Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VATIKAN

Papa Franjo: Besplatnost spasenja je pravi nauk

papa Franjo
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
17.10.2015.
u 12:10

Papa Franjo je danas u dvorani Pavla VI. u Vatikanu obilježio, zajedno s kardinalima i biskupima, 50. obljetnicu utemeljenja biskupske sinode

Osobe pate ne zato što ne mogu dobiti pričest, već zato što je razbijen njihov brak, kazao je pročelnik Kongregacije za nauk vjere kardinal Gerhard Ludwig Müller čime je jasno pokazao svoje protivljenje davanju pričesti rastavljenim i ponovno oženjenim parovima. Svaki kršćanin ima obvezu doći na misu, ali ne i dobiti pričest, naglasio je Müller u tom razgovoru za novine. Mülleru, čuvaru crkvene doktrine, odgovorio je papa Franjo u homiliji na misi (15. listopada) u domu Santa Marta kazavši kako se treba „čuvati zakonoznanaca koji sužuju Božje obzore i njegovu ljubav čine malenom“.

Dakle o sinodalnim pitanjima kao što je nedavanje pričesti rastavljenim i ponovno vjenčanim parovima „raspravlja“ se i izvan sinodske dvorane. Papin odgovor Mülleru je dosta oštar i moglo bi se zaključiti kako je i atmosfera na sinodi isto tako u znaku sučeljavanja. No, sinodalni oci raspravljaju sasvim otvoreno i bez žestine. Jedan od sinodalnih otaca mi je kazao kako ono što pročita u listovima je sasvim drugačije od atmosfere na sinodi, ali je to tako jer novinari izvlače samo sukus nekih rasprava koje onda izgledaju mnogo oštrije od stvarnosti.

Papa Franjo je danas u dvorani Pavla VI. u Vatikanu obilježio, zajedno s kardinalima i biskupima, 50. obljetnicu utemeljenja biskupske sinode. Njome je papa Pavao VI. htio uključiti biskupe u razmatranju svih pitanja. Dakle i sadašnja biskupska sinoda o obitelji upravo treba razmotriti pitanja s kojima se susreće današnje društvo i kakva je uloga Crkve, odnosno biskupa, u tim društvenim promjenama. Na njoj se razmatraju osjetljiva pitanja kao što je davanje ili ne pričesti rastavljenim i ponovno civilno vjenčanim parovima, kao i o odnosu prema homoseksualnim osobama, te su se istakli oni koji žele da se čvrsto štuju crkvene doktrine i oni koji bi htjeli veću fleksibilnost.

Müller kaže kako se ne treba sve prikazati kao sučeljavanje između onih koji kažu da su „liberalniji“ i onih „koji štite doktrinu Isusa i prema tome postaju 'zločesti' i 'konzervativci'“. Franjo je u spomenutoj homiliji u domu Santa Marta govorio o zapovijedi ljubavi i napasti želje za nadziranjem spasenja. 

- Jedna od stvari koju nam je svima nama, kršćanima, najteže shvatiti jest besplatnost spasenja u Isusu Kristu - kazao je Franji i naglasio kako je i sveti Pavao imao velikih teškoća u nastojanju da ljudi njegova doba shvate da je „besplatnost spasenja“ pravi nauk.

- Navikli smo se čuti da je Isus Božji Sin koji je došao iz ljubavi kako bi nas spasio, i koji je umro za nas. To smo toliko puta čuli da smo se navikli na to. Kada uđemo u Božje otajstvo te bezgranične ljubavi, ostajemo zadivljeni i možda radije to ne shvaćamo. Činiti ono što nam Isus kaže da učinimo, dobro je i valja to napraviti; ali, to je moj odgovor na spasenje koje je besplatno, koje dolazi iz besplatne Božje ljubavi - kazao je Franjo i naglasio kako se „čini da je i Isus pomalo ljut na te zakonoznance, jer im upravlja oštre riječi. 'Uzeste ključ znanja: sami ne uđoste, a spriječiste one koji htjedoše ući'“. Nakon što je naveo te riječi iz evanđelja, papa Franjo je dodao kako su „ti su zakonoznanci samo mislili da je moguće spasiti se poštujući sve zapovijedi, a tko to nije činio, taj je bio osuđen“. Naravno, postoje zapovijedi, ali sažetak svega jest „ljubiti Boga i ljubiti bližnjega“, kazao je Franjo i zaključio: „Ne dopustimo da nas dovedu u zabludu pismoznanci koji ograničavaju tu ljubav“. Na koncu će, zasigurno, doći do kompromisnog rješenja za rastavljenje i ponovno oženjene osobe.

>> Molim oprost za skandale u Rimu i Vatikanu

>> Nezapažena vijest: Moguć ženski đakonat

Komentara 7

PU
Pulchrum
23:34 17.10.2015.

Sinoda dolazi kao pravi odgovor na današnje vrijeme i ponudit će prave stvari.

MA
Malenkost
12:35 17.10.2015.

kardinal Gerhard Ludwig Müller iz Regensburga je jako kontoverzna osoba. Ima je pedofilnog svecenika koji je nakon odlezane zatvorske kazne vracen u njegovu zupu. On ga salje na sluzbu u jednu drugu zupu, bez da obavijesti tu zupu o njegovojj proslosti i pedofiliji. U novoj zupi taj svecenik siluje jos jednog djecaka. Majka silovanog djecaka trazila je da se isprica zbog svega sto je njenom sinu i njima kao obitelji ucinjeno od katolickog svecenika. Müller odbija svaki kontakt s obitelji silovanog djeteta i smatra se "nekrivim". Regeburzani su jedva docekali da ode. Zbog njega nastao je strasal val izlaza iz katolicke crkve. Njegov poziv u Rim je nezamisliv ali stvarnost katolicke crkve. Nada se da mi necete skinuti ovaj potpuno istinuti komentar. Pogledajte ovog Karinala i njegovu proslost i na Internetu.

Avatar Lutkica
Lutkica
23:39 17.10.2015.

počela je borba pape sa farizejima.. papice, pošalji ih sve u sinagoge, ionako oni više štuju stari zavjet od evanđelja

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije