Naslovnica Vijesti Svijet

'Ništa osim primjene arbitražne presude za Sloveniju ne dolazi u obzir'

Pahor je vrlo razočaran stajalištem Europske komisije koja je odlučila da će u sporu dviju članica oko graničnog pitanja ostati neutralna
25. lipnja 2018. u 21:20 22 komentara 1884 prikaza
Borut Pahor
Foto: Reuters/PIXSELL

Slovenski predsjednik Borut Pahor izjavio je u ponedjeljak da njegova zemlja na arbitražnom rješenju za granični prijepor s Hrvatskom treba i dalje inzistirati i da za nju nikakvo drugo rješenje ne dolazi u obzir te da treba strpljivo čekati dok Hrvatska ne promijeni odluku i prihvati arbitražu.

Andrej Plenković i Miro Cerar Bruxelles odlučio EK odbio Sloveniju i poručio – nađite prijateljsko rješenje

"Arbitražnom presudom granica s Hrvatskom je određena, a bit će prije ili kasnije i provedena i označena", kazao je Pahor u razgovoru za Slovenski radio povodom Dana državnosti, u kojemu su dominirale unutarnjopolitičke teme.

Odgovarajući na pitanje o najavi slovenske tužbe protiv Hrvatske zbog neprovođenja arbitraže, Pahor je kazao da Slovenija treba inzistirati na stajalištu da je granični prijepor s Hrvatskom riješen arbitražnom presudom, koju Hrvatska ne priznaje zbog kompromitacije arbitražnog procesa od strane Slovenije, te da na takvom stajalištu treba ustrajati.

"Svako drugo rješenje osim primjene arbitražne presude za Sloveniju ne dolazi u obzir", kazao je Pahor, dodavši da Slovenija sada s obzirom na stajalište Hrvatske o arbitraži treba pokazati kako je rekao  "strateško strpljenje" dok hrvatske vlasti ne promijene sadašnje stajalište, a Sabor promijeni odluku o izlasku iz arbitražnog procesa.

Andrej Plenković i Miro Cerar Nastavak spora Slovenija promijenila odvjetnike - nova ekipa pravnika priprema tužbu protiv RH

Pahor je ocijenio da će to biti teško postići, ali je dodao da je u vrijeme njegove vlade s Hrvatskom to već uspjelo, kad je Hrvatska tijekom pregovora s Europskom unijom zbog blokade svojih pristupnih pregovora od strane Slovenije zbog graničnog spora pristala na arbitražni sporazum i pregovore o njegovu rješenju.

Pahor je dodao da je vrlo razočaran stajalištem Europske komisije koja je odlučila da će u sporu dviju članica oko graničnog pitanja ostati neutralna i neće se pridružiti najavi slovenske tužbe zbog neprovedbe arbitražne odluke pred sudom EU-a u Luxembourgu.

"Mislim da je Europska komisija tako propustila priliku da se postavi ne na stranu Slovenije nego na stranu međunarodnog prava", drži Pahor.

Borut Pahor
1 / 12
Izbori u Sloveniji
Piranski zaljev ŽELE TUŽITI HRVATSKU Slovenci su nestrpljivi, ali EU i dalje ne otkriva hoće li im odgovoriti Marjan Šarec Pozadina izbora Ni Slovenija ne može bez svojih komunista
Lesnina roštilj
PROLJETNE RADOSTI
Došlo je proljeće, a mi smo se uputili u potragu za novim roštiljem

A1 izdvaja za Vas

 • Avatar Celzijus
  Celzijus:

  Prema nekim novijim istraživanjima, Slovenija navodno ima more. Očevici tvrde da su ga vidjeli oko Pirana i Kopra, a prema njihovim svjedočanstvima u Piranskoj je luci zabranjeno sidrenje brodova dužih od 5 metara, jer zalaze u međunarodne vode. U sklopu ... prikaži još! koparskog hotela Triglav u tijeku je i izgradnja suvremenog bazena s morskom vodom, čime će se površina slovenskog teritorijalnog mora povečati za 43 %. Slanost mu je nešto manja od 38 promila, čime slovensko more spada u neslanije šale ovog dijela Sredozemlja.

 • Avatar Celzijus
  Celzijus:

  Republika Slovenija nalazi se na neatraktivnoj parceli u podnožju Alpa i prostire se na jedva 20.000 km2 – usporedbe radi, tolika su bila u Hrvatskoj okupirana područja. Na karti Europe, Slovenija se nalazi između Austrije, Italije, Mađarske i Hrvatske, ali ... prikaži još! se ne može vidjeti golim okom. Za lijepog vremena Slovenija se može vidjeti tek na – karti Slovenije. Najviši vrh je Triglav, dok je najtuplji vrh – državni vrh. Klima je prosrpska, u sjeverozapadnom dijelu alpska, a u posljednjih 300 godina i antihrvatska.

 • ing-12345:

  Slovenija može strateški čekati sljedećih milion godina da Hrvatska poništi svoju odluku da neće prihvati arbitražiu donesenu od strane korumpiranih slovenskih arbitara.