Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 110
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
17. PUTOVANJE

Papa Benedikt XVI. priprema se za put u Veliku Britaniju

papa
Reuters
20.08.2010.
u 18:22

Putovanje će biti posebno zanimljivo jer se pripremaju prosvjedi protiv poglavara Katoličke crkve, a ni odnosi Vatikana i Anglikanske zajednice nisu baš najbolji.

Osamdesetdvogodišnji papa Benedikt XVI. mora se odmarati svako poslijepodne. Upravo zato mu, dok bude boravio u Velikoj Britaniji, od 16. do 19. rujna, nije predviđena nikakva aktivnost u poslijepodnevnim satima. O tome da se Benedikt XVI. mora odmarati svakodnevno i da zbog toga neće imati nikakvu javnu obvezu u poslijepodnevnim satima piše britanski list Independent. List objavljuje i sliku na kojoj je papa zadrijemao na misi 18. travnja na Malti. Upravo zbog njegove potrebe za snom zamijenjen je termin održavanja ponoćne mise na Badnjak prošle godine dva sata ranije.

Inače, Benedikt XVI. priprema se u papinskom ljetnikovcu u Castelgandolfu u blizini Rima za svoje 17. putovanje izvan Italije u pet godina pontifikata. Putovanje će biti posebno zanimljivo jer se pripremaju i prosvjedi protiv poglavara Katoličke crkve, a ni odnosi Vatikana i Anglikanske zajednice nisu baš najbolji. Skupina "Protest the Pope" najavila je da će spriječiti prolazak papine povorke, čiji je cilj da se susretne sa 3500 studenata kojima bi trebao govoriti o važnosti katoličkog obrazovanja. Drugi prosvjed, u blizini sjedišta britanskog premijera u Downing Streetu, priprema se za 18. rujna kada će papa biti na molitvenom bdijenju sa 80.000 hodočasnika u londonskom Hyde Parku. Istodobno se piše i o golemim troškovima toga povijesnog posjeta, prvog nakon 28 godina. Ivan Pavao II. posjetio je Veliku Britaniju 1982. godine.

Britanskoj Katoličkoj crkvi nedostaje više od tri milijuna eura za pokrivanje predviđenih troškova, odnosno za organiziranje tri velika događaja: onoga u Glasgowu, zatim u Londonu (u Hyde Parku) te u Birminghamu gdje će biti beatificiran kardinal John Henry Newman. Objavljena je i vijest da je kardinal Newman, koji će postati prvim engleskim blaženikom u posljednjih 500 godina, navodno bio homoseksualac. Teolog i filozof Newman, koji je živio u 19. stoljeću, preobratio se iz anglikanske u katoličku vjeru. Osim u Velikoj Britaniji, poznat je i u SAD-u. Prije nekoliko godina objavljena je vijest da je Newman zatražio da ga pokopaju uz njegova suradnika oca Ambrosea, što su britanske homoseksualne udruge odmah komentirale izjavama da je kardinal zasigurno bio homoseksualac. Crkva je odgovorila da je riječ samo o dubokom prijateljstvu između dvojice muškaraca.

A, troškovi? Prema neslužbenim podacima trošak posjeta Benedikta XVI. iznosit će gotovo 10 milijuna eura. Katolička crkva u Engleskoj, Škotskoj i Wellsu skupila je do sada oko šest milijuna eura. Predviđeno je stoga da razliku “nadoplate” vjernici plaćanjem ulaznica za susrete s papom u Hyde Parku i Birminghamu, što je izazvalo nove polemike. Posljednje ovogodišnje Ratzingerovo putovanje izvan Italije u zemlju u kojoj je među 59 milijuna stanovnika tek osam posto katolika bit će svakako jedno od njegovih najtežih putovanja. Jer, osim navedenih pitanja koja se postavljaju uoči njegova putovanja, zasigurno će se ponovno postaviti pitanje pedofilije kao i pitanje položaja žena u Katoličkoj crkvi.

Komentara 4

DS
dubina-sirina
02:21 21.08.2010.

Sta moze ego (vrag) da napravi covjeku! Sta prestavlja ova bijela uniforma na ovom liku gore, cistocu, Boga ili? Malo ovu uniformu krvlju natopiti, pa da dobijemo orginalnu sliku o ovoj laznoj takozvanoj Bozijoj instituciji. Stari, biti ces osramocen uskoro zajedno sa svojim stadom. tik tak tik tak

OB
-obrisani-
23:12 20.08.2010.

dobar je papež, veli on da treba prestati ovaj terorizam liberalizma, bravo Papa, iako sam ateista bigot hahaha

VL
vladika
11:07 21.08.2010.

Ćudan je komentar koji ste stvili u podnaslov! Kako možete reći da će putovanje biti posebno zanimljivo zbog predviđenih protesta i zbog toga što odnosi između dvije \"sestrinske Crkve\" nisu sjajni. To može ustvrditi samo netko kome taj i takvi posjeti smetaju. Ja, kao vjernik, katolik i teolog imam spoznaju da su odnosi između naših dviju Crkvi u redu. Naravno da postoje različitosti. Ali mi nađite druge \"isntitucije\" gdje dvojica poglavara, kad se pojavi nesuglasje, jedan drugog posjećuju. Nedavno je prvi biskup anglikanaca posjetio Rim a sada papa putuje u Britaniju. Još je zlobnija tvrdnja da će posjet biti zanimljiv zbog prosvjeda. Uvjeren sam da ćete vi iz medija, dok bude trajao posjet, stavljati naglasak upravo na to. Ne bi li bilo logično da pišete o međusobnom poštivanju dviju vjerskih zajednica, o pokušaju suradnje i prevazilaženja različitosti. Možda bi bilo dobro da objavite bitne zajedničke elemnte koje spajaju ove dvije Crkve.... Zaista je strašno koliko stvarate negativno ozračje oko onih koji vrednuju i poštivaju Boga, čovjeka i povijest - tradiciju. Osvrnite se molim malo oko sebe i shvatit će te da je ovako akcentuiranje, koje vi provodite, suodgovorno za mnoge poteškoće koje se oko nas događaju. Počnite molim vas s pozitivnim izvještivanjem.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije