Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prognoza

Ožujak – luđak: Vakula otkriva kakvo nas vrijeme očekuje ovaj mjesec

Zoran Vakula
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
1/4
04.03.2018.
u 22:41

Sljedeći će dani pridonijeti porastu srednje najviše temperature razdoblja od 17. veljače iznad 0°C, ali će još i u prvoj polovini tjedna biti relativno hladno

Najhladniji dio ovogodišnje zime, a vjerojatno i ove godine, već je tijekom vikenda završio na Jadranu i u većini područja uz njega, a sljedećih će dana i u sjevernijim krajevima, kaže meteorolog Zoran Vakula u novoj prognozi. Vakula najavljuje kako će se nevolje s poledicom zadržati u dijelu unutrašnjosti tijekom noći i jutra, a nekima počinju nevolje zbog topljenja snijega, porasta vodostaja, južine...

Unatoč zatopljenju, srednja najviša temperatura zraka posljednjih dana, ne samo tjedan, nego čak i 16 dana, među najnižima je u povijesti mjerenja ovog dijela godine, a ponegdje čak i rekordno niska, kao primjerice na postaji Zagreb Maksimir. Vakula također ističe kako se ove godine prvi put dogodilo da je srednja najviša temperatura zraka u razdoblju od 17. veljače do 4. ožujka manja od 0 °C.

Sljedeći će dani pridonijeti porastu srednje najviše temperature razdoblja od 17. veljače iznad 0 °C, ali će još i u prvoj polovini tjedna biti relativno hladno. A od petka će vjerojatno biti iznadprosječno toplo, uz temperaturu zraka i u većini kopnene Hrvatske višu od 10°C, što nije bilo još od početka veljače. Pritom će se nastaviti promjenljivo vrijeme, uz čestu povremenu kišu koja će dodatno pridonositi porastu vodostaja zbog topljenja snijega. Neke aktivnosti ublažavanja nevolja već su se poduzele, ali sljedećih će dana jamačno ih biti još i više.

Premda su i u ožujku, koji nije bez razloga u narodu poznat i kao "ožujak – luđak", i "ožujak – lažac", moguća kojekakva iznenađenja, prema trenutačnim dugoročnijim prognozama povećana je vjerojatnost da će srednja mjesečna temperatura ožujka u većini Hrvatske biti oko prosječnih vrijednosti. To uključuje i povremena toplija razdoblja, od kojih će prvo nastupiti diljem Hrvatske od sljedećega petka i tjedna nakon njega, ali i hladnija razdoblja, do kojih će trenutačno najvjerojatnije doći u drugoj polovici mjeseca.

"Prema većini modela koji izračunavaju prognoze za više mjeseci i sezona unaprijed, velika odstupanja od srednje sezonske temperature u većem dijelu Hrvatske malo su vjerojatna. No, to ne znači da se neće povremeno dogoditi neka iznimno topla i hladna razdoblja, koja na kraju, kad se sve zbroji, oduzme i podijeli – daju srednju vrijednost. Uostalom, i posljednjih smo mjeseci imali slične pojave i ekstreme koji postaju sve češći i žešći, pa nam se valja prilagoditi, kao i na mnogo toga u svakodnevnom životu, prepunom različitih ekstrema, kojekakvih karikatura, pa i meteoroloških", navodi Vakula.

Komentara 19

DU
Deleted user
23:31 04.03.2018.

Nemaš ti moj Drakula pojma.Narod ste isprepadali kataklizmom i malim ledenim dobom za pet dana temperature ispod nule.

Avatar white socks
white socks
00:06 05.03.2018.

Zna li itko drugi išta o vremenu u ovoj državi osim Radmanovog kuma Vakule?

DU
Deleted user
23:23 04.03.2018.

Baba vračara bi imala više uspjeha u pogađanju vremena od ovih ljudi koji žive na državnoj plaći.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije