Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Konferencija o prehrani

Papa Franjo: Tržište sprječava borbu protiv gladi

papa
Foto: Reuters/PIXSELL
20.11.2014.
u 14:29

Upozorio je kako su sudbine svih nacija međusobno povezane te jedni ovise o drugima, kao što su članovi jedne obitelji međusobno povezani

 - Bolno je vidjeti kako je borba protiv gladi i neishranjenosti zapriječena prioritetom tržišta i primarnošću zarade, koji su hranu sveli na bilo koju robu podvrgnutu spekulacijama, kazao je Papa Franjo u današnjem govoru sudionicima Druge međunarodne konferencije o prehrani koju je organizirao FAO (Food and Agriculture Organisation) u Rimu.

Papa je kazao kako je potrebno prehraniti sve da bi se spasio život na Zemlji te istodobno treba zaštititi okoliš. Franjo je citirao, kako je rekao, jednu stariju osobu koja je kazala: "Bog uvijek prašta, ljudi pokoji puta, a Majka Zemlja ne prašta nikada".

Govorio je na španjolskom jeziku. Upozorio je kako su sudbine svih nacija međusobno povezane te jedni ovise o drugima, kao što su članovi jedne obitelji međusobno povezani.

 - Živimo u doba u kojem su odnosi među državama prečesto uništeni uzajamnim sumnjama, koje se pokoji puta pretvaraju u ratnu i ekonomsku agresiju, koja minira prijateljstvo među braćom i odbacuje one koji su već isključeni. To dobro znaju oni koji nemaju kruh svagdašnji i koji nemaju dostojno zaposlenje. To je slika svijeta, u kojoj bi se trebali prepoznati nametnuta ograničenja temeljena na suverenosti svake države, smatrane kao apsolutnom, i koja su nametnuta nacionalnim interesima koje često uvjetuju male skupine vlasti, kazao je Franjo.

Kazao je kako se mnogo govori o pravima, a zaboravljaju se obveze.

 - Možda smo premalo zabrinuti za one koji pate glad. I dok se govori o novim pravima, gladna osoba je tamo, na uglu ulice i traži pravo građanstva, pravo da bude smatran u njegovim uvjetima, da primi osnovnu hranu. Pita dostojanstvo, ne prosi, rekao je Papa i naglasio kako je moralna obveza podijeliti ekonomsko bogatstvo svijeta.

>> Papa Franjo: Pobačaj nije pomaganje ženi

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar stop_GMO_ubija_nas
stop_GMO_ubija_nas
02:53 23.11.2014.

Zato si raspustio vatikan banku i da sve gladne nahranis i zedne da napois.... Zato su jezuiti unistili Teslin toranj u New Yorku, jer NY je trebao imati besplanu struju... Ukrali ste Tesline patente.... svaki dom na planeti moze imati besplatnu struju....ali vi to nedate... U svetoj Bibliji pise "Sotona ce se u sve pretvarati"!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije