Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 71
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BEATIFIKACIJA

Papa se prisjetio svojih mračnih vremena u nacističkoj Njemačkoj

papa beatifikacija
reuters
19.09.2010.
u 18:08

Sedamdeset godina poslije, posramljeni i užasnuti, prisjećamo se zastrašujuće količine smrti i uništenja koje rat donosi sa sobom, rekao je papa.

U homiliji za mise beatifikacije engleskog kardinala Johna Henryja Newmana u Birminghamu papa Benedikt XVI. prisjetio se mračnih dana koje je proživljavao u nacističkoj Njemačkoj. 

Pred oko 60 tisuća hodočasnika u Cofton Parku u Birminghamu, gradu u kojem je živio Newman, pod laganom kišicom, svečanu misu otvorio je birminghamski nadbiskup Bernard Longley. Papa, koji je jutros iz Londona stigao u Birmingham, iz kojeg će otputovati u Rim poslije četverodnevnog posjeta Velikoj Britaniji, započeo je svoju homiliju kazavši kako je ta nedjelja posebno značajna za Britance jer je to dan kada se obilježava 70. godišnjica Bitke za Britaniju.

 – Za mene, koji sam živio i patio u mračnim danima nacističkog režima u Njemačkoj, jako je dirljivo biti ovdje s vama i sjećati se tolikih vaših sugrađana koji su žrtvovali svoj život hrabro se odupirući snagama one maligne ideologije. Moje misli hrle u obližnji Coventry, koji je propatio teško bombardiranje i gubitak velikog broja ljudskih života u studenome 1940. godine. Sedamdeset godina poslije, posramljeni i užasnuti, prisjećamo se zastrašujuće količine smrti i uništenja koje rat donosi sa sobom – rekao je papa i naglasio kako će se uvijek “zalagati za mir i pomirenje na bilo kojem mjestu na kojem se pojavi prijetnja sukoba”. 

Govoreći o novom blaženiku Johnu Henryju Newmanu, kojem je kardinalsko geslo bilo “Srce govori srcu”, papa je kazao da nas njegov život i učenje navode na shvaćanje kršćanskog života, odnosno kao veliku želju ljudskog srca da uđe u intimno jedinstvo s Božjim srcem. 

Novi blaženik Newman živio je u 19. stoljeću i iz anglikanske je zajednice prešao u Katoličku crkvu. Prvi je engleski blaženik poslije 500 godina.

Usporedno je jučer u westminsterskoj katedrali održano misno slavlje u povodu 70. godišnjice Bitke za Britaniju na kojem su bili i članovi kraljevske obitelji.

Komentara 17

TR
trckaralo
18:40 19.09.2010.

Njemu je bilo teško u nacističkoj Njemačkoj???? Pa bio je hitlerjugend!!! http://kill-more-people.de/2006/09/ Kaj laže!!!

AG
Agramer198
22:55 19.09.2010.

Ti si budala, kratko i jasno... O Alojziju Stepincu sve najbolje pričaju stotine Židova koje je pomogao spasiti, a koliko ja znam papa je bio mobiliziran sa 16 godina i sumnjam da je posijao strah i trepet budući da a) halo, imao je 16.. b)zarobili su ga amerikanci.. c)tko bi odbio pristupiti nacistima u tim kasnim danima Trećeg Reicha bi bio streljan- dreka bi ti sa 16 godina dao da te ubiju..) Stoga ti si budala.

SI
sinaj
16:12 21.09.2010.

orisis je napisao/la: Sinaj je LAZHLJIVAC jer Palestincima nije bilo zabranjen uvoz pomochi nego se ta pomoch trebala PREKONTROLIRATI _______________________________________ Daj ti prvo pogledaj tko je što napisao, to uopće nije moj komentar

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije