Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Stara oprema

Pao sustav, vozači u cijeloj zemlji nisu mogli nadoplatiti ENC

09.02.2014., Sibenik, Vrpolje - Autocesta A-1 Zagreb-Split.
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
03.09.2015.
u 13:59

HAC je poništio natječaj za novu opremu u lipnju i raspisao novi pa će nova oprema biti instalirana tek u veljači sljedeće godine

U cijeloj Hrvatskoj jučer zbog pada sustava nije radila nadoplata uređaja elektroničke naplate cestarine (ENC).

Stoga vozači koji koriste ENC, a na računima nisu imali dovoljno novca nisu mogli koristiti pogodnost plaćanja cestarine bez zaustavljanja na naplatnim kućicama. U HAC-ONC-u kažu da je jučer u 1.24 sati došlo do zastoja rada centralnog servera sustava naplate cestarine i da se radi na otklanjanju problema. Navode da je osim problema s nadoplatom, dolazilo i do teškoća na naplatnim postajama u slučaju prelaska s dionica A6, odnosno ulaza u Lučkom, na ostale dionice autoceste i obrnuto.

Prema službenim dopisima HAC-a, koje Večernji list posjeduje, do kvara sustava nadoplate ENC-a došlo je jer centralni server sustav naplate cestarine nije više rentabilan za održavanje. U dopisu od 1. srpnja ove godine šef odjela za informatiku Marko Lipert obavještava upravu HAC-a da je voditelj projekta održavanja naplate cestarine Salamon Gerard iz tvrtke GEA, koja je isporučila HAC-u sustav, upozorio HAC-ONC na status opreme centralnog servera. U dopisu se navodi da se opremu ne isplati održavati zbog njene zastarjelosti, da postoje brojni problemi u funkcioniranju tog servera te da u GEA-i više nisu u mogućnosti uspostaviti višefunkcionalan način rada sustava.

Zbog toga onda dolazi do pada sustava. HAC je u ožujku ove godine pokrenuo postupak nabavke nove opreme, ali je taj natječaj poništen u lipnju te raspisan novi. Cijeli postupak instaliranja nove opreme tako će biti okončan tek u veljači sljedeće godine. Dotad se u HAC-u mogu samo nadati, kako stoji u dopisu, da će sustav naplate cestarine funkcionirati bez većih ispada.

>> Carpooling - je li stiglo vrijeme da prihvatimo dijeljenje prijevoza?

>> Darsu većinu prihoda donose kamioni za koje ne vrijede vinjete

Komentara 1

HR
Hrabraja
14:56 03.09.2015.

Pa njima treba godinu dana da promijene uputstva za nadoplatu enca. Zale nam se stotine ljudi da ne znaju nadoplatiti jer ima viska brojeva na encu i nikome nista. Svima otkaz i vinjete. Inace mi prijatelj radi u HACu a dobio je posao poslije rada i normalnoj firmi. i veli da je sto puta gorije nego mogu zamisliti jer posao jednog rade najmanje njih 4.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije