Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ipak se raspala

Ovako su stručnjaci 1969. zamišljali budućnost Jugoslavije

jugoslavija
Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL
1/2
15.12.2013.
u 13:42

Između ostalog, navedeno je da će se povećati proizvodnja kukuruza za pet milijuna tona te bi kukuruz postao strateška sirovina Jugoslavije.

Iako su futurolozi 1969. predvidjeli da će se u Jugoslaviji 2000. godine obavljati transplantacija organa, uvesti novi način telekomunikacija, nove medicinske tehnike, u jednom su se prevarili – nisu predvidjeli njezin raspad.

Kako su '60-ih zamišljali Jugoslaviju 30 godina poslije, pozabavio se Stane Stančić, urednik Borbe, a iz naftalina je te vizije izvukao Yugopapir.blogspot.com, piše Klix.ba.

– Prema proračunu ekonomista Miloša Sinđića, mi bismo u 2000. godini ostvarili 2520 dolara po stanovniku, tj. bili bismo u grupi visoko industrijaliziranih zemalja. Tada bismo, naime, dostigli razinu standarda koju je imala Švedska 1965. godine, a koja danas spada u jednu od najbogatijih zemalja na svijetu. Jugoslavija će kroz trideset godina imati i deset milijuna stanovnika više nego danas – oko 30 milijuna – piše u tekstu.

Osim dostizanja standarda Švedske iz 1965. godine, stanovnicima Jugoslavije, prema tim predviđanjima, 2000. godine trebala je biti dostupna jednokratna odjeća od papira, direktan pristup ljudskoj memoriji, povećana inteligencija uz pomoć povezivanja mozga s računalom, a osim vidnog pomlađivanja, ljudski vijek trajao bi i do 150 godina. U mаsovnu upotrebu trebala su biti uvedena novа, sigurnijа sredstvа zа kontrolu umorа, tehniku relаksаcije, poticаnje vitаlnosti, stimulаnsi zа duhovni rаd i jаčаnje individuаlnosti, snаgu percepcije, povećаnje mаštovitosti i drugih psihičkih sposobnosti.

Radit će se u nevjerojatnoj udobnosti

Naravno, očekivalo se da će se moći birati i spol djece te genetski utjecati na njihov izgled.

– Brzo i sigurno uklаnjаnje urođenih i nаsljednih nedostаtаkа usrećit će milijune, а zdrаvlje i vjeru u život vrаćаt će i zаmjene oboljelih orgаnа umjetnima ili trаnsplаtаcijom s drugih orgаnizаmа – piše Borba te 1969. godine.

Čovjek budućnosti trebao je raditi u okružju kojim bi mu se omogućila nezamisliva udobnost, a ako se ipak umori, trebao bi se moći zabaviti i u snu. Futurolozi su maštali da će biti moguć stimulirani, unаprijed progrаmirаni sаn – kino u krevetu, vjerojatno u boji. Hrana je trebala biti sintetska te puna vitamina, enzima i proteina. Onečišćenje zraka, koje se očekivalo zbog velikog razvoja, riješilo bi se jednostavno – ubacivanjem kisika i raznih agensa u atmosferu. Pustinje su trebale postati cvjetne oaze, a struja i ostali oblici energije gotovo besplatni.

>>Reportaža iz Beograda: Pogledajte kako se živjelo u Jugoslaviji

Komentara 92

SC
Svitski_Covik
14:31 15.12.2013.

od sveg srca mi je drago da je propala ta tvorevina Jugoslavija

MA
Markocrooo
17:59 15.12.2013.

Niste trebali ovo objavit jer ekipa iz našeg sabora još nezna da se respala.

Avatar WindFucker
WindFucker
14:48 15.12.2013.

Futurolozi predvidjeli sami med & mlijeko, nije ni čudo da se Jugoslavij raspala kada je počivala na nerealnim očekivanjima...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije