Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
11.10.2015. u 10:00

Papa Franjo je svojedobno kazao kako u Crkvi treba misliti na ženu, ali „mi još nismo izradili duboku teologiju žene u Crkvi.

Prošao je gotovo nezapažen prijedlog osnivanja ženskog đakonata jer se s biskupske sinode o obitelji (od 4. do 25. listopada) prenosila uglavnom rasprava o (ne)davanju pričesti rastavljenim i ponovno vjenčanim osobama ili o odnosu prema gay osobama.

No, bilo je sinodalnih otaca koji su predložili otvaranje đakonata za žene te njihovo imenovanje na odgovorne položaje u Rimskoj kuriji i biskupijama. Kardinal Edoardo Menichelli, nadbiskup Ancone-Osima, kazao je novinarima na brifingu o radu biskupske sinode kako se u sinodskoj dvorani razgovaralo i o ženskom đakonatu.

Zapravo, govorilo se i o važnosti promicanja jednakopravnosti i jednakih mogućnosti za muškarca i ženu. „Otvorimo mogućnost stvaranja ženskog đakonata", kazao je kanadski nadbiskup Paul-André Durocher.

O ženi đakonu govorio je još sveti Pavle u poslanici Rimljanima (16,1) spominjući đakon(icu ili isu) Febu. Dakle, u povijesti kršćanstva bilo je đakonica. Đakon je onaj koji je primio prvi stupanj svetog reda. On poslužuje oko oltara i čita evanđelje, ali ne može slaviti misu, ispovijedati, dijeliti bolesničko pomazanje, dok je prezbiter primio drugi stupanj svetog reda, te slavi misu, ispovijeda, dijeli sakramente...

Zaređivanje žena u Katoličkoj crkvi nije moguće, ali bi se ipak mogao osnovati ženski đakonat. Njemački kardinal Walter Kasper još je 2013. pozvao da se razmisli o „novoj funkciji žene u Crkvi, đakonici zajednice, koja možda ne bi imala sve ovlasti dijeljenja sakramenata kao svećenik, ali koja bi ispunjavala mnoge druge obveze koje se nameću u svakoj župi". Đakonice ne bi bile zaređivane, mogle bi dobiti blagoslov.

Papa Franjo je svojedobno kazao kako u Crkvi treba misliti na ženu, ali „mi još nismo izradili duboku teologiju žene u Crkvi. Samo može činiti ovo, može činiti ono, sad je ministrantica, sad čita čitanja, predsjednica je Caritasa.... Ali, ima više! Treba izraditi duboku teologiju žene". Evo možda će sadašnja biskupska sinoda biti i preokret glede uloge žena u Katoličkoj crkvi.

Ključne riječi

Komentara 5

DU
Deleted user
18:17 11.10.2015.

S ovim papom cemo docekati i prvog svecenika transvestita :)

BA
bakulušić
11:52 12.10.2015.

Teoretski je moguće da voda, sama od sebe, izleti iz čaše.

DU
Deleted user
12:49 12.10.2015.

Silvije stari provokator

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije