Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Austrija još ne želi otvoriti granice za Italiju i Sloveniju, a susjedi bijesne: To je dvolično

Slovenija i Italija proteklih su dana oštro napale austrijsku vladu zbog zadržavanja ograničenja i kočenja slobode kretanja, optuživši ju za dvoličnost.
28. svibnja 2020. u 15:12 1 komentara 3365 prikaza

Austrijski ministar zdravlja Rudolf Anschober i ministrica turizma Elisabeth Köstinger u intervjuima za dva različita austrijska dnevna lista istaknuli su kako i dalje nisu za otvaranje austrijske granice prema Sloveniji i Italiji.

„Italija je još uvijek hotspot iako se je stanje u pojedinim regijama već poboljšalo i primjetan je snažni angažman“, rekao je Anschober. Svoju je izjavu potkrijepio podatkom da Italija još uvijek ima 382 oboljele osobe na 100.000 stanovnika. Istaknuo je kako je jedini razlog kočenja otvaranja granice s Italijom „veliki broj zaraženih“, a sa Slovenijom „njezina otvorenost prema Italiji“. Dodao je kako će Austrija s obzirom na epidemiološku situaciju u Italiji i dalje „biti na oprezu“

„Epidemiološka situacija je najvažniji parametar“, poručio je Anschober.

Gari Cappelli MINISTAR TURIZMA Cappelli potvrdio: Odredili smo datum, otvaramo granice za Slovake, Čehe, Mađare i Austrijance

Istog mišljenja je i ministrica turizma Köstinger. Kako je napomenula, ona nema ništa protiv otvaranja granice sa Slovenijom i slobode kretanja ako brojke zaraze ostanu niske. Što se tiče Italije njen stav je i dalje nepromijenjen te smatra da ograničenja prema Italiji moraju i dalje ostati na snazi dok se ne smanji broj zaraženih.

Köstinger je u intervjuu najavila 15. lipnja otvaranje austrijskih granica prema Njemačkoj, Švicarskoj, Lihtenštajnu, Češkoj, Slovačkoj i Mađarskoj. 

Prema tome za one koji putuju iz Slovenije, Hrvatske i Italije u Austriju, još uvijek je na snazi odredba da pri prelasku austrijske granice moraju pokazati negativan molekularno biološki test na SARS-CoV-2, ne stariji od četiri dana.

Slovenija i Italija proteklih su dana oštro napale austrijsku vladu zbog zadržavanja ograničenja i kočenja slobode kretanja, optuživši ju za dvoličnost, da na jednoj strani svoje građane poziva da ostanu ljetovati u Austriji, a na drugoj strani stranim turistima ne dozvoljava prolaz do željenih turističkih destinacija. 

Miroslav Škoro i Andrej Plenković
brifing zbog krize
Sastanak s premijerom? SDP i Most idu, Škoro će pričekati poziv
A1 Leadership Talks
DONOSI A1
Oni stoje iza proizvoda i tvrtki zbog kojih naši ljudi ostaju u Hrvatskoj: Poslovi budućnosti već danas su tu, viličaristi postaju menadžeri robotskih flota
  • Kimo:

    Ova avstrija neki ruzni Mali fake snobi. Kao da smo u 1848