Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Juncker o Sloveniji: Ne slažem se s onima koju blokiraju nove članice

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker u ekskluzivnome intervjuu za HRT komentirao je prijetnje iz susjedne Slovenije o tome da bi proces pristupanja Hrvatske šengenskome području mogao doći u pitanje.
13. rujna 2017. u 19:45 21 komentara 6247 prikaza
Jean-Claude Juncker u Europskom parlamentu
Foto: Reuters/PIXSELL

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker za HRT je komentirao mogućnost slovenske blokade hrvatskog pristupa Schengenu.

– Ne slažem se s onima koju blokiraju tzv. nove članice, one su već dugo u EU-u. Želio bih da Rumunjska, Bugarska i Hrvatska budu dijelom Schengenskog prostora slobodnog kretanja. To je moguće jer te zemlje bilježe veliki napredak po tom pitanju – kazao je Juncker u razgovoru za HRT.

Jean-Claude Juncker u Europskom parlamentu Govor u parlamentu Juncker ubrzava ulazak Hrvatske u Schengen i euro

Na pitanje o budućnosti Unije i bojazni da bi Hrvatska prema nekim scenarijima mogla ostati po strani, kazao je da nema namjeru stvarati razdaljinu između Hrvatske i njezinih susjeda te ostatka Unije. Moja je ideja, nastavio je, da u produbljivanju integracije 27 članica Unije uvijek djeluje zajedno. "Ne sviđaju mi se te umjetne podjele na Istok i Zapad. Mi smo jedna Europska unija i sve zemlje imaju jednako dostojanstvo", naglasio je Juncker.

Na pitanje da li bilateralni sporovi, poput spora između Slovenije i Hrvatske oko odluke arbitražnog suda, prijete jedinstvu Unije, odgovorio je da sigurno "ne pridonose jedinstvu".

"Htio bih da dvije zemlje i njihove vlade zajedno postignu dogovor među sobom", kazao je Juncker

Plenković sutra s čelnicima parlamentarnih stranaka o odnosu sa Slovenijom

Predsjednik vlade Andrej Plenković pozvao je predstavnike parlamentarnih stranaka na konzultacije u četvrtak u 13 sati u okviru priprema za nastavak političkih razgovora sa Slovenijom, priopćeno je iz Banskih dvora. Hrvatski premijer u više je navrata kazao kako se priprema sastanak sa slovenskim kolegom Mirom Cerarom s graničnim prijeporom kao glavnom temom te da bi do njega trebalo doći u Zagrebu do kraja rujna. Slovenija inzistira na primjeni odluke Arbitražnog suda, dok Hrvatska tu odluku ne priznaje.

Hrvatski sabor je 29. srpnja 2015. na izvanrednoj sjednici jednoglasno donio zaključak kojim obvezuje Vladu RH na pokretanje postupka za prestanak Sporazuma o arbitraži između vlada dviju država zbog bitne slovenske povrede arbitražnog sporazuma i nepovratne kontaminacije postupka. Hrvatska vlada to je i učinila dan kasnije.

Hrvatska je, naime, nepovratno kontaminiranim i kompromitiranim ocijenila arbitražni proces  jer je otkriveno da su se slovenski predstavnik  Arbitražnom sudu Jernej Sokolec i djelatnica slovenskog ministarstva vanjskih poslova Simona Drenik dogovarali o iznošenju slovenskih argumenata i lobiranju kod drugih arbitražnih sudaca.

Hrvatska stoga nije priznala kasniju odluku Arbitražnog suda o razgraničenju sa Slovenijom, ističući da se to pitanje treba riješiti bilateralno.

U Ljubljani bi se u četvrtak trebala održati sjednica slovenskog parlamentarnog odbora koji će raspravljati o spremnosti vojske za provedbu arbitražne odluke. Sjednicu je sazvao predsjednik odbora Žan Mahnić iz najveće oporbene stranke SDS-a. Slovenski premijer Miro Cerar zadnjih je dana više puta pozvao da se sjednica otkaže nazvavši temu "potpuno neprimjerenom". Upozorio je da se tako međunarodnoj javnosti šalju krivi signali u vezi spora s Hrvatskom jer Slovenija arbitražnu odluku namjerava implementirati na miran način.

Andrej Plenković Sastanak u Vladi Plenković traži podršku oporbe da bilateralno riješi granicu sa Slovenijom Pelješki most Neobvezujući dokument Zastupnički dom parlamenta BiH usvojio deklaraciju protiv gradnje Pelješkog mosta CERAR BOJKOTIRA Slovenci će ipak održati sjednicu o mogućem ratu s Hrvatskom
Podijelio mišljenja
Na blagajni vam prebrzo skeniraju namirnice i ne stignete ih pospremiti? Muškarac otkrio trik za takvu situaciju
Udruga Kamensko
BOLJE SUTRA
Dokazali su da je moguće – nova zaposlenja uslijed pandemije
 • ilijan:

  Juncker je rekao svoje i to je dobra poruka Hrvatskoj javnosti. EU je uz Hrvatsku i moramo to znati iskoristiti.

 • Avatar ČUBE
  ČUBE:

  kao što vidite svi vi možete biti jednako kvalitetni političari poput ovih koji nam kroje pravdu

 • Avatar zbog udbasa HDZ i SD Beskucnik
  zbog udbasa HDZ i SD Beskucnik:

  tko ce platit HR odstetu za svetu geru Slovenija ili Brüssel...?