Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Snažna poruka Svetog Oca

Papa Franjo: Reforma kurije nije lifting i peglanje crkvenih bora

papa Franjo
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
23.12.2016.
u 17:22

Postoje oni, kaže papa, koji govore da su spremni za promjene, ali zapravo žele da sve ostane isto baš kao što je i sada.

Reforma kurije nije lifting, intervencija plastične kirurgije za otklanjanje bora, jer nisu crkvene bore te kojih se treba pribojavati, već mrlje, kazao je papa Franjo u današnjem govoru predstavnicima Rimske kurije s kojima se susreo radi tradicionalne razmjene Božićnih čestitki.

Franjo je kazao kako reforme nailaze i na otpor koji neki pokušavaju opravdati formalnostima ili tradicijama te je izrekao 12 kriterija kojih se reforma mora pridržavati: individualnost, pastoralnost, misionarstvo, racionalnost, funkcionalnost, suvremenost, umjerenost, supsidijarnost, sinodalnost, katoličanstvo, profesionalnost i postupnost.

Prilagodite se Evanđelju

– Promjena je potrebna, a reforma Kurije može biti uspješna samo s obnovljenim ljudima. Potrebno je smanjenje struktura te veća otvorenost prema ženama i laicima – kazao je Franjo. Spomenuo je tri vrste otpora reformi: otvoreni, prikriveni i zlobni nadahnuti vragom. – Činilo mi se ispravnim i oportunim podijeliti s vama stanje reforme, naglašavajući kriterije-vodilje i učinjene korake, ali prije svega logiku zbog koje je ostvaren svaki korak i onoga što će biti ostvareno – kazao je Franjo i naglasio kako se reformom želi Kuriju prilagoditi Evanđelju i znacima našeg vremena.

To je proces rasta i prije svega obraćenja. Njezin cilj nije estetski, nije lifting za „uljepšavanje starog kurijalnog tijela“ ili plastična kirurgija za skidanje bora jer Crkva se ne treba plašiti bora, već mrlji. Reforma će biti uspješna samo ako bude provedena s „obnovljenim“ ljudima, a ne jednostavno s „novim“ ljudima. Dakle članovi Kurije trebaju se duhovno, ljudski i profesionalno obnoviti. Nije dovoljno zamijeniti osobe, već je potrebno obraćanje osoba. Nije dovoljno „stalno obrazovanje“, već je potrebno „stalno obraćenje i očišćenje“, jer bez promjene mentaliteta napor bi bio uzaludan.

Reforma nije cilj sama sebi

Postoje otvoreni otpori koji često nastaju iz dobre namjere i iskrenog dijaloga, ali i prikriveni koji nastaju u uplašenim ili okamenjenim srcima koji se hrane praznim riječima duhovnog gattopardizma. To su oni koji govore da su spremni za promjene, ali žele da sve ostane kao prije. Postoje i „zlobni otpori koji klijaju u iskrivljenim pametima i predstavljaju se kada vrag nadahnjuje zle namjere, često u obliku anđela“, oštrim je jezikom papa Franjo upozorio one koji žele zaustaviti reformu.

U procesu obnove normalno je, čak i zdravo, nailaziti na otpore, ali zlonamjerni, zlobni otpori djelo su vraga. Kurija ne smije biti birokracija. Kurija nije nepokretni aparat, a reforma je znak živosti Crkve u hodu, u hodočašćenju. Crkva mora uvijek biti reformirana jer je živa, kazao je Franjo i naglasio kako je potrebno snažno kazati da reforma nije cilj samoj sebi, već proces rasta i obraćanja.  

>>Pročitajte božićnu poruku zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića

>>Papa Franjo: Zlo klerikalizma i danas je prisutno u Crkvi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije