Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U Hrvatskoj i regiji

Ovo su najpopularnija imena u 2014.

beba
Foto: Thinkstock
1/2
02.01.2015.
u 17:29

Najpopularnija imena koja su roditelji davali djeci u protekloj godini bila su Luka za dječake i Ana za djevojčice

Prema podacima matičnih ureda u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Srbiji i Crnoj Gori, najpopularnija imena koja su roditelji davali djeci u protekloj godini bila su Luka za dječake i Ana za djevojčice.

Ta su dva imena na prvim mjestima u Hrvatskoj, a visoko kotiraju i u susjednim državama. Tako je Luka na primjer najčešće ime novorođenih dječaka u nemuslimanskim dijelovima Bosne i Hercegovine, a slijede ga Stefan i Nikola. U Hrvatskoj su nakon Luke dječacima najviše davana imena Ivan, Marko, David, Filip, Petar, Josip i Jakov, a djevojčice se osim Ane najviše odazivaju na imena Marija, Mia, Lucija i Sara.

U Federaciji BiH u protekloj godini najčešća muška imena novorođenih beba bila su Amar, Tarik i Vedad dok su djevojčice dobivale imena Amina, Lamija i Ajna. U Srbiji je Nikola već punih dvadeset godina najčešće ime koje dobivaju novorođeni dječaci, pa tako iznimka nije bila ni prošla godina, no odmah iza Nikole slijedi Luka, pa zatim Stefan, Marko i Lazar.

Kod djevojčica prednjače Milica, Anđela, Jovana i Ana. Za razliku od Srbije u susjednoj Crnoj Gori situacija je malo drugačija pa prema posljednjim podacima najviše dječaka je ponijelo ime Aleksandar a slijede Zoran i Nikola. Kod djevojčica dominiraju imena Marija, Biljana i Elena.

Slovenija je pak priča za sebe. U deželi su prema podacima državnog zavoda za statistiku najpopularnija muška imena Franc, Janez, Anton i Ivan, a ženska Marija, Ana, Maja i Irena. 

>>Imena Lana i Luka od 2000. najpopularnija među kajkavcima

>>Tena i Karlo najčešći izbor roditelja u 2012. godini

Komentara 88

SA
samazg
18:30 02.01.2015.

A zašto vi poslušni mediji ne pišete koja su najpopularnija imena u Mađarskoj, Austriji ili Italiji? Kao da nam i oni nisu susjedi? Nego: guranje u regiju, pa u regiju... Zlo je narodu od toga! Znam da valja kruh zaraditii i poslušan biti, ali što je previše-previše je.

PA
pavo
18:41 02.01.2015.

U naslovu umjesto "U HRVATSKOJ I REGIJI", trebalo bi stajati "u Ex-Jugoslaviji". Strašno! Na koje sve načine Titići nastoje održavati uspomenu na svoju umrlu, a neprežaljenu ljubav!

SA
samoborka
18:08 02.01.2015.

zaboli me..ali debelo i masno me zaboli koja su najcesca imena s istocne strane Dunava!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije