Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Rim udario na romsku mafiju: Vlasti srušile “grad” svemoćnog klana

Koliko je važna bila ta operacija protiv klana Casamonica pokazuje i činjenica da je bilo prisutno čak 600 policajaca
22. studenoga 2018. u 23:30 12 komentara 8893 prikaza
Matteo Salvini dolazi na ilegalni posjed mafijaške obitelji
Foto: YARA NARDI/REUTERS/PIXSELL

Rušenje bespravno sagrađenih vila klana Casamonica u Rimu započelo je jučer ujutro, nakon što su u utorak one ispražnjene. Operacija rušenja osam vila tog mafijaškog klana na periferiji Rima trajat će, zajedno s uklanjanjem materijala, oko mjesec dana.

Papa Franjo IVAN MARKEŠIĆ Zašto biskupi nisu pozvali papu Franju u posjet Hrvatskoj

Gradonačelnica Rima Virginia Raggi bila je na licu mjesta i kada je u utorak započela zapljena imovine u vilama i u srijedu kada su buldožeri započeli rušiti zgrade.

Matteo Salvini dolazi na ilegalni posjed mafijaške obitelji
1 / 4
Zaplijena posjeda mafijaške obitelji

I oporba hvali gradonačelnicu

– Rušenjem tih građevina konačno smo prešli s riječi na djela. Vraćamo legalnost u grad – kazala je Raggi.

Na mjesto zapljene i rušenja vila obitelji Casamonica došli su i talijanski premijer Giuseppe Conte, kao i ministar unutarnjih poslova Matteo Salvini. Koliko je važna, a možda i opasna, ta operacija protiv klana Casamonica, pokazuje i to da je bilo prisutno čak 600 policajaca koji su izolirali cijelu zonu.

Premda je svoj mali grad obitelj Casamonica počela graditi početkom sedamdesetih godina, ni jedna se rimska vlada nije usudila rušiti tu bespravnu gradnju. Klan je bio “jači” od grada i gradskih vlasti.

Dosad je mafijaški klan bio povezan s politikom, a rimljani vjeruju da je tome konačno došao kraj

Policiju je u akciji nadzirao ministar unutarnjih poslova Matteo Salvini. Bez obzira na policijsku istragu i uhićenja, klan Casamonica ostajao je snažnim i zbog povezanosti s političarima.

Novine su, primjerice, objavile slike 2013. na kojima se vidi dotadašnji gradonačelnik Rima Gianni Alemanno u društvu Luciana Casamonica, koji istina nije bio optužen, ali je bio bratić šefa klana.

Sada se s pravom može kazati kako je, barem zasad, završila povezanost tog mafijaškog klana s politikom.     

Upravo zbog toga što se do sada nitko nije usudio rušiti bespravnu gradnju klana Casamonica, sve stranke, pa i oporbene, a posebno Rimljani, hvale potez gradonačelnice Raggi. Uobičajeno je da se zaplijenjene zgrade zatim stave na prodaju, ali ovdje je odlučeno srušiti ih jer su bespravno izgrađene, a zato što bi ih obitelj Casamonica, uz pomoć drugih osoba koje bi im “posudile” svoja imena, mogla kupiti.

Kamo ćemo sada ići spavati? U stanove Raggi i Salvinija. Mi smo Talijani već sedam generacija. Pomažete strancima, a nama ne? – urlala je žena iz obitelji Casamonica.

Iaquinta SVJETSKI PRVAK Slavni nogometaš ide u zatvor: 'Ovo je sramota, progone me kao psa!'

Ta nomadska obitelj Sinta stigla je u Rim početkom sedamdesetih godina iz regija Molise i Abruzzo, posebno iz okolice Pescare. Počeli su se baviti, na ilegalni način, organiziranjem kladionica, pa izgradnjom kuća, lihvarenjem, krijumčarenjem… Postali su snažan klan kojeg su se plašili mnogi u Rimu.

Njihove vile, koje su uredili na najkičastiji način, gdje je bilo mnogo pozlaćenih predmeta, trebalo je demolirati još 1997., ali bez obzira na to što je postojala naredba o njihovu rušenju, to do sada nije provedeno.

Verbalni sukob Tony tvrdi da je dužan državi jer je bio jamac za kredit bivšoj, evo što ona kaže

Iz vila je odnesen sav namještaj i svi prenosivi predmeti. Nakon što sve budu srušene, počet će se sortirati materijal kako bi ga se otpremilo na različita odlagališta otpada. Gradonačelnica Raggi je kazala kako je ta operacija “najjasniji primjer djelovanja administracija koja želi povratiti legalitet teritoriju i ljudima”.

Kamate i do 300 posto

Zapravo ključna borba protiv klana Casamonica započela je 2004. kada je protumafijaška policija zajedno s odjelom za borbu protiv krijumčara droge uhitila nekoliko članova te obitelji optuženih za međunarodno krijumčarenje droge i pranje novca. Dio novca su Casamonica držali u Monte Carlu.

Zatim je 2012. uhićeno čak 39 članova klana Casamonica te su im zaplijenjena dobra u vrijednosti od nekoliko milijuna eura. Osim u Italiji, drogu su krijumčarili u Njemačku, Španjolsku i Nizozemsku. Novac su prali tako što bi ga posuđivali po kamatama i do 300 posto.

Antonio Casamonica, sin šefa klana Vittoria Casamonica koji je 2015. pokopan uz nevjerojatnu pompu, uhićen je 2016.

POGLEDAJTE VIDEO: Europska vojska

Coronavirus - Traffic control Neustrelitz
NISU NIŠTA PRIMJETILI
Policija na autocesti zaustavila oca i sina: U nevjerici su gledali u stražnje sjedalo
RIT Croatia
PROMO
Svakodnevno mjerimo razinu sigurnosti na našim kampusima
 • Avatar magarac.jozo
  magarac.jozo:

  Jesu li dotična " gospoda" imala kalašnjikove?... fini su to ljudi.... treba ih još više dovesti u Hrvatsku... manjine su ipak naše blago.....kaj me gledate ko da sam lud?... poslije opomene sam se upristojio :D

 • @ploto@:

  To su rođaci od Veljka Kajtazija.

 • Avatar matalan
  matalan:

  Zato je rodonačelnik 46 puta išao u Rim da dogovori preseljenje romulesku instruktora u Zagreb..