Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Pregled godine

Ovo su najpopularnija imena u 2014.

Najpopularnija imena koja su roditelji davali djeci u protekloj godini bila su Luka za dječake i Ana za djevojčice
02. siječnja 2015. u 17:29 88 komentara 126401 prikaza
beba
Foto: Thinkstock
Pogledajte galeriju 1/2

Prema podacima matičnih ureda u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Srbiji i Crnoj Gori, najpopularnija imena koja su roditelji davali djeci u protekloj godini bila su Luka za dječake i Ana za djevojčice.

Ta su dva imena na prvim mjestima u Hrvatskoj, a visoko kotiraju i u susjednim državama. Tako je Luka na primjer najčešće ime novorođenih dječaka u nemuslimanskim dijelovima Bosne i Hercegovine, a slijede ga Stefan i Nikola. U Hrvatskoj su nakon Luke dječacima najviše davana imena Ivan, Marko, David, Filip, Petar, Josip i Jakov, a djevojčice se osim Ane najviše odazivaju na imena Marija, Mia, Lucija i Sara.

U Federaciji BiH u protekloj godini najčešća muška imena novorođenih beba bila su Amar, Tarik i Vedad dok su djevojčice dobivale imena Amina, Lamija i Ajna. U Srbiji je Nikola već punih dvadeset godina najčešće ime koje dobivaju novorođeni dječaci, pa tako iznimka nije bila ni prošla godina, no odmah iza Nikole slijedi Luka, pa zatim Stefan, Marko i Lazar.

Kod djevojčica prednjače Milica, Anđela, Jovana i Ana. Za razliku od Srbije u susjednoj Crnoj Gori situacija je malo drugačija pa prema posljednjim podacima najviše dječaka je ponijelo ime Aleksandar a slijede Zoran i Nikola. Kod djevojčica dominiraju imena Marija, Biljana i Elena.

Slovenija je pak priča za sebe. U deželi su prema podacima državnog zavoda za statistiku najpopularnija muška imena Franc, Janez, Anton i Ivan, a ženska Marija, Ana, Maja i Irena. 

>>Imena Lana i Luka od 2000. najpopularnija među kajkavcima

>>Tena i Karlo najčešći izbor roditelja u 2012. godini

NAŠA SKIJAŠICA
Dugo je nismo vidjeli! Hrvatsku je zamijenila Švicarskom, a zbog bolesti je donijela tešku odluku
HT e-Liga
INTERVJU
'Nakon uspjeha HT e-Lige, još jače ulazimo u e-gaming segment'
  • samazg:

    A zašto vi poslušni mediji ne pišete koja su najpopularnija imena u Mađarskoj, Austriji ili Italiji? Kao da nam i oni nisu susjedi? Nego: guranje u regiju, pa u regiju... Zlo je narodu od toga! Znam da valja kruh zaraditi ... prikaži još!i i poslušan biti, ali što je previše-previše je.

  • pavo:

    U naslovu umjesto "U HRVATSKOJ I REGIJI", trebalo bi stajati "u Ex-Jugoslaviji". Strašno! Na koje sve načine Titići nastoje održavati uspomenu na svoju umrlu, a neprežaljenu ljubav!

  • samoborka:

    zaboli me..ali debelo i masno me zaboli koja su najcesca imena s istocne strane Dunava!!!