Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ODBIO POZIV

Pahor: Rukometna utakmica nije prikladno mjesto za rješavanje problema

21.01.2009.
u 15:14

Problemi s Hrvatskom takvi su da ih ne može riješiti jedan susret s hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom i zasad ostaje slovenska blokada, izjavio je slovenski premijer Borut Pahor nakon susreta s povjerenikom EU-a za proširenje Ollijem Rehnom.

"Ti se problemi ne mogu riješiti uz rukometnu utakmicu i nisu tako maleni da bismo ih mogli riješiti u navijačkoj atmosferi jedne utakmice", rekao je Pahor novinarima nakon susreta s Rehnom koji je u srijedu posjetio Ljubljanu.

Sanader najavio da će pozvati Pahora na Svjetsko rukometno prvenstvo

Pahor je ponovio službeno stajalište svoje Vlade da se ne mogu nastaviti, odnosno deblokirati hrvatski pristupni pregovori s Europskom unijom, "ako se ne promijene okolnosti" koje su Sloveniju potaknule da blokira taj proces.

Slovenija je zaustavila otvaranje i zatvaranje većine pregovaračkih poglavlja zbog navodnih dokumenata kojima Hrvatska želi "prejudicirati granicu".

Europski povjerenik Olli Rehn je nakon susreta rekao da je slovenskom premijeru predstavio neke inicijative koje bi mogle voditi do rješenja graničnog pitanja, no o tome nije želio potanje govoriti.

"Strpljivi smo i odlučni da se to riješi, ali o tome moramo najprije razgovarati s hrvatskom stranom", rekao je Rehn, izrazivši spremnost Europske komisije da posreduje u rješavanju hrvatsko-slovenskog graničnog spora ako to zatraže obje zemlje.

"Potičem rješavanje otvorenih graničnih pitanja u duhu dobrosusjedskih odnosa. Ako obje zemlje drže da neki oblik europskog posredovanja može biti koristan, Komisija je spremna razmotriti takvu mogućnost", rekao je Rehn nakon razgovora sa slovenskim premijerom Borutom Pahorom.

Rehn je razgovarao i sa slovenskim ministrom vanjskih poslova Samuelom Žbogarom, te predsjednikom države Danilom Tuerkom.

Tijekom svih razgovora europskog povjerenika sa slovenskim političkom vrhom bilo je riječi o stanju hrvatskih pristupnih pregovora, priopćio je nakon susreta Rehnov Ured za odnose s javnošću. "Razmotrili su načine na koje postići napredak u vezi s graničnim pitanjem i pristupnim pregovorima", stoji u priopćenju.

U priopćenju se također prenosi Rehova izjava u kojoj "pozdravlja snažnu privrženost Slovenije stabilnosti i napretku zapadnog Balkana. Razmotrili smo izglede za 2009. koja će biti važna godina za proces europskih integracija zapadnog Balkana".

(Hina)

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije