Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Koronavirus U SVIJETU

Danska otvorila granice za tri zemlje, ostalima zabrana ulaska do kraja ljeta

Coronavirus disease (COVID-19) outbreak, in Copenhagen
Foto: RITZAU SCANPIX/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/5
Autori: Vecernji.hr, Hina
29.05.2020.
u 18:38

U Europi, gdje je virus dosad pokosio više od 175.000 ljudi, pad broja umrlih i zaraženih omogućio je sve brže popuštanje mjera

Koronavirus u svijetu odnio je više od 357.000 života, a dijagnosticirano je više od 5,7 milijuna slučajeva.

18:35  Danska ja objavila u petak da će 15. lipnja otvoriti svoje granice za državljane Njemačke, Norveške i Islanda, a mogućnost ulaska na svoj teritorij državljanima drugih zemalja EU i Ujedinjenog Kraljevstva odgodila je do kraja ljeta.

"Računamo na otvaranje drugim zemljama iz Schengenskog prostora i Velike Britanije krajem ljeta", rekla je danska premijerka Mette Frederiksen na konferenciji za novinare.

Za ulazak u Dansku, njemački, islandski i norveški turisti će morati pokazati potvrdu smještaja, hotelsku ili  rezervaciju za kamp za najmanje šest uzastopnih noći. U Kopenhagenu će noćenje za turiste biti zabranjeno, ali će ga moći posjetiti tijekom dana. 

Ministar pravosuđa Nick Hakkerup je rekao da je ta mjera donesena kako bi se sačuvao nizak stupanj intenziteta širenja virusa.  Na ulasku u Dansku turistima će biti ponuđeno testiranje.

Za sada danska granica ostaje zatvorena s Finskom i Švedskom, s kojima će biti sklopljen sporazum prije nego s ostalim europskim zemljama. Od 15. lipnja Danci će moći putovati u Norvešku, Island i Njemačku, dok im se ne savjetuju putovanja u druge zemlje ako nisu neophodna. 

18:00 Više tisuća liječnika i studenata medicine prosvjedovali su u petak u cijeloj Italiji tražeći reformu obrazovanja u tom sektoru, posebice veći broj stipendija za specijalizacije. Prosvjed je organiziran u 21 talijanskom gradu, među kojima u Napulju, Bologni, Genovi, Torinu, Firenzi i Palermu.

"Bez stručnjaka, sustav se urušava", "Bez stručnjaka, liječit će vas ministri", pisalo je na transparentima u Rimu.

"Više ne prihvaćamo da nas nazvaju herojima, jer liječenje je za naš životni izbor. Ne želimo da nam plješću, samo želimo da se priznaju naša prava", zaključuje se u priopćenju.

15:34 - U Rusiji je u petak porastao broj smrtnih slučajeva na 232, rekordan dnevni broj umrlih, nakon što danima ta brojka nije prelazila 200, a vlasti su počele razmatrati popuštanje uvedenih mjera koje su nanijele štete gospodarstvu. 

Moskva, u kojoj je polovica zaraženih koronavirusom u Rusiji, najavila je da će se u ponedjeljak ponovno otvoriti neprehrambene trgovine, a stanovnicima dopustiti šetnju u određenom razdoblju dana. 

15:32Indija bilježi porast novooboljelih otkako je zemlja počela popuštati mjere. Zaraženo ih je 7.466 u posljednja 24 sata, a umrlo je 175 zaraženih, što je ukupno 4.797 umrlih, te je po ukupnom broju smrtnih slučajeva Indija prestigla susjednu Kinu.

Unatoč porastu zaraza, Indija popušta mjere te ponovno uspostavlja zračni promet. 

15:30 - U Turskoj se ponovno otvaraju džamije pa se diljem zemlje ponovno. nakon dva mjeseca, mogu održavati zajedničke dnevne molitve. One će se, međutim, odvijati na otvorenome, gdje vjernici mogu održavati fizičku distancu. Trebaju nositi masku i ponijeti vlastitu prostirku za molitvu. Ako je nemaju, dobit će u džamiji prostirku za jednokratnu upotrebu.

Turska od ponedjeljka ukida zabranu putovanja u 15 najpogođenijih provincija i gradova, uključujući glavni grad Ankaru i financijsko središte Istanbul. Mjera izolacije bit će na snazi samo vikendom. 

U ponedjeljak se ponovno otvaraju kafići, restorani, parkovi, bazeni, teretane i muzeji, a koncerti na otvorenom bit će dozvoljeni do ponoći. Noćni klubovi ostaju zatvoreni. Zaposlenici javnih službi vraćaju se na posao, a vrtići počinju s radom.

VIDEO Ivan Đikić o najnovijim saznanjima o koronavirusu i razvoju cjepiva

15:20 Vlada Federacije Bosne i Hercegovine ukinula je u petak stanje prirodne nesreće procijenivši kako je epidemiološka situacija dovoljno stabilna da se mogu nastaviti redovite aktivnosti.

Odluka je donesena na telefonskoj sjednici kojom je predsjedavala zamjenica premijera Jelka Miličević, jer je predsjednik entitetske vlade Fadil Novalić od četvrtka na policijskom ispitivanju u sklopu istrage o sumnjivoj nabavci respiratora za bolnice.

Stanje prirodne nesreće bilo je na snazi je u ovom bosanskohercegovačkom entitetu od 16. ožujka, a istu je mjeru na razini države dan kasnije uvelo Vijeće ministara BiH kako bi se brže odnosile odluke nužne za suočavanje s tada rastućom epidemijom koronavirusa.

14:45 Norveška i Danska uspostavit će ponovno promet između dvije zemlje, javila su u petak tri norveška medija, najavljujući uspostavljanje prometnog 'balona' koji neće uključiti susjednu Švedsku, zbog znatno većeg broja zaraženih koronavirusom.

Danska premijerka Mette Frederiksen i norveška predsjednica vlade  Erna Solberg trebale bi tijekom dana zajednički predstaviti plan obnove međusobnog prometa.

12:35 - Pacijenti s karcinom koji su primali kombinaciju lijeka što ga promiče američki predsjednik Donald Trump imaju triput veće izglede umrijeti u roku od 30 dana nego oboljeli koji primaju samo jedan lijek, navode američki znanstvenici u novoj studiji. 

Prvi rezultati studije objavljene u četvrtak upućuju na to da bi liječnici takvim pacijentima trebali prestati prepisivati antimalarik hidroksiklokorokin u kombinaciji s antibiotikom azitromicinom sve dok se ne završe dodatna ispitivanja, kažu autori.

12:25 - Izazovi u proizvodnji i nastojanja vlada da osiguraju opskrbu za svoje građane otežat će isporuku cjepiva za Covid 19 nakon što bude razvijeno, upozorili su čelnici farmaceutske industrije.

Proizvođači lijekova već testiraju gotovo desetak mogućih kandidata za cjepivo protiv novog koronavirusa, objavila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

AstraZeneca nada se da će ga plasirati na tržište do kraja godine, prema riječima izvršnog direktora Pascal Soriota na internetskoj konferenciji za novinare u Ženevi koju je u četvrtak organizirala Međunarodna federacija farmaceutskih proizvođača i udruga (IFPMA).

10:03 - Testiranja na koronavirus u posljednja 24 sata u Bosni i Hercegovini potvrdila su kako je Tešanj i dalje žarište infekcije koja je tamo buknula 21. svibnja, izvjestili su u petak bolnički izvori.

Potvrđeno je jedanaest novih slučajeva zaraze u tom gradiću u središnjem dijelu zemlje u kojemu je sada 63 zaraženih.

U četvrtak ih je bilo 14, a dan ranije 19 novozaraženih.

Lokalne su vlasti utvrdile kako se zaraza proširila iz tvornice "Koža-komerc" u kojoj je zaposleno osamdesetak osoba no nulti pacijent nije identificiran.

Svi oboljeli su radnici ili članovi njihovih obitelji. Oko stotinu stanovnika Tešnja je u samoizolaciji.

U drugim dijelovima BiH epidemioploška situacija je i dalje je povoljna, trend koji traje duže od dva tjedna.

Od četvrtka su počeli raditi veliki trgovački centri, a a vlada je odlučila od 1. lipnja otvoriti granice za državljane svih susjednih zemalja, uključujuči Hrvatsku.

6:28 - Sjedinjene Države su u četvrtak zabilježile novih 1297 umrlih od koronavirusa u protekla 24 sata, pokazuje dnevno izvješće sveučilišta Johnsa Hopkinsa objavljeno u četvrtak u 20.30 sati (petak u 2.30 sati po srednjoeuropskom vremenu).

Time se ukupan broj umrlih u zemlji penje na 101.573, što je daleko najviše od svih zemalja zahvaćenih pandemijom, pošto je dan ranije prijeđen prag od 100.000 umrlih.

6:20 - U Europi se u četvrtak nastavilo popuštanje mjere ograničenog kretanja zahvaljujući slabljenju pandemije koronavirusa, što odudara od novih rekorda  srušenih u Latinskoj Americi i podatka o 100.000 umrlih u Sjedinjenim Državama.

