Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 120
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
arbitraža

Pahor: Tužbu zbog graničnog spora podnijet će iduća vlada

Kolinda Grabar-Kitarović, Alexander van der Bellen i Borut Pahor
Foto: Reuters/PIXSELL
12.07.2018.
u 15:52

Pahor je rekao da je na strani Slovenije u arbitražnom sporu međunarodno pravo i želja da se arbitraža implementira na miran način, kako se odvijao i arbitražni proces

Slovenski predsjednik Borut Pahor izjavio je u četvrtak da je granični spor s Hrvatskom riješen donošenjem arbitražne presude i da podržava odluku o podizanju tužbe protiv Hrvatske koja arbitražu ne priznaje, no da bi bilo dobro da tužbu uloži sljedeća vlada kako bi se održao politički i pravni kontinuitet slovenskog pogleda na to pitanje.

"Spor oko određivanja granice s Hrvatskom je riješen, granica je određena presudom arbitraže. Hrvatska doduše tu presudu ne priznaje, ali je u pitanju samo način primjene te presude", kazao je Pahor nakon susreta s Janezom Janšom, relativnim izbornim pobjednikom, s kojim se sastao oko mogućnosti formiranja nove vlade nakon parlamentarnih izbora 3. lipnja.

Pahor je rekao da je na strani Slovenije u arbitražnom sporu međunarodno pravo i želja da se arbitraža implementira na miran način, kako se odvijao i arbitražni proces.

"Slovenska politika se je odlučila za tužbu protiv Hrvatske pred sudom EU-a, o čemu je obavijestila Europsku komisiju. Mislim da bi zbog političkog i pravnog kontinuiteta bilo dragocjeno da s tužbom nastavi i iduća vlada, bez obzira na njen budući sastav", kazao je Pahor.

"Budući da se s podnošenjem tužbe ne žuri jer je vrijeme na našoj strani, bilo bi dobro da tužbu podnese sljedeća vlada nakon temeljite analize te da se preostalo vrijeme možda iskoristi za još neki razgovor s hrvatskom stranom kako i kada arbitražnu presudu implementirati, kazao je slovenski predsjednik, dodavši da je to njegovo osobno stajalište kao predsjednika.

Premijer tehničke vlade Miro Cerar kazao je ovog tjedna da o odluci o podnošenju tužbe protiv Hrvatske, koja po njegovu mišljenju neimplementiranjem arbitražne presude krši europsko pravo, biti riječi na redovnoj sjednici vlade u petak i da ona, iako obavlja samo tekuće poslove, ima sva potrebna ovlaštenja parlamenta.

Strankinja tražila Plenkovića da ju slika s Jandrokovićem...pogledajte premijerovu reakciju

Kolinda Grabar-Kitarović, Alexander van der Bellen i Borut Pahor Kolinda Grabar-Kitarović, Alexander van der Bellen i Borut Pahor
1/13

Komentara 13

Avatar Peterančan
Peterančan
16:26 12.07.2018.

Prema nekim novijim istraživanjima, Slovenija navodno ima more. Očevici tvrde da su ga vidjeli oko Pirana i Kopra, a prema njihovim svjedočanstvima u Piranskoj je luci zabranjeno sidrenje brodova dužih od 5 metara, jer zalaze u međunarodne vode. U sklopu koparskog hotela Triglav u tijeku je i izgradnja suvremenog bazena s morskom vodom, čime će se površina slovenskog teritorijalnog mora povečati za 43 %. Slanost mu je nešto manja od 38 promila, čime slovensko more spada u neslanije šale ovog dijela Sredozemlja.

NA
navijeke
16:13 12.07.2018.

Ne mogu dočekati podizanje te tragikomične tužbe kojom će se Slovenija još jednom svojevoljno smjestiti u kategoriju troublemakera.

MK
mksdk
07:03 13.07.2018.

Ono što je zanimljivo u vezi arbitraže (osim toga da su slovenci kriminalnim činom nepovratno kompromitirali sud) je slijedeće: Čak i taj korumpirani sud nije mogao presuditi u korist Slovenije niti u jednom jedinom spornompitanju. Sve sporne točke na kopnu su se pokazale kao nesumnjivo Hrvatske. A to pak dokazuje da Hrvatska niti u jednom jedinom zahtjevu nije bila ta koja je pokušala oštetiti Sloveniju, nego je Slovenija ta koja je zla i koja je htjela pokrasti Hrvatsku. Dakle, Slovenci, nadam se da ćete smoći snage i javno priznati pred cijelim svijetom da ste vi ti koji žele nešto što im ne pripada i da ste vi ti koji su pokvareni i korumpirani.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije