Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Pacijentu moraju platiti 33.000 kn jer mu je u grudnom košu ostala gaza

Pacijent je tražio 75.000 kuna, no Općinski sud u Koprivnici nepravomoćnom je presudom odobrio manje od polovice traženog iznosa.
15. veljače 2019. u 18:04 3 komentara 1403 prikaza
Operacija
Foto: Petar Glebov/PIXSELL

Klinički bolnički centar Zagreb bivšem pacijentu iz Đurđevca mora nadoknaditi neimovinsku štetu u iznosu od 33.000 kuna jer mu je tijekom operativnog zahvata u grudnom košu ostao komad - gaze.

KBC Rijeka POGREŠKA OSOBLJA KBC Rijeka mora platiti 5,6 milijuna kuna: Došla na operaciju pa postala doživotni invalid

Pacijent je tražio 75.000 kuna, no Općinski sud u Koprivnici nepravomoćnom je presudom odobrio manje od polovice traženog iznosa. Bolnica mora platiti i 21.450 kuna sudskih troškova.

U tužbi je muškarac naveo da je u srpnju 2011. bio podvrgnut operativnom zahvatu u Klinici za plućne bolesti Jordanovac, gdje mu je ulonjen donji dio lijevog plućnog krila koje je zahvatio zloćudni tumor. U studenom 2014. počele su se javljati tegobe i bolovi na mjestu reza, pa je nakon obavljenih pretraga u travnju 2015. ponovno podvrgnut operativnom zahvatu u KBC Dubrava, od strane istog liječnika. Tom je prilikom ustanovljeno da je za operacije 2011. godine u prsnom košu zaostao tupfer, mala gaza.

KBC Rijeka Sudska bitka Da se bolnica htjela nagoditi, moja bi klijentica možda imala bolje liječenje

Tužitelj tvrdi da je zbog neadekvatnog liječenja i postupanja zaposlenika Klinike za plućne bolesti Jordanovac pretrpio duševne boli, intenzivan i dugotrajan strah jer je mislio da se tumor vratio. Trpio je, kako je naveo, i fizičke bolove, a trebala mu je i tuđa pomoć i njega.

Bolnica ga je usmjerila prema osiguratelju koji je zahtjev otklonio kao neosnovan, uz obrazloženje da policom osiguranja od odgovornosti nisu pokrivene štete zbog pogrešaka u postupanju medicinskih sestara, konkretno sestre instrumentarke. Bolnica se brani da nije odgovorna. Liječnik koji ga je operirao rekao je da nije postojala obveza brojanja gaza prije i nakon operacija, a pregledom prsišta nije uočio gazu. Upotrijebljene gaze dao je medicinskoj sestri instrumentarki ili ih je odložio na pacijenta, odakle ih je medicinska sestra pokupila i bacila u kantu za smeće.

BOLOVANJE Grad mora sutkinji platiti 43.000 kuna jer su je napali psi

Prema protokolu iz iskaza svjedoka, operativni zahvat završavao je tako da je rečeno da je operacija gotova, nakon čega je medicinska sestra pitala ima li još nečeg u prsnom košu, a potom je liječnik koji je operirao vizualno i manualno pregledavao prsni koš. Kad je utvrdio da nema ničega od materijala ili instrumenata, zatvarao se prsni koš. Nakon što ga je drugi put operirao, liječnik je pacijenta, keramičara iz Đurđevca, obavijestio da sumnjiva tvorba nije recidiv karcinoma, već da mu je nakon prve operacije u tijelu ostao tupfer, odnosno mala gaza koju je sad odstranio.

VIDEO Bolnica za liječenje ovisnosti o internetu

 

Likovi Matana i Šunje
NI MATAN NI ŠUNJE NE MOGU PREKO
Pustoš uz granicu: U BiH su kupovali gajbu piva za 40 kuna, gorivo za dvije, lijekove... Toga više nema
ISTRAŽUJEMO
Ovo je najčešćih 10 vrsta spavača – prepoznaješ li sebe među njima?