Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SMANJENJE MORTALITETA

Pacijenti za koje se sumnja da imaju rak dobit će bolničku obradu za sedam dana

Opća bolnica u Ogulinu
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
1/4
02.06.2023.
u 15:24

Sustav za brzu obradu onkoloških i suspektno onkoloških pacijenata kao pilot kreće početkom srpnja u jednom od KBC-a, a ostale bolnice uključit će se nakon ljeta

Kad posumnja na moguće maligno oboljenje kod svog pacijenta, za kojeg zna da u obiteljskoj anamnezi ima karcinoma, obiteljski doktor neće više morati moliti onkologa s kojim je studirao da u dežurstvu što prije primi njegova pacijenta zbog kojeg je jako zabrinut. Umjesto toga, pacijentu će putem aplikacije osigurati kompletnu bolničku obradu unutar sedam dana.

Pacijent s ovom onkouputnicom neće morati za sva daljnja dijagnosticiranja i liječenja dolaziti po nove uputnice kod svog obiteljskog doktora. To neće biti potrebno ni na relaciji iz jedne bolnice u drugu, iz bolnice u dom zdravlja i obrnuto, jer će ustanove implementirati protokol za brzu obradu onkoloških pacijenta.

Riječ je o sustavu za brzu obradu onkoloških i onkološki suspektnih pacijenata, projektu koji će kao pilot krenuti početkom srpnja u KBC Rijeka. Sve ostale bolnice uključit će se krajem rujna, odnosno početkom listopada. Za projekt vrijedan 3,8 milijuna kuna proveden je postupak javne nabave.

POVEZANI ČLANCI:

Praćenje ishoda liječenja

I sada se, naime, pacijenti naručuju na zdravstvene usluge kroz postojeće informacijske sustave, a moguće je i prioritetno naručivanja ako obiteljski liječnik smatra da pojedini pacijent ima veći prioritet od ostalih. Na bolnicama je da osiguraju slobodne prioritetne termine u propisanom roku.

– Međutim, analizom postojećeg sustava, mapiranjem bolničkih radilišta i kontinuiranim dijalogom s udrugama pacijenata, Ministarstvo zdravstva je detektiralo da postojeći mehanizam spomenutog prioritetnog naručivanja ne raspoznaje tip onkološki suspektnih pacijenata. Slijedom toga, pokrenuta je, u otvorenom postupku javne nabave, nabava izgradnje i implementacije sustava za brzu obradu onkoloških i onkološki suspektnih pacijenata prema posebnom protokolu, kojim će se osigurati liječniku obiteljske medicine da svojim pacijentima osigura obradu s maksimalnim prioritetom, a sve zbog cilja pravovremene dijagnostike i boljeg ishoda liječenja i, u konačnici, sveukupnog skraćivanja lista čekanja – objašnjavaju u Ministarstvu zdravstva.

Obiteljskom liječniku istovremeno će biti dostupna informacija u kojoj mjeri se popunjavaju onkološki termini u ustanovama koje su klasificirane kao pružatelji usluge posebnog protokola obrade onkološki suspektnih pacijenata. Kako bi te usluge bile što pristupačnije, pacijenti će imati informaciju koja ih njima najbliža ustanova nudi, a brza obrada bit će osigurana prema županijama ili regijama Hrvatske.

POVEZANI ČLANCI:

Ovim projektom bolničke ustanove osigurat će različite protokole za brzu obradu onkoloških pacijenata u odnosu na obrade i ponude termina za redovne, prioritetne i hitne pacijente na način da obrade po svim stupnjevima hitnosti mogu paralelno optimalno funkcionirati. Ministarstvo zdravstva imat će uvid u analitiku obrade onkološki suspektnih pacijenata kako bi se pratio utjecaj projekta na liste čekanja i ishode liječenja.

Bez defenzivne medicine

– Sustav će periodički prikupljati podatke o realiziranim ili otkazanim obradama onkoloških pacijenata kako bi se ostvarilo što aktivnije upravljanje i ocjenjivanje ispravnosti upućivanja onkološki suspektnih pacijenata te minimiziralo korištenje ovog protokola u neodgovarajućim situacijama poput provođenja defenzivne medicine, odnosno neosnovane prekomjerne upotrebe dijagnostičkih testova i postupaka koje uzrokuje dodatno povećanje listi čekanja, a time i onemogućava termine onim pacijentima kojima su najpotrebniji – ističu iz MIZ-a.

– Navedeni iskoraci, u sklopu sveobuhvatne reforme zdravstva, usmjereni su prema dodatnom poboljšanju i maksimalnom olakšavanju pristupa zdravstvenim uslugama onkološkim pacijentima te unapređenju poslovnih procesa zdravstvenim djelatnicima kako bismo dodatno smanjili mortalitet od raka kod naših građana što dodatno potkrjepljujemo kroz tri reformska pravca prevencije: aktualni pilot-projekt preventivnih zdravstvenih pregleda, reviziju i uvođenje novih nacionalnih preventivnih pregleda te međuresorni projekt Javne ustanove Prijatelji zdravlja – poručio je ministar Vili Beroš. 

Komentara 3

SL
slonko
18:05 02.06.2023.

Zbilja? Obzirom da se do obiteljskog liječnika u DZ Centar u Zagrebu može doći za 7-10 dana, jel' i to uračunato u projekt?

NI
Ninica
15:38 02.06.2023.

To je trebalo uvesti već odavno, a ne da se potencijalno teški pacijenti razvlače na bezbroj pretraga.

V0
Vlaskoulicanec4.0
19:25 02.06.2023.

Treba se pripremiti za poplavu onkoloških pacijenata kada mRNA bućkuriš uskoro razvije svoje puno djelovanje

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije