Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Paradoks: Plagijat sutkinje Bagić zaštićen od prepisivanja!

Snježana Bagić jučer je s radom prepisanim od Teodora Antića najavljena na stručnom skupu na fakultetu u Beogradu
07. studenoga 2015. u 20:15 10 komentara 2557 prikaza
11.02.2009., Zagreb - Snjezana Bagic, sutkinja Ustavnog suda, na Cvjetnom trgu. Photo: Stringer/Pixsell
Foto: Stringer/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/2

Premda se plagijat tiče autora, to što je Snježana Bagić prepisivala i nije poštovala autorstvo novi je udarac i Ustavnom sudu s obzirom na to da je riječ o zamjenici predsjednice Ustavnog suda koja tim uratkom službeno predstavlja sud.

Sutkinju Bagić jučer je dvoje srbijanskih ustavnih sudaca najavilo na stručnom skupu na pravnom fakultetu u Beogradu s njezinom analizom "Javnost djelovanja Ustavnog suda Republike Hrvatske", koja je i objavljena na internetskim stranicama suorganizatora fondacije Centar za javno pravo iz BiH. U tom radu, bez uvoda i fusnota, prema našem izračunu, 45 posto sadržaja (20.300 znakova od ukupno 44.630) doslovno je prepisano iz znanstvenog članka koji je dr. sc. Teodor Antić, glavni tajnik Ustavnog suda, objavio u Pravnom vjesniku 2012. godine. Uz to, prepisane su i brojne Antićeve fusnote, pa i izrazito "autorske" kao što su one vezane za određene tekstove i priloge u medijima od 2007. do 2011. godine, što je bilo aktualno u vrijeme kad je Antić pisao znanstveni rad, ali ne i za rad sutkinje Bagić koja se mogla pozvati na mnoge svježije i dojmljivije povode ove i proteklih godina.

U prepisanim dijelovima glavnog sadržaja tek smo na jednom mjestu zapazili stilsku izmjenu kao kad se Antić u svome radu poslužio parafrazom iz jedne "američke" filmske drame koja je u radu Snježane Bagić postala "hollywoodska" ili kad je neka Antićeva nabrajanja pretvorila u rečenice. Inače, Antićev rad sutkinja Bagić je doslovno prepisala u zarez, s opaskama u zagradama, pa čak i nakon takvog jednog prepisanog dijela sutkinja Bagić prepisuje i Antićev stav: "Smatram da ovo pitanje ne traži daljnje razmatranje". I u "svome" zaključku Bagić doslovno prepisuje tri Antićeve rečenice o tomu da Ustavni sud ne smije zanemariti javno mišljenje "jer je javnost glavni oslonac i izvor ustavne snage kojom građanstvo može pod nadzorom držati svoje upravljače".

Inače, i Teodor Antić jučer je bio na službenom putu pa smo mu upite poslali posredovanjem Ustavnog suda. Upite smo poslali i Centru za javno pravo koji je objavio sporni rad Snježane Bagić, i to, kakvog li paradoksa, pod "copyright" zaštitom od neovlaštenog prepisivanja! Iako ima situacija kad je dvojbeno treba li reagirati, u ovom slučaju nema dvojbe da se javnosti treba očitovati prvo sutkinja pa Ustavni sud.

>>Jasna Omejec: Mi još uvijek 
ne živimo svoj Ustav!

>>Suci se zaklinju u neovisnost, a hrle na pozicije u izvršnoj vlasti

Valentina Valjak
NEOPISIVA TUGA
Valentinu su pokopali u vjenčanici i s prstenom na ruci, dogodine bi bila doktor znanosti
Zaklada Novo Sutra
ONI MOGU SVE
Čudotvorna terapija pomoću konja odsad će biti moguća u svim vremenskim uvjetima
 • karlo.petrik:

  Pa kaj se truditi kad eto moze se i prepisati , vem ute drzavne vlasti je sve plagijat, jedino drug premijer je original .

 • ybro:

  Ustavni sud nije ništa drugo nego mjesto uhljebljenih smradova...

 • Avatar wratnik
  wratnik:

  Ako je vec dokazano da i ustavni sud nema nista protiv prepisivanja (kopiliranja) pa zasto onda nebi to i radili, puno je jeftinije i zahtjeva manje truda, u zemljama deje to strogo kaznjivo...kao naprimjer u Njemackoj, tamo se to za ... prikaži još! nekoliko viskokih licnosti nije isplatilo, jer su po kratkom postupku izgubili sve, - sve, diplpme radna mjesta i ugled. Kod nas je to nekaznjivo i zato bi trbalo puno ljudi razmisliti.