Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zvučna imena

Paladino, Peharec, Vrbanec bit će profesori na pulskoj Medicini

Prof. Paladino jedan je od vrhunskih stručnjaka koji će predavati u Puli
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
27.09.2018.
u 19:05

Novi studij medicine počinje iduće akademske godine u Puli, oformili su profesorski kadar u kojem je niz zvučnih imena medicine i znanosti

Umirovljeni neurokirurg s Rebra prof. dr. sc. Josip Paladino predavat će na pulskom studiju medicine koji tamošnje sveučilište pokreće iduće akademske godine. Čuveni liječnik jedan je od kadrova novoga Medicinskog fakulteta čije je pokretanje izazvalo, malo je reći, potrese unutar akademske i medicinske zajednice.

Dekani četiriju aktualnih medicinskih fakulteta u Hrvatskoj smatraju da nema realne potrebe za pokretanjem još jednog studija medicine, ali propituju i kvalitetu s obzirom na to da nedostaje kadra. Kako smo ranije objavili, neslužbeno se može čuti o lovu na kadrove po medicinskim fakultetima i vrbovanju za odlazak na Sveučilište u Puli. Profesor Paladino bit će tamo predavač, potvrdio nam je prof. dr. sc. Alfo Barbieri, rektor Sveučilišta u Puli, ali naveo i niz drugih jakih imena.

Prof. Paladino jedan je od vrhunskih stručnjaka koji će predavati u Puli
1/6

Profesori iz inozemstva

– Pokriveni smo jako kvalitetnim kadrovima i nema govora da bismo u ovaj studij ušli nepripremljeno. Imamo izvrsne kadrove na razini Hrvatske, koji imaju i međunarodnu reputaciju. Svaki predmet pokriven je kvalitetnim nositeljem koji ima reputaciju, to je kadar koji može još slobodno raditi deset godina bez problema i sramota je cijelog sustava što se tako odnosi prema tim ljudima – odgovara rektor Barbieri na pitanje o “lovu” na umirovljene ili profesore pred mirovinom za odlazak na buduću pulsku Medicinu.

Osim profesora Paladina, budućim studentima medicine u Puli predavat će niz zvučnih imena medicine: doc. dr. sc. Marinko Rade, ravnatelj rovinjske bolnice, doc. dr. sc. Stanislav Peharec, prof. dr. sc. Dragica Bobinac s riječke Medicine, prof. dr. sc. Damir Vrbanec s onkologije na Rebru, dr. sc. Katarina Kapuralin s New York University u Abu Dhabiju... Nezahvalno je, poručuje prof. Barbieri, izdvajati neka imena jer je sav kadar vrijedan i kvalitetan.

Novi studij medicine u Hrvatskoj vodit će prof. dr. sc. Krešimir Pavelić, u čijem je životopisu među ostalim i rad na čuvenom Mayo Clinicu, osnivač je Odjela za molekularnu medicinu na Institutu Ruđer Bošković, a i dobitnik niza domaćih i međunarodnih nagrada te priznanja za svoj znanstveni rad.

Studij i na engleskom

– Profesorski kadar koji je došao iz Zagreba, Rijeke i inozemstva respektabilan je i nadam se da ćemo napraviti dobar studij. Radio sam na Ruđeru 30 godina, osnovao biotehnologiju na Sveučilištu u Rijeci i sad mi je namjera pomoći kolegama i rektoru da napravimo najbolji medicinski fakultet u Hrvatskoj i regiji – komentira prof. Pavelić.

Inače, pulskoj Medicini slijedi formalna procedura i odobrenje programa, a u planu je studij na hrvatskom i engleskom jeziku te možda i na talijanskom. Jer, osim što imaju, a i očekuju ga još, akademski kadar iz inozemstva, u Puli očekuju i inozemne studente na svojemu budućem studiju. Upisivat će oko 60 studenata godišnje, a o programu ne mogu govoriti dok za njega još nemaju službeno odobrenje nadležnih tijela.

Pogledajte video razgovora s Trpimirom Golužom, bivšim čelnikom Hrvatske liječničke komore:

Komentara 1

KA
kasuv
21:25 23.10.2018.

fakultet će biti treće kategorije kao banja luka,tako je i bilo zg-ri-pu lp

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije