Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 195
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Luka Oman:

'Ovakav zakon o zaštiti životinja čekali smo više od 10 godina'

Patrik Macek/PIXSELL
20.05.2017.
u 20:55

Kad odredbe zakona zažive u praksi, bit će lijepo živjeti u državi koja ne ubija žrtve, već kažnjava one koji uzrokuju problem, kaže Luka Oman

Zakon o zaštiti životinja interes je Hrvatske, a velika angažiranost i zainteresiranost javnosti pokazuje da je to jedan od zakona koji definira jesmo li napredno ili nazadnjačko društvo i država. Otkako je Prijedlog zakona usvojen u Vladi, pohvale i oduševljenje građana pljušte sa svih strana, kaže predsjednik Udruge Prijatelji životinja Luka Oman, jedne od najzaslužnijih što će Hrvatska, nakon više od 10 godina, uskoro imati novi zakon o zaštiti životinja.

Tolušić uvažio glas javnosti

Ministarstvo poljoprivrede, na čelu s ministrom Tomislavom Tolušićem, time je pokazalo da uvažava glas javnosti i vrlo glasne zahtjeve za poboljšanjem zaštite životinja, što će, nakon stupanja na snagu zabrane uzgoja životinja radi krzna u siječnju ove godine, označiti još jedan povijesni trenutak. Jer, kad odredbe Zakona zažive u praksi, bit će lijepo živjeti u državi koja ne ubija žrtve, već kažnjava one koji uzrokuju problem, poručuje Oman.

Učinkovitiju provedbu zabrane ubijanja u skloništima olakšat će i odredbe o obaveznoj kastraciji u skloništima, mogućnost da ministar propiše obaveznu kastraciju na područjima gdje se utvrdi velik broj pasa, a isto može učiniti i veterinarski inspektor “ako vlasnici kućnih ljubimaca ne zbrinjavaju mladunčad kućnih ljubimaca”. Komunalni redari morat će provoditi kontrolu mikročipiranja, jedinice područne (regionalne) samouprave osnovati koordinacijske radne skupine u svrhu učinkovitijeg rješavanja problematike napuštenih i izgubljenih životinja, a osnovat će se i jedinstveni informacijski centar kao dio Upisnika kućnih ljubimaca, također u svrhu što uspješnijeg udomljavanja životinja. Povećavaju se i kazne za napuštanje životinja, a sankcionirat će se i spolni odnos čovjeka i životinje, bacanje petardi na životinje, držanje stalno vezanih pasa, držanje i korištenje životinja u cirkusima, u ugostiteljskim objektima...

Preventiva i edukacija

– Nadam se da će Prijedlog Zakona biti uskoro usvojen i u Saboru i čim prije stupiti na snagu kako bi nadolazeća turistička sezona bila sa što manje napuštenih životinja. U cilju provedbe Zakona i smanjenja broja napuštenih životinja važno je i udomljavanje životinja umjesto njihove kupnje – ističe Oman te dodaje kako novi Prijedlog zakona ne propisuje znatno veće obaveze od Zakona o zaštiti životinja iz 2007., već se dosad nisu provodile zakonske odredbe. Za to je kriva i odredba koja omogućava usmrćivanje životinja u skloništima nakon 60 dana pa su mnogi radije čekali protek roka od 60 dana kako bi ubili životinju umjesto da su radili na kvalitetnom sustavu zbrinjavanja, oglašavanja i udomljavanja životinja, s naglaskom na kontrolu provedbe propisa, preventivu i edukaciju.

– Smatram da je ovaj zakon pozitivan primjer i da ga treba podržati. Stoga pozivam političare da se, neovisno o političkim opredjeljenjima, zauzmu za veću zaštitu životinja te očekujem da će ga u daljnjoj proceduri podržati sve stranke i saborski zastupnici – završava Oman. 

Komentara 1

AR
Archangel711
00:51 21.05.2017.

Sve će lijepo popisati i evidentirati i onda udariti porez kojih 20 kn/kg psa ili mačke 1kn/l akvarija, 1kn/cm3 krletke ili terarija plus naknada za ceste i zelene površine za šetanje psa

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije