Parizu je plastika označena kao veliki problem za planet pa su odlučili djelovati u tom smjeru. "Svake godine 14.000 sisavaca i 1.4 milijuna morskih ptica umire zato što jedu plastični otpad", objavili su organizatori Igara.

"Odlučili smo da će Olimpijske igre biti prvi veliki događaj bez plastike za jednokratnu uporabu", rekla je gradonačelnica Pariza Anne Hidalgo medijima na susretu Međunarodnog foruma gradonačelnika protiv zagađenja plastikom. Tako će posjetitelji lokacijama gdje se Olimpijske igre održavaju moći ući samo ukoliko na svojoj osobi nemaju plastičnih boca.

GALERIJA Poplave u Hrvatskoj

Production of the Paris 2024 Olympics and Paralympics mascot in Brittany
1/20

Coca-Cola koja je i sponzor Olimpijskih igara u Parizu svoje proizvode pakirat će u staklane boce koje je moguće upotrebljavati više puta i više od 200 aparata koji će biti korišteni na drugim lokacijama i nakon završetka igara. Tijekom maratona za osvježenja bit će korištene čaše koje se mogu opetovano upotrebljavati.

Organizatori igara u Parizu kazali su kako žele za 50 posto smanjiti takozvani "ugljični otisak" u usporedbi s igrama u Rio de Janeiru 2016. i Londonu 2012. Olimpijske igre u Tokiju održane su iza zatvorenih vrata obzirom na stanje pandemije.

VEZANI ČLANCI

UN-ov program zaštite okoliša objavio je 16. svibnja izvješće u kojem stoji kako bi onečišćenje plastičnim otpadom moglo do 2040. godine biti smanjeno za čak 80 posto ukoliko se države odluče koristiti postojeće tehnologije i pristupe promjeni uz to pitanje vezanih politike. Analizu mogućih opcija politika koje se mogu uhvatiti u koštac s ovom krizom objavili su dva tjedna prije sastanka u Parizu gdje će članice po drugi put pregovarati o globalnom sporazumu za smanjenje plastičnog otpada.

VIDEO: Crni dim nad Zagrebom, gori zgrada na Krugama: Vatrogasci požar gase s pet strana

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije