Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 31
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

"Pametni" skalpel pomaže u otkrivanju kancerogenih stanica

operacija
Reuters
20.10.2009.
u 17:15

Liječnici se sada oslanjaju samo na snimku tumora te na operaciji uklanjaju i okolno tkivo za svaki slučaj. Nova bi tehnika uvelike pomogla.

"Pametni" skalpel mogao bi povećati uspješnost operacija oboljelih od raka. Tehnološki razvijeni skalpel može tijekom operacije sam otkriti prisutnost zloćudnih stanica raka.

Ovaj revolucionarni izum u trenutku otkriva prisutnost stanica raka u takozvanom "operativnom dimu", plinu koji se stvara kad kirurzi režu ili umrtvljuju tkivo zagrijanim instrumentima.
Kirurzi bi tako mogli odmah znati jesu li uklonili sve kancerogene stanice iz tijela, što kirurzima često pričinjava probleme.

Liječnici zasad koriste samo snimke tumora kako bi unaprijed znali koliko je tkivo koje moraju operacijom ukloniti. No, u većini slučajeva uklanjaju i nekoliko centimetara okolnog tkiva, kako bi bili sigurni da su uklonili sve. No, ova je tehnika još uvijek vrlo "gruba", pa postoji mogućnost da zloćudne stanice ostanu u tijelu.

Novi izum mogao bi ponuditi upravo potrebno rješenje. Znanstvenici sa Sveučilišta Justus-Liebig u Njemačkoj uzeli su električni skalpel, uređaj koji proizvodi plin kad reže tkivo te su ga spojili s uređajem koji se naziva spektrometar, a koristi se za mjerenje intenziteta komponente elektromagnetskog zračenja određene valne duljine.

Poznato je, naime, da kancerogeno tkivo ima drukčiju kemijsku strukturu nego zdravo tkivo. No, dosad nije postojao način koji bi omogućio analizu tkiva dok je pacijent na operacijskom stolu.

Njemački je tim otkrio da dim koji nastaje rezanjem tkiva uvučen u spektrometar može dati povratnu informaciju je li tkivo koje se reže kancerogeno ili ne. Pronašli su, također, i način kako tu informaciju "pretvoriti" u kartu koja se pokazuje na ekranu tijekom operacije.

Pokusi na životinjama su već izvršeni, a u studenom bi trebali krenuti pokusi na ljudima.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije