Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Ovih pet stvari sigurno niste znali o Danu D

'Fake news' mogu se smatrati modernim fenomenom, ali britanska vojska osmislila je i provela operaciju zavaravanja Nijemaca i navela ih na to da misle da saveznici planiraju napad u Skandinaviji i zatim iskrcavanje u području oko Calaisa, a ne u Normandiji
03. lipnja 2019. u 07:49 12 komentara 1753 prikaza
U.S. troops wading ashore from a Coast Guard landing craft at Omaha Beach during the Normandy D-Day landings near Vierville sur Mer
Foto: Reuters
Pogledajte galeriju 1/3

Šestoga lipnja 1944. više od 150 tisuća savezničkih vojnika krenulo je prema sjevernoj francuskoj obali, započevši tako oslobađanje Europe od nacističkih okupatora. Dan D je događaj koji je prelomio Drugi svjetski rat. Slijedi nekoliko manje poznatih činjenica o "najdužem danu".

Omaha Beach secured after D-Day DAN D Uoči 75. obljetnice jedne od najvećih bitki 2. svjetskog rata prisjećamo se kako je izgledala

Erotska pustolovina

"Kad su došli Nijemci, rekli smo muškarcima da se sakriju. Kad su stigli Amerikanci, morali smo skrivati žene".

Ta francuska šala odnosi se na "erotsku pustolovinu" koju je američka vojska obećala vojnicima koji su trebali u borbu u Francusku, piše povjesničarka Mary Louise Roberts u knjizi "Što vojnici rade: Seks i američki vojnici u Drugom svjetskom ratu u Francuskoj".

Američka vojna propaganda oslikavala je Francusku "kao golemi bordel s 40 milijuna hedonista". Čitatelji američkog vojnog časopisa Stars And Stripes mogli su naučiti francuske fraze za "Jako si lijepa", "Nisam oženjen" i "Jesu li ti roditelji kod kuće?". Na njemačkom, pak, mogli su samo naučiti kako se kaže "Nema cigareta" ili "Poredajte se!". 

Američki promiskuitet izazvao je gnjev u gradovima poput Le Havrea i Reimsa, gdje su se vojnici seksali "po parkovima, grobljima, ulicama i napuštenim zgradama".

pisma Ne zna se kraj... Slučajno pronađena pisma otkrila očaravajuću ljubavnu bajku koju je prekinuo Drugi svjetski rat

Više od 150 američkih vojnika osuđeno je za silovanje. Većina njih bili su crnci, što je među francuskim civilima izazvalo zgražanje "američkom rasnom nepravdom". 

Strah od poraza

Kako se Dan D približavao, saveznici su se sve više bojali poraza

Zapovjednik savezničkih snaga i budući američki predsjednik Dwight Eisenhower sastavio je 5. lipnja izjavu u kojoj je napisao da je u slučaju neuspjeha "krivnja jedino na njemu". 

"Moja odluka da krenemo u napad u to vrijeme i na tom mjestu temeljena je na najboljim dostupnim podacima. Vojnici, na tlu, u zraku i na moru služili su hrabro i odano kako je od njih dužnost i zahtijevala", pisao je Eisenhower unaprijed.  

Savezničke snage brzo su stekle kontrolu na plažama Utah, Gold, Juno i Sword. Ali na Omahi, petoj plaži, žrtava je bilo mnogo pa je i stekla tužan nadimak - krvava Omaha. 

Ondje su visoke litice Nijemcima davale prednost. Dio od 2500 američkih žrtava na toj plaži stradao je od neprijateljske vatre, a dio ih se utopio. Utopili su se i neki padobranci jer ih je teška oprema, od 30 do 40 kilograma ukupno, povukla pod vodu u dubokim močvarama u pozadini. 

Clare Hollingworth U 106. godini Preminula novinarka koja je javila da je započeo 2. svjetski rat: 'spasila je 3500 Židova'

Tenkovi na napuhavanje

"Fake news" mogu se smatrati modernim fenomenom, ali britanska vojska osmislila je i provela operaciju zavaravanja Nijemaca i navela ih na to da misle da saveznici planiraju napad u Skandinaviji i zatim iskrcavanje u području oko Calaisa, a ne u Normandiji. 

Tenkovi na napuhavanje postavljeni su na britansku obalu nasuprot Calaisa, a metalni mamci iskorišteni tako da na njemačkim radarima izgleda da je golema vojska priprema iskrcati blizu tog francuskog grada. 

Lažne radijske poruke podmetnute su njemačkoj obavještajnoj službi. 

Čak i nakon što je Dan D krenuo, Nijemci su vjerovali da drugi val napada ide prema Calaisu. Hitler je tek naknadno naredio da se njemačke snage odande premjeste na normandijsko bojište. 

rat Borbene linije Pogledajte kako izgleda Drugi svjetski rat u sedam minuta

Komanči 

Stvaranje šifriranih poruka i njihovo dekodiranje uzelo bi previše vremena tijekom iskrcavanja, a vrlo brzo bi ih shvatili i Nijemci na istim valnim duljinama. Amerikanci su zato za prenošenje poruka koristili Indijance, posebice Komanče, koji su govorili svojom, Nijemcima nepoznatom terminologijom. 

John Parker, sin jednog od govornika u šiframa Simmonsa Parkera, sjeća se da mu je otac pričao da je "ludi bijeli čovjek" bio Hitler, a "trudna ptica" bombarder. 

Invazija u Indoneziji

Prije šest mjeseci britanska Kraljevska pošta ispričala se nakon objave prigodne marke za 75. godišnjicu iskrcavanja u Normandiji na kojoj je prikazano iskrcavanje Amerikanca u Indoneziji, tada Nizozemskoj Novoj Gvineji. 

"Žao nam je i iskreno se ispričavamo", priopćili su iz pošte.

Advent u Zagrebu
Adventska karta
Gdje je najbolje partijati s ekipom, koja mjesta kriju najbolju zabavu za klince, a doznajte i gdje počastiti poslovne partnere
 • Avatar nekakav
  nekakav:

  ako je ovih 150.000 vojnika koji su se iskrcali na onu blatnu plažu značilo početak oslobađanja europe od nacističke njemačke, pitam se što je onda crvena armija sa nekoliko milijuna vojnika radila na istočnim granicama reicha... ovo je fake news, ... prikaži još! glorificira se nešto i uveličava nešto što je bila u biti nevažna akcija za kraj rata, mjesec ovamo ili onamo, hitler je bio pred porazom već u jesen 44-e. nijemci su na zapadnom bojištu izgubili nešto manje od 400.000 vojnika, 7% od ukupnog broja poginulih... na istočnom više od pola ukupnih mrtvih, skoro 3 milijuna je zacrvenilo černozjom. glavninu tereta 2. svj. rata su iznijeli sovjeti, na njih se (a ne na francusku, englesku...) obrušila najveća organizirana vojna sila u povijesti ratovanja. njemačka je sssr napala sa skoro 4,5 mil vojnika. s kolko je ono osvojila francusku... objektivno, bez rusa bi hitler europu imao u džepu. al je znao da će ga staljin napasti kad tad, pa je pokušao on njega prije nego je staljin povećao i opremio vojsku. ovaj zapadni narativ zadnjih godina brisanjem rusa iz popisa najznačajnijih vojnih snaga u tom ratu je opasan. i duboko uvredljiv. znam da tuđe žrtve ne bole, ali ih bar poštovati treba. sad ispada da je 2. svj. rat prošao bez rusa.. očito je netko drugi, a ne nijemac, napao sovjetski savez i napravio nezamislive zločine i razaranja. pariz npr, za razliku od lenjingrada, uopće i nije imao rat. bez rusa ovo obilježavanje nema smisla. radi se revizija povijesti.

 • Avatar Matteo1200
  Matteo1200:

  Iskreno, čisto sumnjam da bi crveni pobijedili naciste bez pomoći amera i engleza...

 • Makava:

  Znao sve od navedenog