Američko gospodarstvo, koje je na koljenima, u četvrtak se ipak, čini se, počelo polako oporavljati jer je prvi put od izbijanja krize covida-19 počeo padati broj nezaposlenih koji primaju novčanu pomoć. No on je ipak na povijesno visokoj razini: 41 milijun Amerikanaca ostalo je bez posla - neki privremeno - otkad je sredinom ožujka uvedena karantena u toj zemlji najteže stradaloj u svijetu od pandemije.

Francuski premijer Edouard Philippe najavio je zahvaljujući "dobrim" sanitarnim rezultatima, otvaranje barova i restorana od 2. lipnja, ali uz ograničenja, napose u Parizu.

"Sloboda će napokon biti pravilo a zabrana iznimka", rekao je. U isto vrijeme, nagli porast broja novooboljelih u Južnoj Koreji i na Šri Lanki upozorava na opasnost ponovnog širenja pandemije. Bolest covid-19 koja se u prosincu pojavila u Kini odnijela je više od 357.000 života a dijagnosticirano je više od 5,7 milijuna slučajeva u svijetu, pokazuje izračun agencije France Pressea na temelju službenih izvora. 

Sjedinjene Države su u srijedu premašile 100.000 umrlih od gotovo 1,7 milijuna oboljelih, ali su stručnjaci suglasni da su službeni podatci najvjerojatnije manji od stvarnih.

Novi slučajevi bolesti zabilježeni u četvrtak u Južnoj Koreji i na Šri Lanki ponovo su potaknuli zabrinutost zbog mogućeg "drugog vala" zaraze od kojeg strahuju sve zemlje.

U Južnoj Koreji je u jednom danu otkriveno 79 novih slučajeva, što je najviše od 5. travnja. Korejske vlasti, koje su se pokazale uspješne u borbi s pandemijom, odmah su vratile zabrane koje su nedavno bile ukinule. 

I na Šri Lanki se ponovo uvodi karantena pošto su 252 Šrilankanca bila pozitivna na testiranju od 460 koji su se ovog tjedna vratili iz Kuvajta.

U Europi, gdje je virus dosad pokosio više od 175.000 ljudi, pad broja umrlih i zaraženih omogućio je sve brže popuštanje mjera.

Europska komisija je u srijedu objavila izniman plan oporavka vrijedan 750 milijarda eura, najveći koji su dvadesetsedmorica dosad iznijela. No još se moraju dogovoriti o njegovim uvjetima.

Prvi korisnici bit će Italija i Španjolska, dvije zemlje teško stradale u pandemiji. U Francuskoj je premijer opširno izložio drugu fazu plana izlaska iz izolacije.

Od 2. lipnja ukida se ograničenje kretanja unutar zemlje a barovi i restorani koji su bili zatvoreni od 15. ožujka moći će raditi uz određene uvjete, osim na pariškom području gdje će raditi samo terase.  Istog dana u Francuskoj se otvaraju muzeji i kulturne ustanove. Nošenje maske je obavezno, pa tako i u kazalištima i kinima. Bazeni i športski objekti otvarat će se postupno, kao i školske ustanove.

No budući da je zabrana okupljanja više od 10 ljudi još na snazi, velika događanja su i dalje zabranjena.

Britanski premijer Boris Johnson najavio je u četvrtak dodatno ublažavanje mjere ograničenog kretanja koje u Engleskoj stupa na snagu od idućeg tjedna.

Zemlje na jugu Europe, gdje je velik udio turizma u BDP-u, postupno najavljuju ukidanje restrikcija. Rim se zauzima da se 15. lipnja ponovo otvore unutarnje granice na čitavom području EU-a.

U međuvremenu Talijani opet mogu uživati na suncu u svojim glasovitim "gelatima" a jedan je milanski proizvođač sladoled od bijele čokolade i umaka od pistacije nazvao Covid-19.

Rusija je pak u četvrtak službeno premašila broj od 4.000 umrlih od koronavirusa i rekla da se potvrđuje pad dnevnog broja novozaraženih. No u Sankt Peterburg, drugi po veličini gradu u zemlji i drugi najteže stradali nakon Moskve i okolice, mnogi oboljeli i dalje pristižu, doznaje se od više izvora.

Ključne riječi

Komentara 3

AA
aabbcc
08:55 30.05.2020.

Danci rijesili da ocitaju lekciju umisljenim Švedjanima ali nece oni to shvatiti jer kompleks vise vrijednosti im je ko bozija kazna.

Avatar KimberlyQW82
KimberlyQW82
23:33 29.05.2020.

w​​w​​w​​.​​l​​o​v​e​​x​​x​​.​​c​​l​​u​b

Avatar KimberlyXC74
KimberlyXC74
23:32 29.05.2020.

w​​w​​w​​.​k​i​​s​s​t​​o​​k​​.​​c​​o​​m

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije