Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Protiv sustava

Majku petero djece oboljelu od GIST-a testiraju zbog nuspojava lijeka

Lovorka Hančić
Foto: Obiteljski album
23.09.2014.
u 16:12

Ministar Varga poslao je inspekciju u KBC Zagreb da utvrdi činjenice vezane za prepisivanje potrebnog joj lijeka

Lovorka Hančić, majka petero djece oboljela od rijetkog oblika tumora GIST s metastazama na jetri, od danas je na trodnevnom testiranju na Rebru.

U taj je KBC jučer stigla i inspekcija Ministarstva zdravlja da utvrdi činjenice vezane za prepisivanje potrebnog joj lijeka. Nakon što je u petak u javnost izašla zbog očaja što mora piti lijek od kojeg ima teške nuspojave, nazvao ju je Igor Francetić, pročelnik Zavoda za kliničku farmakologiju Interne klinike KBC-a Zagreb, i pozvao je na testiranje. Stoga je Lovorka Hančić od danas na bolničkom odjelu i po jedan će dan uzimati različitu terapiju, s tim da neće znati koji je dan dobila Glivec, koji je dan dobila generički lijek Imakrebin, a koji će se samo promatrati placebo efekt.

Zatražila je drugi termin, nije odbila

Na taj će se način utvrditi djelovanje pojedinog lijeka i postoje li alergijske reakcije. U odgovoru s Rebra od petka piše da je bolničko povjerenstvo već prije preporučilo testiranje u dva navrata i kako je pacijentica prvi put to odbila, a dugi put, na temelju dokumentacije i pregleda, da je zaključeno kako nije riječ o alergijskoj reakciji. Međutim, kad su joj prvi put ponudili testiranje u srpnju, oko dva mjeseca nakon prelaska na novi lijek koji je loše primila, rečeno joj je da dođe sutra ujutro na testiranje u trajanju od sedam do deset dana, Lovorka je rekla da ne može jer je ujutro bila naručena u Beču na pregled i konzultacije.

– Nije odbila, nego je zatražila drugi termin – kaže njen suprug Siniša: – Na drugo se testiranje javila 11. rujna, ali joj je rečeno da nema potrebe za testiranjem jer se testira kod kuće uzimajući lijek.

>>Prodrmala birokraciju: Mijenjat će zakon da se lijek može nadoplatiti

>>Tjeraju me da pijem zamjenski lijek. Nemam zamjenski život ni moja djeca zamjensku majku

Komentara 4

NV
novo vriijeme
00:08 24.09.2014.

Hoće li bolnica biti iskrena ili će lagati. Ministarstvo je bilo dužno kontrolirati ovaj test jer je bolnica već u sukobu interesa odnosno u sukobu sa pacijenticom Ako bolnica kaže da su nuspojave samo alergije onda već vara pacijente, jerer opseg nuspojava je puno širi.

LA
Landian
17:28 23.09.2014.

Da treba štedjeti, to je svima jasno. Isto je tako jasno da generici ipak nisu isto što i originalni lijekovi, što god farmaceuti i ostali tvrdili. Ista djelatna supstanca, ali ostatak baš i nije... genereci su jeftiniji, kod većine ljudi nema razlike u djelovanju, to je sve jasno. Ono što mi nije jasno - ako osoba ne podnosi dobro lijek, ili iz bilo kojeg drugog razloga želi uzimati originalni lijek, a ne generik, i pri tom je voljna platiti razliku u cijeni lijeka, zašto se toj osobi ne omogući kupnja originalnog lijeka?

PA
Pave42
00:27 24.09.2014.

Danas gledam prilog na tv o tome kako naš narod odlazi u Sloveniju,Bosnu i Srbiju po lijekove jer su višestruko jeftiniji,čak i oni uvezeni iz HR. Jedan lijek,isti naziv i proizvođač,je 8 puta!! kod njih jeftiniji! A i moje je je dite povraćalo od zamjenskog lijeka iako su tvrdili da je sastav isti. I mnogi od nas iz iskustva znaju da su zamjenski lijekovi zapravo jeftilen zamjena sa mogućim opasnim kontraindikacijama!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije