Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Pahor otkazao Rupelu

16. ožujka 2009. u 18:55 2 prikaza

Dimitrij Rupel od ponedjeljka više nije vanjskopolitički savjetnik predsjednika slovenske vlade Boruta Pahora, potvrdili su koalicijski partneri u slovenskoj vladi. Neslužbenu vijest o otkazu Rupelu potvrdili su u ponedjeljak koalicijski partneri u Pahorovoj vladi koji su od samog početka bili sumnjičavi prema imenovanju ministra vanjskih poslova u bivšoj vladi za Pahorova savjetnika.

Rupel nije želio komentirati te informacije, a Pahorov kabinet samo je potvrdio da se predsjednik vlade sastao s Rupelom.

- Sama Rupelova nazočnost u premijerovu kabinetu izazivala je nelagodu - izjavio je za Slovenski radio predsjednik stranke umirovljenika DESUS Karl Erjavec, dodavši da je za Rupelov odlazak doznao iz medija.

Predsjednica stranke Liberalnih demokrata (LDS) Katarina Kresal rekla je pak da je Rupelov odlazak ubrzalo pismo koje joj je prije dva dana uputio kao ministrici unutarnjih poslova, zatraživši da se obustavi ispitivanje kaznene odgovornosti njegove supruge Marjetice Rupel zbog medijskih navoda da se neovlašteno koristila službenim automobilom ministarstva vanjskih poslova dok je Rupel bio ministar u prijašnjoj vladi.

Time se Rupel pokušao staviti "iznad zakona", smatra Kresal.

Predsjednik liberalne stranke Zares Gregor Golobič, ministar visokog školstva u Pahorovoj vladi, pozdravio je Rupelov odlazak. Rekao je da cijela stvar ne bi bilo vrijedna spomena kad ne bi bila riječ o načinu ponašanja koji je obilježilo prošlu vladu, i koje simbolizira Rupelovo pismo ministrici unutarnjih poslova u kojem je za sebe zatražio drukčiji odnos nego prema ostalim građanima.

Slovenski mediji tvrde da Rupel ima valjan ugovor s ministarstvom vanjskih poslova u koje se može vratiti s plaćom u rangu veleposlanika. Dodaju, međutim, da nije sigurno hoće li Rupel to učiniti jer se možda želi zaposliti u nekoj od europskih ustanova ili se kandidirati na idućim izborima za Europski parlament.

Rupel je član Slovenske demokratske stranke (SDS) bivšeg premijera Janeza Janše.

SDS još nije odredio stranačku listu kojom će se natjecati za izbor jednog od sedam zastupnika u EP-u, koliko mjesta u tom tijelu pripada Sloveniji.

Potpredsjednik Janšine stranke Milan Zver izjavio je, komentirajući vijesti o Rupelovu odlasku sa savjetničkog mjesta u Pahorovoj vladi, da je premijerov poziv Rupelu bio zamišljen samo kao "kamuflaža" kako bi se prikrile čistke Pahorove vlade među osobama koje je imenovala prijašnja vlada.

(Hina)

Business brunch: Must have vodič za hrvatske biznismene
Slasni zalogaji
Business brunch: Must have vodič za hrvatske biznismene
Grawe
PRIHVATI IZAZOV
Izazov za sve trkače koji žele pomoći drugima