Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sindikat biciklista

Kritična masa na dva kotača osvojila je Zagreb: Pogledajte kako se danas pedaliralo za zdraviji grad

Zagreb: Biciklistička povorka s ciljem promocije bicikla kao ekološkog i atraktivnog gradskog prijevoznog sredstva
Foto: Boris Scitar/PIXSELL
1/10
26.05.2023.
u 19:05

-Bicikl je definitivno najbrži put do zdravog grada, zato danas i vozimo. Od fizičke aktivnosti, koja već svima izlazi na uši, ali to nije zanemarivo- poručili su organizatori

Zagrebom je danas protutnjila velika biciklistička karavana koja se zalaže za alternativu na dva kotača. Porast broja osobnih automobila i taxi vozila na prometnicama, posjedovanja automobila u kućanstvima (čak dva ili više) i nedostatna kvaliteta javnog prijevoza koja ga ne čini poželjnim, razlozi su kroničnog preopterećenja prometnica koje je postalo jedan od ključnih problema života u gradu Zagrebu i okolici, upozorava Sindikat biciklista koji je organizirao kritičnu masu.

-Bicikl je definitivno najbrži put do zdravog grada, zato danas i vozimo. Od fizičke aktivnosti, koja već svima izlazi na uši, ali to nije zanemarivo- poručili su organizatori. Na startu i tijeko cijele vožnje biciklistima različitih dobnih skupina dobru atmosferu dodatno je obogatila glazbena podloga. 

Zagreb: Biciklistička povorka s ciljem promocije bicikla kao ekološkog i atraktivnog gradskog prijevoznog sredstva
1/10

Biciklistička povorka startala je u petak u 18 sati ispred ŠRC Jaruna u Ulici Hrgovići. Vozilo se rutom: Ulica Hrgovići - Jarunska ulica - Ulica M. Haberlea - Ulica Srednjaci - Zagrebačka avenija - Savska cesta - Ulica grada Vukovara - Ulica Hrvatske bratske zajednice (smjer jug) - Slavonska avenija - Ulica Hrvatske bratske zajednice (smjer sjever) - Ulica grada Vukovara - Miramarska cesta - Čazmanska ulica - Paromlinska cesta (Klub Route 66). 

-Gužve su postale neizdržive, a rješenja poput ulaganja u bolji javni prijevoz neophodna, ali iziskuju puno vremena i novca. Nova biciklistička infrastruktura i prilagodba postojeće prometne mreže zbog veće sigurnosti za biciklistički promet je najbrži put za jačanje održivog prometa, odnosno povećanje udjela broja biciklista i posljedično smanjenje prometnih gužvi, buke i zagađenja kao i stvaranje ugodnije životne sredine -ističu u Sindikatu.

>>VIDEO: Gradonačelnica Samobora: Pridružite nam se na Večernjakovoj biciklijadi

Na 

Komentara 1

ST
sttipe
22:44 06.06.2023.

Oprosti im Bože, ne znaju šta rade!! Tko nije vozio po gradovima koji imaju paralelni promet auta i bicikla, vjerovatno ni ne zna da je u takvim gradovima smrtnost biciklista u prometu, višestruko veća nego tamo di su biciklisti na običnoj cesti, a pogotovo nego di smiju trotoarima voziti!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije