Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Majku petero djece oboljelu od GIST-a testiraju zbog nuspojava lijeka

Ministar Varga poslao je inspekciju u KBC Zagreb da utvrdi činjenice vezane za prepisivanje potrebnog joj lijeka
23. rujna 2014. u 16:12 4 komentara 710 prikaza
Lovorka Hančić
Foto: Obiteljski album

Lovorka Hančić, majka petero djece oboljela od rijetkog oblika tumora GIST s metastazama na jetri, od danas je na trodnevnom testiranju na Rebru.

U taj je KBC jučer stigla i inspekcija Ministarstva zdravlja da utvrdi činjenice vezane za prepisivanje potrebnog joj lijeka. Nakon što je u petak u javnost izašla zbog očaja što mora piti lijek od kojeg ima teške nuspojave, nazvao ju je Igor Francetić, pročelnik Zavoda za kliničku farmakologiju Interne klinike KBC-a Zagreb, i pozvao je na testiranje. Stoga je Lovorka Hančić od danas na bolničkom odjelu i po jedan će dan uzimati različitu terapiju, s tim da neće znati koji je dan dobila Glivec, koji je dan dobila generički lijek Imakrebin, a koji će se samo promatrati placebo efekt.

Zatražila je drugi termin, nije odbila

Na taj će se način utvrditi djelovanje pojedinog lijeka i postoje li alergijske reakcije. U odgovoru s Rebra od petka piše da je bolničko povjerenstvo već prije preporučilo testiranje u dva navrata i kako je pacijentica prvi put to odbila, a dugi put, na temelju dokumentacije i pregleda, da je zaključeno kako nije riječ o alergijskoj reakciji. Međutim, kad su joj prvi put ponudili testiranje u srpnju, oko dva mjeseca nakon prelaska na novi lijek koji je loše primila, rečeno joj je da dođe sutra ujutro na testiranje u trajanju od sedam do deset dana, Lovorka je rekla da ne može jer je ujutro bila naručena u Beču na pregled i konzultacije.

– Nije odbila, nego je zatražila drugi termin – kaže njen suprug Siniša: – Na drugo se testiranje javila 11. rujna, ali joj je rečeno da nema potrebe za testiranjem jer se testira kod kuće uzimajući lijek.

>>Prodrmala birokraciju: Mijenjat će zakon da se lijek može nadoplatiti

>>Tjeraju me da pijem zamjenski lijek. Nemam zamjenski život ni moja djeca zamjensku majku

Ajoj...
Djevojka otkrila kako je partnera uhvatila u prevari: 'Nazvala sam restoran u kojem je bio i pitala...'
Boris Miletić
INTERVJU
„Čovjek koji prestane biti čovjek, izgubio je smisao“
  • novo vriijeme:

    Hoće li bolnica biti iskrena ili će lagati. Ministarstvo je bilo dužno kontrolirati ovaj test jer je bolnica već u sukobu interesa odnosno u sukobu sa pacijenticom Ako bolnica kaže da su nuspojave samo alergije onda već vara pacijente, jer ... prikaži još!er opseg nuspojava je puno širi.

  • Landian:

    Da treba štedjeti, to je svima jasno. Isto je tako jasno da generici ipak nisu isto što i originalni lijekovi, što god farmaceuti i ostali tvrdili. Ista djelatna supstanca, ali ostatak baš i nije... genereci su jeftiniji, kod većine ljudi ... prikaži još! nema razlike u djelovanju, to je sve jasno. Ono što mi nije jasno - ako osoba ne podnosi dobro lijek, ili iz bilo kojeg drugog razloga želi uzimati originalni lijek, a ne generik, i pri tom je voljna platiti razliku u cijeni lijeka, zašto se toj osobi ne omogući kupnja originalnog lijeka?

  • Pave42:

    Danas gledam prilog na tv o tome kako naš narod odlazi u Sloveniju,Bosnu i Srbiju po lijekove jer su višestruko jeftiniji,čak i oni uvezeni iz HR. Jedan lijek,isti naziv i proizvođač,je 8 puta!! kod njih jeftiniji! A i moje je ... prikaži još! je dite povraćalo od zamjenskog lijeka iako su tvrdili da je sastav isti. I mnogi od nas iz iskustva znaju da su zamjenski lijekovi zapravo jeftilen zamjena sa mogućim opasnim kontraindikacijama!