Naslovnica Vijesti Hrvatska

Pahor: Tužbu zbog graničnog spora podnijet će iduća vlada

Pahor je rekao da je na strani Slovenije u arbitražnom sporu međunarodno pravo i želja da se arbitraža implementira na miran način, kako se odvijao i arbitražni proces
12. srpnja 2018. u 15:52 13 komentara 768 prikaza
Kolinda Grabar-Kitarović, Alexander van der Bellen i Borut Pahor
Foto: Reuters/PIXSELL

Slovenski predsjednik Borut Pahor izjavio je u četvrtak da je granični spor s Hrvatskom riješen donošenjem arbitražne presude i da podržava odluku o podizanju tužbe protiv Hrvatske koja arbitražu ne priznaje, no da bi bilo dobro da tužbu uloži sljedeća vlada kako bi se održao politički i pravni kontinuitet slovenskog pogleda na to pitanje.

Janez Janša arbitraža Janša demantirao Cerara: 'Nećemo tužiti Hrvatsku'

"Spor oko određivanja granice s Hrvatskom je riješen, granica je određena presudom arbitraže. Hrvatska doduše tu presudu ne priznaje, ali je u pitanju samo način primjene te presude", kazao je Pahor nakon susreta s Janezom Janšom, relativnim izbornim pobjednikom, s kojim se sastao oko mogućnosti formiranja nove vlade nakon parlamentarnih izbora 3. lipnja.

Pahor je rekao da je na strani Slovenije u arbitražnom sporu međunarodno pravo i želja da se arbitraža implementira na miran način, kako se odvijao i arbitražni proces.

Jadranka Kosor Jadranka Kosor: Barroso mi je rekao da neću uspjeti i da nećemo ući u EU

"Slovenska politika se je odlučila za tužbu protiv Hrvatske pred sudom EU-a, o čemu je obavijestila Europsku komisiju. Mislim da bi zbog političkog i pravnog kontinuiteta bilo dragocjeno da s tužbom nastavi i iduća vlada, bez obzira na njen budući sastav", kazao je Pahor.

"Budući da se s podnošenjem tužbe ne žuri jer je vrijeme na našoj strani, bilo bi dobro da tužbu podnese sljedeća vlada nakon temeljite analize te da se preostalo vrijeme možda iskoristi za još neki razgovor s hrvatskom stranom kako i kada arbitražnu presudu implementirati, kazao je slovenski predsjednik, dodavši da je to njegovo osobno stajalište kao predsjednika.

Andrej Plenković RAZGOVARAO S CERAROM Premijer o potezu Slovenije: 'U nekim drugim okolnostima to bi bio veliki uspjeh'

Premijer tehničke vlade Miro Cerar kazao je ovog tjedna da o odluci o podnošenju tužbe protiv Hrvatske, koja po njegovu mišljenju neimplementiranjem arbitražne presude krši europsko pravo, biti riječi na redovnoj sjednici vlade u petak i da ona, iako obavlja samo tekuće poslove, ima sva potrebna ovlaštenja parlamenta.

Strankinja tražila Plenkovića da ju slika s Jandrokovićem...pogledajte premijerovu reakciju

Kolinda Grabar-Kitarović, Alexander van der Bellen i Borut Pahor
1 / 13
Andrej Plenković
Vrtovi Hrvatske
Vrtovi Hrvatske
100% domaće voće i povrće sad je svima dostupno!

A1 izdvaja za Vas

 • Avatar Peterančan
  Peterančan:

  Prema nekim novijim istraživanjima, Slovenija navodno ima more. Očevici tvrde da su ga vidjeli oko Pirana i Kopra, a prema njihovim svjedočanstvima u Piranskoj je luci zabranjeno sidrenje brodova dužih od 5 metara, jer zalaze u međunarodne vode. U sklopu ... prikaži još! koparskog hotela Triglav u tijeku je i izgradnja suvremenog bazena s morskom vodom, čime će se površina slovenskog teritorijalnog mora povečati za 43 %. Slanost mu je nešto manja od 38 promila, čime slovensko more spada u neslanije šale ovog dijela Sredozemlja.

 • navijeke:

  Ne mogu dočekati podizanje te tragikomične tužbe kojom će se Slovenija još jednom svojevoljno smjestiti u kategoriju troublemakera.

 • mksdk:

  Ono što je zanimljivo u vezi arbitraže (osim toga da su slovenci kriminalnim činom nepovratno kompromitirali sud) je slijedeće: Čak i taj korumpirani sud nije mogao presuditi u korist Slovenije niti u jednom jedinom spornompitanju. Sve sporne točke na kopnu ... prikaži još! su se pokazale kao nesumnjivo Hrvatske. A to pak dokazuje da Hrvatska niti u jednom jedinom zahtjevu nije bila ta koja je pokušala oštetiti Sloveniju, nego je Slovenija ta koja je zla i koja je htjela pokrasti Hrvatsku. Dakle, Slovenci, nadam se da ćete smoći snage i javno priznati pred cijelim svijetom da ste vi ti koji žele nešto što im ne pripada i da ste vi ti koji su pokvareni i korumpirani.