Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 32
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Iz Bengazija

Pad tiranina Gadafija pitanje je trenutka

'A protester waves a Libyan old flag during a demonstration on February 25, 2011 in Benghazi. Euphoria in Libya\'s second city Benghazi gave way to growing concern that it remains vulnerable to a coun
'Trevor Snapp'
27.02.2011.
u 12:12

SAD je nametnuo sankcije Libiji, no vođe oporbe u egzilu smatraju da vojna intervencija nije potrebna

Nakon što je oporba uspjela preuzeti kontrolu nad cijelim teritorijem istočne Libije, Gadafi i njegova garda drže još samo dio Tripolija. No, koliko će dugo Gadafijeve snage uspjeti zadržati kontrolu nad glavnim libijskim gradom, ne zna se. Žestok obračun već dva dana traje na tom području, a prevlast u tom gradu Gadafi je zadržao još jedino u kvartu Bab al-Azizi u kojem se nalazi i njegovo glavno sjedište.

Plaćenici velik problem

Najveći problem prosvjednicima, tvrde svjedoci, predstavljaju mnogobrojni plaćenici koji se koriste najprljavijim i najokrutnijim metodama ratovanja. Osim što upadaju u bolnice i ubijaju ranjenike, plaćenici u vozilima Hitne pomoći ulaze na teritorij koji su zauzeli prosvjednici, a potom pucaju.

Zbog krvoprolića u Libiji, američki predsjednik Barack Obama u petak je toj zemlji nametnuo sankcije, a nije isključio ni mogućnost vojne intervencije u tom zemlji. Zamrznute su sve financijske transakcije Libije, a nametnut je i embargo na oružje.

Kako uistinu diše američka administracija i kakav je trenutačni omjer snaga u Libiji, u telefonskom nam je razgovoru kazao Ibrahim Sahad, predsjednik Nacionalne fronte za spas Libije, koji je zbog pokolja Gadafijevih snaga nad vlastitim narodom 1981. napustio funkciju veleposlanika u Argentini te se te godine i odselio u Ameriku.

– U neprestanom smo kontaktu s Libijom, ali i s američkom administracijom, s kojom razmjenjujemo mišljenja o tome kako i na koji način reagirati – kazao je Sahad, koji naglašava kako ne želi da američka, a ni bilo čija druga vojska intervenira u Libiji pa da, kao u Iraku, ode diktator, a ostane strana vojska. Želio bi, dodaje, da međunarodna zajednica izvrši pritisak na afričke zemlje i zatvori njihove granice kako bi spriječili plaćenike da ulaze u Libiju i ubijaju.

Bez strane intervencije

Osim toga, Libiji ne treba vojna intervencija jer je samo pitanje dana kada će narod sam skinuti Gadafija s vlasti. Iako nam zbog sigurnosti nije mogao otkriti na koji način komunicira s pristašama u Libiji, Sahad dodaje da su ti kontakti svakodnevni.

– Oporba sada kontrolira više od 85% teritorija. Cijena te slobode je jako visoka. Žrtava će, na žalost, biti još i više, jer Gadafi sprečava dostavu lijekova i medicinskih potrepština tako da umiru i ranjenici u bolnicama. No, to samo pokazuje koliki je on zločinac. Vjerujte mi, on je kukavica koji neće počiniti samoubojstvo, već će ga ubiti netko od njegovih ljudi – kazao je Sahad.

 

Ključne riječi

Komentara 23

DE
Deprimirani
12:22 27.02.2011.

VELIKA ŠTETA ŠTO ĆE TAJ TIP PROPASTI! NAIME NA VLAST (AKO SE TO BUDE TAKO ZVALO) DOĆI ĆE JOŠ VEĆA MUSLIMANSKA BAGRA KOJA ĆE ODMAH SVE VRATITI AMERIMA KOJI SAMO ĆEKAJU DA ZASKOĆE U LIBIJU KAO I PRIJE 50 GODINA I UZIMAJU NAFTU IZ KONCESIJE!! NE ZABORAVITE DA IM JE TO GADAFI UZEO PA ZATO SADA VEĆ RADE SANKCIJE A I UN ĆE BRZO POTJKERATI DA TAMO ODU! VJERUJTE DAJ TAJ GADAFI BILO U ZADNJIH 100 GODINA JEDINO DOBRO ŠTO SE DESILO TOJ ZEMLJI! K R Š Č A N S VO JE J E D I N O R J E Š E N J E !!! DA ODGOVORIM MUSIMANSKOJ BRAĆI KOJA I OVO ČITAJU!!

OB
-obrisani-
13:22 27.02.2011.

I veleposlanik Libije u UN-u je glasao ZA sankcije Libiji. Što čeka taj cirkusant? Izbore? Ova budala od Gadafija je uspjela iziritirati narod više nego Jaca, a nema gdje uteći kao ni Sanader. Lopina i zločinac!

ZA
zagorec1
12:16 27.02.2011.

Joj kaj ce nas jadni mesic sad kad ruse njegovog prijatelja! Sigurno ce si ga sad pozvat k sebi!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije