Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEŽELJENE NUSPOJAVE

Pacijent od lijeka za Parkinson može postati patološki kockar

lijekovi
Foto: ilustracija
29.09.2014.
u 17:00

Porast broja prijava povezan je s većim brojem edukativnih kampanja agencije

Kad smo nedavno objavili broj prijavljenih nuspojava na lijekove Glivec i Imakrebin, čuli smo primjedbu kako je original više od deset godina na hrvatskom tržištu, a generik tek oko godinu i pol pa ima zapravo puno više prijava godišnje.

Ukupan broj prijava nuspojava koje je Hrvatska agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) primila za originalni lijek Glivec jest 27, a za generički lijek Imakrebin osam. Međutim, nije broj prijava pokazatelj učestalosti nuspojava, ističu u HALMED-u. Rast broja prijava ne znači nužno i porast broja nuspojava.

Stopa ovisna o faktorima

– Na stopu prijavljivanja utječe niz faktora, primjerice broj održanih edukativnih aktivnosti o važnosti prijavljivanja nuspojava, broj medijskih objava o nuspojavama/lijekovima/prijavljivanju sumnji na nuspojave, promjene u načinu prijavljivanja nuspojava, uvođenje dodatnih tehnoloških mogućnosti za prijavljivanje, uvođenje dodatnih regulatornih mjera za pojedinu skupinu lijekova itd. – kažu u HALMED-u kojem nuspojave prijavljuju i pacijenti i liječnici i farmaceuti, a sve prijave Agencija pak prenosi u svjetsku bazu podataka.

Prijave prikuplja od 2005. godine, a na Glivec je prva stigla tek 2007. godine jer svijest o prijavljivanju postupno se širila. Primjerice, 2005. godine HALMED je primio 498 prijava sumnji na nuspojave općenito. U 2013. godini 2491, što je porast od čak 30 posto u odnosu na 2012. kada su bile 1923 prijave.

Dvije prijave za reakciju

To nipošto ne znači da smo u Hrvatskoj imali 30% više nuspojava, već je to rezultat aktivnosti koje je HALMED provodio kako bi podigao razinu svijesti o značaju i važnosti prijavljivanja nuspojava.

Jedan od primjera snažnog utjecanja na porast broja prijava javna je edukativna kampanja o prijavljivanju nuspojava koju je HALMED proveo prošle godine među pacijentima i korisnicima lijekova i čiji je izniman uspjeh doveo do trostrukog porasta broja prijava nuspojava zaprimljenih od pacijenata u toj godini. Nekad pak ni tisuće prijava ne znači da će doći do regulatorne akcije jer su sve te nuspojave već uočene tijekom kliničkih ispitivanja.

No s druge strane, nakon samo dvije prijave sumnje da se nakon primjene lijeka za Parkinsonovu bolest kod pacijenta razvilo patološko kockanje, regulatori su ovu nuspojavu uvrstili u sve informacije o lijeku te uveli odgovarajuća upozorenja i mjere opreza kako bi se na vrijeme uočilo dođe li do ove neobične nuspojave kod pacijenta i spriječile njene posljedice.

Komentara 6

Avatar SMRT BOLJŠEVIZMU
SMRT BOLJŠEVIZMU
19:49 29.09.2014.

...a ja poludio za seksom od aspirina....

BA
bajo2
22:33 29.09.2014.

sada se trebaju ostaviti tableta,ili sta?!

DU
Deleted user
17:35 29.09.2014.

Kada bi više vremena i medijskog prostora bilo posvećeno educiranju svekolikog pučanstva u svim područjima svakodnevnog života - a manje laprdanja o političarskim lopovlucima, o tome koja "zvijezda" ima novu torbu, cipele ili bijesni automobil, koliko milijuna je neki nogometašš strpao u džep - svijet bi bio nešto bolje mjesto, ljudi bi imali nešto manje problema - ali, dok po američkom modelu netko zdušno nastoji održati razinu polupismenosti, neznanja, poluinformacija....ništa od koraka naprijed. Gdje su ti leci o pozivu ljudima da prijave nuspojave? Gdje su emisije kojima se javnost podučava i potiče na prijave nuspojava, a napokon, koliko je smanjena potrošnja lijekova, jer svaki nanosi neku štetu a koristi su često VRLO dvojbene

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije