Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
izbori u sloveniji

Pahor pobjedio i sad je favorit i u drugom krugu

\'(FILES) This picture taken on August 30, 2011 shows Slovenian Prime Minister Borut Pahor at a press conference with German Chancellor Angela Merkel after their meeting in Ljubljana as part of Merkel
Reuters/PIXSELL
11.11.2012.
u 21:10

Upravo je nevjerojatno kako su slovenske ankete cijelo vrijeme favorizirale aktualnog predsjednika na uštrb bivšega premijera.

Bivši slovenski premijer Borut Pahor vratio se iz mrtvih. Nakon što je izgubio mjesto premijera, a onda ubrzo i šefa stranke, pobijedio je u prvom krugu slovenskih predsjedničkih izbora iako su mu ankete, sasvim krivo, davale puno manje glasova nego aktualnom predsjedniku Danilu Türku. Nakon svih prebrojanih glasova, Pahor je osvojio okruglih 40% ,Türk 35,84%, a Janšina uzdanica Milan Zver 24,16%. To znači da će se u drugom krugu za tri tjedna naći Pahor i Turk.

 Zver svježi kandidat

Upravo je nevjerojatno kako su slovenske ankete cijelo vrijeme favorizirale aktualnog predsjednika na uštrb bivšega premijera. Türk je imao od 10 do 15% više glasova u svim predizbornim istraživanjima, a u posljednjemu, objavljenom samo dva dana prije izbora, Türku su davali 44%, Pahoru 31%, a jedino se Zver zadržao na razini anketa – 25%. Pahor se tako preko noći prometnuo u glavnog favorita slovenskih predsjedničkih izbora i samo ga radikalan zaokret birača može spriječiti da smijeni Türka na čeku Slovenije. Naime, Pahor je puno bliži Janšinim glasačima nego aktualni predsjednik. No Pahoru ne treba aktivna Janšina pomoć jer bi to moglo mobilizirati polovicu Slovenaca koji jučer uopće nisu izašli na izbore i koji bi mogli u drugom krugu ipak donijeti promjene. To će biti i dva odlučujuća faktora za drugi krug: prvi, kome će se prikloniti Janšine pristalice, i drugi, koliko će Slovenaca uopće izaći na izbore. Ne treba zaboraviti kako je na francuskim predsjedničkim izborima, nakon tijesne Hollandeove pobjede u prvom krugu i odličnog rezultata Marin Le Pen, Sarkozy uzaludno računao na glasače krajnje desnice koji se u drugom krugu uglavnom nisu pojavili na biralištima.

 Mala izlaznost

Türk će za drugi krug morati mobilizirati apstinente, što je zapravio i najavio izrazom razočaranja zbog niske izlaznosti. To mu je jedina šansa. Naime, na izbore je izašlo tek 47,68 % birača. Ako Türk nekim čudom pobijedi, on će ostati treći predsjednik Slovenije. Prvi predsjednik Milan Kučan odradio je puna dva mandata, Janez Drnovšek jedan. Pobijedi li Pahor, koji je sada ipak veliki favorit, on će postati četvrti slovenski predsjednik. Iako Türk nije bio loš izbor za Hrvatsku, Pahor bi pobjedom mogao zatopliti odnose koji su ponovno zahladnjeli odlaskom Janšine garniture na vlast. Uostalom, i Slovenci su iznenada u njemu prepoznali pozitivnog političara koji može razbiti depresiju prouzročenu teškom ekonomskom krizom i pokvarenim odnosima s Hrvatskom.

>> Izbori u Sloveniji: Pahor treba Janšu da pobijedi Türka

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije