Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 120
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ceremonija

Ovako izgleda ugovor Hrvatske s EU koji potpisujemo

EU ugovor (1)
Foto: Vijeće EU
1/11
08.12.2011.
u 19:19

Predsjednik Josipović i premijerka Kosor potpisat će samo englesku verziju ugovora, koji je inače isprintan na 23 jezika EU.

Na zidu stoji pikado, kojeg zaposlenici očito igraju u trenucima radnog odmora. U prostoriji je veliki, profesionalni printer u boji. Jedan zaposlenik napunio je jedan pretinac crveno obrubljenim papirima formata A3. Druga zaposlenica na svom računalu kliknula je "print". I stroj je počeo izbacivati stranice pristupnog ugovora između Hrvatske i EU koji će biti potpisan u Bruxellesu u petak.

Tako je izgledao fizički dio posla u zgradi Vijeća EU. Ugovor je isprintan u 24 verzije, na 23 službena jezika EU i na hrvatskom, budućem službenu jeziku. Ali lideri 27 zemalja članica i predsjednik Josipović i premijerka Kosor potpisat će samo englesku verziju ugovora. Ona je ukoričena u plave korice s europskim zvjezdicama. Isprintane stranice uvezane su crvenom vrpcom koju su zaposlenici provukli kroz rupice pomoću velike igle. U crvenoj, bijeloj i plavoj boji, ugovor izgleda veliko i svečano, baš kao i soba u kojoj će biti potpisan.

Na ulasku u sobu stoji pano s natpisom "Dobro došla Hrvatska", ispod kojeg su zastavice Hrvatske, EU i Poljske, zemlje koja trenutno predsjeda Unijom. U sobi je i nekoliko violinista i violončelista koji će odsvirati himne. U prvim redovima ispred pozornice sjedit će svi lideri EU: predsjednici ili premijeri zemalja članica. Ugovor se potpisuje abecednim redoslijedom po izvornom nazivu zemlje. Prva je Belgija, posljednja Velika Britanija. Hrvatska je 11. po redoslijedu, nakon Francuske, a prije Italije.

Nakon što svi potpišu ugovor, izlaze iz prostorije za potpisivanje u drugu prostoriju, postrojavaju se na stepenice i poziraju za zajedničku fotografiju. Čitava ceremonija potpisivanja i fotografiranja završit će u 70 minuta. Predviđeno je da počinje u 9:30, a završi u 10:40. Nakon toga lideri svih 28 zemalja, dakle i Hrvatske, odlaze u prostoriju u kojoj zasjeda Vijeće EU.

Komentara 209

Avatar Grunf
Grunf
08:19 09.12.2011.

danas počinje početak kraja EU

OB
-obrisani-
17:43 09.12.2011.

Naslov bi trebao biti: \"Ovako izgleda izdaja koju potpisujemo\".

OR
ordinaryhandsome
02:34 09.12.2011.

Vi ljudi, ako uđete u ovakvu obvezu nespremni, niste f**ing normalni! Čak je i za spremne to prezaj*****.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije